Hybride cloud vereffent het pad tussen nu en toekomst

Van cloud computing wordt al langere tijd gezegd wat het kan en onderhand maakt het haar potentie in duidelijke gebruiksscenario’s waar. Workloads verplaatsen naar de cloud kan deze flexibeler, veelzijdiger, krachtiger en goedkoper maken. Het eigen on-premises datacenter heeft zijn langste tijd gehad. Maar is dat werkelijk zo?

5 mei 2020 | Advies, Azure, Blog

Auteur:

Job Leemreize

Job Leemreize is Principal Consultant bij Exite​. Hij heeft een commerciële focus op de ontwikkeling van Business Consultancy en de sales- en marketingactiviteiten van het Digital team binnen Exite.

Volg Job op LinkedIn.

5 mei 2020 | Advies, Azure, Blog

Nu cloud computing in mogelijkheden en populariteit voor veel organisaties een serieuze optie vormt maar de public cloud dat soms toch niet is vanwege zorgen rond security en governance, is de vraag: wat dan? Kies je dan toch voor de kostbare upgrade van de on-premises omgeving, eventueel omgezet naar een zogenaamde private cloud? Dat hoeft niet. Voor steeds meer klanten blijkt na onderzoek de public cloud een haalbare kaart. Alleen dan wel in een hybride cloud-constructie.

De hybride cloud is een mengvorm van cloud waarbij lokale en afstandelijke rekenkracht, oftewel private en public cloud, gecombineerd worden binnen één platform. Hierbij combineer je de schaalbaarheid en wendbaarheid van de publieke cloud met de controle en beveiliging van een platform dat exclusief voor jouw organisatie opereert.

Zo’n hybride omgeving leent zich perfect om innovatie te stimuleren door te experimenteren met toepassingen van public cloud, terwijl je tegelijkertijd een vaste basis houdt en gevoelige data beschermt in je eigen omgeving. De echte meerwaarde van hybride cloud liggen in flexibiliteit en kosteneffectiviteit: bij hoge vraag schakel je publieke cloud bij om te kunnen blijven leveren en is het rustiger, dan schaal je af zonder dat daarbij investeringen in het datacenter tenietgedaan worden.

 

Hybride cloud is geen eenheidsworst

De sleutel tot een succesvolle implementatie van hybride cloud ligt in het maatwerk dat je hierin toepast. Iedere organisatie is immers anders: grootte, de branche, bestaande processen, wet- en regelgeving, gebruikte software, bestaande hardware en huidige IT-volwassenheid zijn factoren die meespelen in de vraag hoe een hybride cloud eruit komt te zien.

Met andere woorden, in trajecten met (mogelijke) klanten stellen we altijd een aantal basisvragen. Bijvoorbeeld:

  • Waaraan moet de omgeving voldoen qua compliance en governance? Oftewel, hoe vereisten vanuit juridische en technische invalshoeken vorm kunnen krijgen.
  • Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de omgeving ook echt veilig blijft? Oftewel, hoe we de toegang tot data regelen en we ervoor zorgen dat de juiste securitymaatregelen getroffen worden.
  • Hoe integreren we data? Het kan zijn dat omgevingen moeten worden gemigreerd en er kunnen kansen liggen voor samenvoeging van bronnen bijvoorbeeld in de publieke cloud.
  • Hoe krijgt de gebruikerservaring vorm? UX is altijd een aandachtspunt, daarbij kan werken met verschillende omgeving risico van vertragingen (latency) opleveren. Dat willen we uiteraard voorkomen.
  • Wat is het uiteindelijke kostenplaatje? Bij onvoldoende forecasting en overmatig gebruik van bepaalde resources bestaat er een risico op onnodige kosten.
  • Hoe gaat de omgeving gemonitord en beheerd worden? Oftewel, in hoeverre blijft je eigen IT de omgeving managen; hoe verschillende verantwoordelijkheden over de stakeholders worden verdeeld.

Deze vragen maken dat mijn Business Consultancy team bestaat uit specialisten met verschillende disciplines, bijvoorbeeld op gebied van security, data, processen, bedrijfskunde en adoptie. Dit veelzijdige team kan eventueel nog worden aangevuld met technisch specialisten en de aanvullende expertise van onze partner BlockX in optimalisatie, integratie en informatiemanagement. Ondersteund door een uitgebreid partnernetwerk en een doeltreffende ‘consultative way of working’, weten we vanuit een strategische basis elk mogelijk vraagstuk een passende invulling te geven.

 

Puzzelstukken vormen één geheel

Hybride cloud kan voor veel organisaties een uitkomst zijn en de krachten van twee werelden combineren in een geïntegreerde omgeving die aanvoelt als één geheel. Afhankelijk van het uiteindelijke doel van de omgeving, de opzet en bijbehorende vereisten, vinden taken en data daar plaats waar ze het best tot hun recht komen.

 

Roadmapping

Op woensdag 20 mei presenteer ik een webinar rond het strategische ICT-instrument roadmapping. Roadmapping kan een middel zijn om nog verder te kijken dan de hybride cloud; in veel organisaties kan de hybride cloud worden gezien als een tussenfase tussen een on-premises omgeving en volledig in de cloud werken. Zoals eerder aangegeven kan een ‘full cloud’ of multi-cloud platform op dit moment een brug te ver zijn. Maar dit wil niet zeggen dat het pad naar deze gewenste situatie wel alvast geschetst kan worden. In het webinar laat ik je zien hoe Exite dit voor jouw organisatie aanpakt.

Graag ga ik met je in gesprek om te ontdekken waar jouw kansen liggen. Stel je vraag via het onderstaande formulier en kom eenvoudig met mij in contact.

 

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees meer van dit soort berichten...
Blogs, nieuws en events. Alles over wat ons inspireert en jou informeert!

IT Governance – Pak de regie

IT Governance – Pak de regie

Beheer de complete IT-omgeving vanuit één besturingsmodel en breng alle ICT spelregels, afspraken, richtlijnen en procedures samen | Pak de regie met een gericht IT-Governance beleid | Strategie & Beveiliging voor risicobeheersing, kostenbesparing & bedrijfscontinuïteit.

Heb je vragen of een super tof idee voor een nieuwe blog? Stuur een mailtje naar marketing@exite.com

Onze klanten, altijd  and running: Dat is ICT met impact!