Windows 11: wat brengt het jouw organisatie?

Misschien heb je er de voorbije weken over gelezen of gehoord: Microsoft heeft met Windows 11 een officiële opvolger aangekondigd voor Windows 10. Weten we al iets over de veranderingen die deze nieuwe versie biedt voor zakelijk gebruik?

8 jul 2021 | Blog, Technologie

Auteur:

Daniël Perra

Daniël is Solution Consultant bij Exite. In zijn rol ondersteunt en begeleidt hij klanten in het gebruik van het Microsoft Power Platform.

Volg Daniël op LinkedIn.

8 jul 2021 | Blog, Technologie

Het leek er even op alsof Microsoft beoogde Windows 10 nog vele jaren te gaan ontwikkelen en ondersteunen, maar deze gedachte kunnen we sinds 24 juni laten varen. Op deze datum maakte de bekende Amerikaanse leverancier in een ronkende presentatie bekend te werken aan Windows 11. Een nieuwe look en veel verbeteringen onder de motorkap moeten van het meest gebruikte desktop besturingssysteem ter wereld ook weer het meest populaire maken; een titel die steeds vaker toegeschreven wordt aan Mac OS.

Windows 11 verschijnt volgens Microsoft ‘dit najaar’. Een harde verschijningsdatum wordt dus niet genoemd, maar de verwachting is dat eind oktober de eerste updates naar pc’s worden uitgerold. Verder weten we dat de upgrade naar de nieuwe versie gratis is voor bestaande Windows gebruikers, mits wordt voldaan aan de ten opzichte van Windows 10 verhoogde hardware-vereisten. Voor de meeste organisaties zullen deze nieuwe eisen het verschil niet maken. (De meeste bedrijfspc’s en -laptops beschikken immers over een 1+ GHz processor, 4+ gigabyte intern geheugen en 64+ gigabyte opslagcapaciteit.)

Zero-trust: een verhoogde security baseline om hoofd te bieden aan cyberdreigingen

Microsoft zet met Windows 11 fors in op veiligheid, zo belooft het besturingssysteem ‘de meest veilige versie ooit’ te worden. Deze belofte zeggen ze waar te maken door te werken met een ‘Zero Trust’ architectuur, die gebruikmaakt van de mogelijkheden van TPM 2.0 chips. Deze Trusted Platform Modules zijn te vinden in vrijwel alle moderne laptops en pc’s en helpen encryptie-sleutels, wachtwoorden en andere gevoelige data hardwarematig op te slaan, wat zoveel betekent dat het voor aanvallers lastig is deze data te benaderen of te manipuleren. (Bij veel hack-aanvallen worden deze gegevens uit softwarematige processen ontvreemd. Dit is straks niet meer mogelijk voor software die gebruikmaakt van TPM 2.0.)

Wachtwoorden gaan zoveel mogelijk de deur uit in Windows 11. Met het geïntegreerde Windows Hello for Business wordt het nieuwe OS standaard wachtwoordloos. Beheerders kunnen vergaand instellen hoe zij wensen dat gebruikers inloggen en toegang verkrijgen tot (cloud)applicaties. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van MFA en biometrische inlogmethoden, denk aan een vingerafdruk of irisscan.

Windows-11-Hello-Login-Screen

Standaard biedt Windows 11 ondersteuning voor Microsoft Azure Attestation (MAA), een oplossing die het cloudplatform Azure gebruikt om zowel de identiteit als het platform van de gebruiker te verifiëren en er zo extra zeker van te zijn dat alleen bevoegden toegang hebben tot bedrijfsbronnen. Tot zover de belangrijkste verbeteringen in security, een topic waarin Microsoft 1 miljard dollar per jaar investeert en waarvoor het 3500 professionals in dienst heeft.

Van Start en de taakbalk naar een op Mac OS geïnspireerde dock

In huidige reviews van de eerste versie van W11 wordt vooral gesproken over het veranderde uiterlijk. De taakbalk wordt hernoemd naar ‘dock’ en komt centraal uitgelijnd te staan. Het aloude Startmenu verdwijnt. Dit moet het makkelijker een aantrekkelijker maken om Windows te gebruiken op schermen met hoge resoluties en aanraakschermen. In het dock (waar duidelijk leentjebuur gespeeld is bij Apple) staan applicaties die je vastzet en worden suggesties gedaan welke bestanden je wenst te gebruiken, een feature die je zou kunnen herkennen van Delve uit Microsoft 365. Nieuw zijn daarbij ook ‘Snap Layouts’, waarmee je meerdere vensters slim als kolom of sectie op je bureaublad kunt organiseren.

windows 11_dock_bureaublad

Microsoft heeft handig ingespeeld op de pijlsnelle opkomst van Teams door deze oplossing voor samenwerking en (video)communicatie standaard te integreren met Windows en het dock. Op deze manier kun je eenvoudig naar je meetings en chatten met collega’s. In het oog springt ook de toevoeging van Android apps, waarmee het mogelijk wordt om bijvoorbeeld TikTok, Instagram of je eigen bedrijfsapp ook op je laptop of pc te gebruiken. Dit was al mogelijk op Chromebooks en is voor Windows een welkome toevoeging.

Vaarwel Internet Explorer, Cortana & Skype

Met Windows 11 worden nieuwe features toegevoegd, maar er zullen er ook een aantal verdwijnen. Zo wordt eindelijk afscheid genomen van het antieke Internet Explorer en de bijna nooit gebruikte spraakassistent Cortana. Tenzij je als organisatie nog gebruikmaakt van ActiveX-gebaseerde Internet Explorer applicaties, is het prettig dat Microsoft afscheid neemt van deze kwetsbare legacy. Niet geheel verrassend is ook het verdwijnen van Skype, dat met Teams definitief een opvolger heeft gekregen.

Prettig voor organisaties is dat Microsoft niet meer elk half jaar een grote (verplichte) feature update voor Windows uitbrengt. Het updatetempo is verlaagd van halfjaarlijks naar jaarlijks, wat ICT-afdelingen meer lucht geeft om alle devices van de nieuwste versie te voorzien. Microsoft belooft dat organisaties die gebruik gaan maken van Windows 11 Enterprise twee jaar de tijd krijgen om de update te installeren.

Controleer compatibiliteit

Zijn er dan toch redenen om niet te staan trappelen om te migreren? Uiteraard. Zo kan Microsoft niet garanderen dat al jouw devices, bestaande applicaties en randapparatuur probleemloos met Windows 11 werken. Als je benieuwd bent of jouw landschap compatibel is, kun je binnenkort gebruikmaken van migratietooling (al moet deze nog even worden gefinetuned).

Microsoft is van plan de laatste versie van Windows 10 (21H2) eind 2024 met pensioen te laten gaan. Je hebt dus nog even de tijd om over een overstap na te denken en jezelf hierover te laten informeren. Wij zijn in ieder geval al #exciiited en zijn al druk met testen. Meer weten? Neem contact op!

 

Wat is jouw vraagstuk?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees meer van dit soort berichten...
Blogs, nieuws en events. Alles over wat ons inspireert en jou informeert!

IT Governance – Pak de regie

IT Governance – Pak de regie

Beheer de complete IT-omgeving vanuit één besturingsmodel en breng alle ICT spelregels, afspraken, richtlijnen en procedures samen | Pak de regie met een gericht IT-Governance beleid | Strategie & Beveiliging voor risicobeheersing, kostenbesparing & bedrijfscontinuïteit.

Heb je vragen of een super tof idee voor een nieuwe blog? Stuur een mailtje naar marketing@exite.com

Onze klanten, altijd  and running: Dat is ICT met impact!