3 grote uitdagingen bij hybride werken

Thuis en op kantoor: hybride werken is het nieuwe normaal. Corona heeft de maatschappij veranderd en het werk is daarin geen uitzondering. Verschillende onderzoeken geven aan dat een meerderheid van werknemers wel iets ziet in haar kantoor voor meetings en echt sociaal contact en thuiswerken als de taken zich daarvoor lenen.

19 jul 2021 | Advies, Blog, Business, Thuiswerken

Auteur:

Myrthe Dekker

Myrthe is Business Consultant bij Exite. Vanuit deze rol adviseert zij klanten over SharePoint, Teams & het Microsoft 365 portfolio.

Volg Myrthe op LinkedIn.

19 jul 2021 | Advies, Blog, Business, Thuiswerken

Toen in 2020 thuiswerken geen luxe maar een noodzaak werd, bleek het opeens best mee te vallen met de veronderstelde nadelen van verminderde controle van werkgevers en mindere productiviteit. Sterker nog, productiviteit blijkt voor een meerderheid van thuiswerkers juist hoger dan deze pré-corona op kantoor was.

Een meerderheid van werknemers en werkgevers ziet wel iets in het hybride model dat aan interesse wint en door steeds meer organisaties wordt onderzocht. Dat merken we bij Exite ook. 3 dagen thuis, 2 op kantoor is een veel gehoorde suggestie; het biedt werknemers de mogelijkheid om zich thuis te richten op projecten die focus behoeven, vermindert reistijd en creëert meer werkgeluk door meer autonomie. Voor de werkgever kan hybride werken kosten besparen en draagt het grotere resultaat vanuit werknemers ook bij aan de bottom-line van de organisatie.

Om je te helpen te beoordelen of een hybride werkinrichting voor jouw organisatie een reële optie is om te overwegen en je suggesties te doen voor de praktische uitvoer, sommen we in deze blog drie veelvoorkomende uitdagingen op:

 

1. Iedereen ‘connected’ houden

Wie minder naar kantoor komt, loopt sneller het gevaar van werk en het team vervreemd te raken. De oplossing ligt in goede communicatie en daarmee in technologie. Denk goed over de vormen van communicatie die je binnen je organisatie hanteert: maak het laagdrempelig en zoveel mogelijk visueel. Zorg voor een communicatiestrategie waarin je nieuws naar iedereen in de organisatie verspreidt en blijf aandacht houden voor de prestatie van individuen, bijvoorbeeld door ze op een intranet of via Teams erkenning te geven. Sowieso kan Teams een slimme alles-in-één oplossing zijn om slimmer te gaan (samen)werken en communiceren, op afstand maar ook op kantoor.

 

2. Eenzelfde bedrijfscultuur: op kantoor én thuis

Als hybride werken een gegeven is, moet je cultuur daarin meegroeien. Het is waar dat de omgeving waarin je werkt medebepalend is voor de bedrijfscultuur die wordt ervaren. Aan de andere kant is de transitie naar flexibeler omgaan met werk ook een kans om de cultuur daar naar te vormen. Wat je in ieder geval niet wilt hebben is dat de ‘employee experience’ (EX) voor medewerkers thuis afwijkt van die op kantoor. Dat betekent bijvoorbeeld dat je medewerkers ook thuis het gevoel moet geven bij te dragen aan de doelstellingen van de organisatie en onderdeel van het team. Leiders moeten zichtbaar en benaderbaar zijn en medewerkers dezelfde kansen worden geboden, waar ze zich ook bevinden. Denk ook na hoe je omgaat met (onvermijdelijke) conflicten. Mensen zijn bij contact op afstand sneller geneigd deze voor zich te houden, terwijl als daar op een respectvolle manier mee omgegaan wordt er vaak juist nuttige lessen uit kunnen worden getrokken. Het onlangs geïntroduceerde Viva voor Microsoft Teams biedt verschillende handvaten om invulling te geven aan specifieke thuiswerkbehoeften.

 

3. Blijvend meer aandacht voor een gezonde privé/werkbalans

Als covid ons iets heeft geleerd, is het wel dat thuiswerken niet alleen hosanna is. Het gevoel van overwerkt te raken en een verstoorde privé/werkbalans ligt op de loer. Niet iedereen is even goed met thuiswerken grenzen te bewaken, terwijl één op de drie moeite zou hebben met een hernieuwde fulltime kantoorinvulling van zijn/haar baan. Het is lastig een beleid te maken dat voor iedereen past: het meest waarschijnlijk is dat sommigen het prettig vinden volledig naar kantoor te gaan, terwijl anderen vooral thuis willen werken en weer anderen graag afwijken van de traditionele 9-tot-5 norm.

Bij een slechte privé/werkbalans liggen fysieke en mentale ongemakken op de loer. Geef richting medewerkers aan dat productiviteit belangrijk is, maar dat dit niet ten koste mag gaan van andere zaken. Laat leiders in de organisatie het goede voorbeeld geven door niet op bizarre tijden te bellen en weekenden te vullen met het versturen van mails; dit geeft een giftig signaal naar de rest. Ondersteun medewerkers in het vinden van een goede balans bijvoorbeeld door gebruik te maken van time-management tooling als Planner, maar ook aandacht te besteden aan gezond eten en aan sporten (waar door minder reistijd juist meer tijd voor kan zijn).

 

Hybride werken is veel meer dan alleen een technologievraagstuk

Anders dan we twee jaar terug misschien nog vaak dachten, houdt een goed thuiswerkbeleid veel meer in dan medewerkers voorzien van een laptop en toegang tot bedrijfsapplicaties en bestanden. Naast technologie & security zijn strategie, bedrijfscultuur en aandacht voor de vitaliteit minstens zo belangrijk om goed over na te denken en bovenstaande uitdagingen het hoofd te bieden. Ik help je graag bij de uitdagingen die jouw organisatie ondervindt!

Wil jij meer weten over hybride werken, hoe wij dit zelf toepassen en/of onze klanten hierin ondersteunen? Neem via onderstaande formulier contact met ons op en laten we hierover van gedachten wisselen.

Wat is jouw vraagstuk?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blijf op de hoogte, lees de nieuwste updates...
Blogs, nieuws en events. Alles over wat ons inspireert en jou informeert!

Heb je vragen of een super tof idee voor een nieuwe blog? Stuur een mailtje naar marketing@exite.com

Onze klanten, altijd  and running: Dat is ICT met impact!