De toekomst van Power BI volgens Microsoft

Microsoft Ignite, het jaarlijkse event van Microsoft waarin nieuwe technologische ontwikkelingen gedeeld worden met de wereld, heeft onlangs de 2021-editie beleefd. Tijdens Ignite heeft Microsoft enkele nieuwe aankondigingen gedaan voor Power BI en daarnaast een kijkje geboden in de toekomst van het Microsoft Power Platform.

18 nov 2021 | Blog, Nieuws, Power BI

Arvid Borger profielfoto

Auteur:

Arvid Borger

Arvid is Business Consultant bij Exite. Zijn specialisaties zijn Strategic IT & Data

Volg Arvid op LinkedIn.

18 nov 2021 | Blog, Nieuws, Power BI

Microsoft heeft de afgelopen jaren een flinke inhaalslag gemaakt op het gebied van business intelligence (BI). Volgens marktvorser Gartner is Microsoft op dit moment de absolute leider binnen het veld van BI met haar Microsoft Power BI tool. Maandelijks worden nieuwe updates naar het platform gebracht, van nieuwe data visualisaties tot efficiëntere manieren van het koppelen van databronnen en het transformeren van data.

Power BI Premium Gen2

Enige tijd geleden heeft Microsoft al een ‘premium per user’ licentie uitgebracht, bedoeld voor data analyse op grote schaal en het vereenvoudigen van het delen van dashboards buiten de organisatie. Tijdens Ignite is de tweede generatie van Power BI Premium aangekondigd. Hiermee wordt het nog eenvoudiger om data analyse schaalbaar te maken. Zo claimt Microsoft onder andere dat analytics operaties 16x sneller verlopen op de tweede generatie en daarnaast is er de mogelijkheid om automatisch extra rekenkracht op te schalen wanneer de capaciteit tijdens bijvoorbeeld het laden van de data haar limiet dreigt te bereiken.

Power BI in Microsoft Teams

Ook werd er tijdens Ignite aangekondigd dat de ‘Power BI app’ in Microsoft Teams nu voor iedereen beschikbaar is. Gebruikers kunnen de Power BI app in Microsoft Teams installeren of tenant beheerders kunnen instellen dat deze app standaard geïnstalleerd wordt voor de eindgebruiker.

Met de Power BI app in Teams kun je als gebruiker nu ook direct vanuit Teams bij jouw dashboards en rapportages komen. Daarnaast is het makkelijker geworden om in Teams rapportages en dashboards te delen met collega’s, bijvoorbeeld door deze vast te pinnen aan een Teams kanaal of door directe links naar overzichten te delen via de Teams chat. Als de ontvanger van dit chatbericht zelf ook de Power BI Teams app geïnstalleerd heeft krijgt de ontvanger bij het klikken op het chatbericht gelijk het dashboard of de rapportage voorgeschoteld zonder Teams te hoeven verlaten.

Ook kunnen met de app de relatief nieuwe ‘Power BI goals’ (het overzicht van doelstellingen en de status daarvan) eenvoudig worden toegevoegd aan Teams kanalen en zelfs aan Teams meetings. Zo hebben deelnemers aan een meeting direct toegang tot de inzichten zonder naar het scherm van de meeting te hoeven verlaten.

Ook ondersteunt de Power BI app in Microsoft Teams nu ook het tonen van notificaties in Teams zelf. Bijvoorbeeld wanneer een gebruiker toegang vraagt tot een dashboard, de eigenaar van dit dashboard zal in dit geval een notificatie krijgen in Teams en deze aanvraag ook in Teams kunnen goedkeuren.

Hybride tabellen

Een zeer interessante nieuwe feature die door Microsoft aangekondigd werd tijdens Ignite is het laden van data middels hybride tabellen. Deze feature zal in de komende maanden in ‘preview’ komen.

Hybride tabellen zijn tabellen die een deel van de data in een tabel in het geheugen opslaan. Bij het verversen van een dataset wordt het op deze manier mogelijk om enkel de nieuwe rijen (data in de bron) naar Power BI te laden. Nu zal Power BI bij het verversen van een dataset alle data opnieuw naar Power BI laden. Hierdoor zal Power BI sneller data kunnen laden en daarmee rapporten en dashboards sneller kunnen verversen met nieuwe data.

Een kijkje naar de toekomst…

Een belangrijk onderwerp tijdens Ignite is ook hoe de aankondigingen van Microsoft met elkaar verweven zijn. Met het Power Platform wordt de visie van Microsoft op het gebied van data, en de rol van Power BI hierin, steeds duidelijker.

Met Dataverse (data laag voor bedrijfsinformatie) schetst Microsoft een toekomst waarin bedrijfsdata ook los van een data warehouse steeds meer centraal opgeslagen gaat worden.

Met PowerAutomate (data integraties en workflow automatisering), PowerApps (laagdrempelig mobiele apps bouwen) en Power BI (data visualisatie) bouwt Microsoft aan oplossingen die naadloos integreren met Dataverse waardoor het steeds makkelijker wordt om bedrijfsdata te visualiseren, automatiseren en te delen binnen, en buiten de organisatie.

Tot slot

Ook zijn er tijdens Ignite enkele aankondigingen gedaan op het gebied van Azure die raakvlakken hebben met Power BI waaronder vernieuwing aan Azure Synpase (Azure Data Warehouse) en Azure Purview. Meer hierover in een volgende blog!

Doe nu de Data Readiness Check om te ontdekken waar jij staat met jouw data-ambities en wat er nodig is om tot een hoger level te komen!

Onze klanten, altijd  and running: Dat is ICT met impact!