Een goed databeleid is goud waard
Een organisatie produceert op dagelijkse basis bergen data: e-mails, documenten, toevoegingen en aanpassingen in systemen als CRM en ERP, interacties op de website van de organisatie, enzovoorts. De data in deze systemen blijft veelal onbenut. Met de juiste tools is de data om te zetten naar waardevolle informatie.
Auteur:
Arvid Borger
Arvid is Business Consultant bij Exite. Zijn specialisaties zijn Strategic IT & Data
Volg Arvid op LinkedIn.
In het digitale tijdperk wordt data gezien als het nieuwe goud. Dat bedrijven als Facebook, Google en Microsoft vol inzetten op dit fenomeen en hiermee hun ‘gratis’ dienstverlening niet alleen weten te financieren maar door innovatieve data-activiteiten zijn uitgegroeid tot toonaangevende tech- of online marketing giganten, bewijst dat data in deze tijd een grote factor van betekenis speelt.
Wanneer je data in een bepaalde context plaatst, wordt het informatie. Weet je deze informatie te analyseren, dan wordt het kennis. Kun je kennis toepassen, dan verkrijg je intelligentie. Dit is het summum waar iedereen op hoopt.
In navolging van Facebook en Google zijn slimme organisaties gestart met delving uit eigen datagoudmijntjes en weten zij met data al op korte en langere termijn competitief voordeel te behalen.
Heikel karwei
Maar meestal blijven data-ambities in de praktijk hangen bij wensdromen over datagoud. Nog altijd maakt het gros van organisaties beslissingen op basis van enkel basale cijfers, duidelijk te constateren feiten en gevoel. Op basis van data kan aan besluitvormingsprocessen een waardevolle extra dimensie toegevoegd worden. De enige voorwaarde is dat je uit je data, waar deze ook staat en in welke hoedanigheid deze ook verkeert, converteert naar iets dat jou aanvullende informatie oplevert. Dat delvingsproces, om van data tot goud te komen, vraagt om achtereenvolgens het consolideren, transformeren en analyseren van data. Dat klinkt lastig en dat is het ook, zeker zonder databeleid.
We zien dat organisaties vaak kleinschalig en voorzichtig starten met de verwerking van data om er waarde uit te halen. Op basis van een simpele of voor de hand liggende vraag uit de business wordt een initiatief gestart om gegevens uit bronnen te combineren om meer gefundeerd uitspraken te kunnen doen over bijvoorbeeld mogelijkheden tot efficiencyverbetering of verklaring van omzetschommelingen.
Het datafundament ontbreekt
Helaas zijn veel van deze projecten ad hoc van aard en staan ze niet in het teken van een databeleid. Daarmee valt de grond weg voor steun vanuit hoger management en blijken bestede gelden dikwijls desinvesteringen. Zonde! Waarom is databeleid cruciaal voor het slagen van data-initiatieven? Als je op lange termijn in meerdere trajecten met data gaat werken om er waarde uit te verkrijgen, voorkomt het dat je tegen dezelfde vragen aanloopt en het wiel telkens opnieuw uitvindt.
Maak in een plan duidelijk waar je data staat, hoe je deze uit de bron krijgt en omschrijf duidelijk de business case. Met andere woorden, probeer vooraf duidelijk te krijgen hoeveel tijd en geld het je organisatie waard is om met behulp van data tot aansprekende verbeteringen te komen. Dit vormt de basis van een plan waaraan je uiteindelijk ook data governance (procedures en richtlijnen) en het waarborgen van datakwaliteit in opneemt.
Geen toeval maar blijvend dataresultaat
De voorbije jaren hebben wij meerdere organisaties met succes geadviseerd in het opstellen en tot uitvoer brengen van een duurzaam en resultaatgericht databeleid. In dit webinar waarin ik eerder over dit onderwerp sprak, vertel ik meer over de waarde van data en hoe je als organisatie start met het omturnen van in je organisatie verspreide data tot inzichten, die je uiteindelijk helpen betrouwbare voorspellingen te doen. Het is jammer als een succesvol dataproject berust op toeval of uitzonderlijk is. Een goed databeleid voorkomt dit.
Exite Break van de Week: datamanagement – Exite ICT
Data wordt ook wel het nieuwe goud genoemd. We hebben onwijs veel data en we kunnen er ook een hele hoop mee. Hoe gaaf zou het zijn om hier het maximale potentieel uit te gaan halen? Dagelijks maken organisaties keuzes. Van kleine zaken over materialen en puntjes op de i tot grote kwesties over personeel en investeringen.
Lees meer van dit soort berichten...
Blogs, nieuws en events. Alles over wat ons inspireert en jou informeert!
De digitale zorgwerkplek – de sleutel tot betere zorgkwaliteit
De digitale zorgwerkplek als facilitator om de zorgkwaliteit te verbeteren: Eén centrale omgeving voor zorgverleners waar alle applicaties en data beschikbaar zijn voor de uitvoering van haar werkzaamheden. De plek waar samenwerking gestimuleerd wordt, informatie makkelijker uitgewisseld kan worden en patiëntgegevens inzichtelijk zijn. Dat betekent efficiënter werken en meer tijd overhouden voor patiëntenzorg – de sleutel tot betere zorgkwaliteit.
Beveiligde digitale werkplek
Dé beveiligde Digitale werkplek - bezit jij voldoende veerkracht? Hoe cyberrisico's en...
Met één CRM benut je het volledige klantpotentieel
Ben je nieuwsgierig naar hoe Dynamics 365 Sales en Marketing samen een complete oplossing voor klantrelatiebeheer bieden? Lees dan onze blog!
Heb je vragen of een super tof idee voor een nieuwe blog? Stuur een mailtje naar marketing@exite.com