Maak de fysieke wereld digitaal & slim met IoT
Het is geen geheim dat organisaties die weten hoe ze de kracht van data kunnen benutten een competitief voordeel verkrijgen boven concurrenten. Het Internet of Things (IoT) is een krachtig middel om meer data te verkrijgen en deze slim in te gaan zetten. Zo kun je beginnen door fysieke werelden digitaal te maken met locatie- en camera-informatie.
Auteur:
Job Leemreize
Job Leemreize is Principal Consultant bij Exite. Hij heeft een commerciële focus op de ontwikkeling van Business Consultancy en de sales- en marketingactiviteiten van het Digital team binnen Exite.
Volg Job op LinkedIn.
Een interessante datavariabele waarmee je kunt werken om het IoT voor jouw organisatie in te zetten, is locatie-data. Locatiegegevens (data afkomstig van bijvoorbeeld GPS, WiFi, bluetooth of 5G) helpen om inzicht te krijgen over processen, producten en/of diensten en de interactie van mensen rondom processen en producten/diensten. Zo kun je toeleveringsketens optimaliseren door van assets precies te weten waar zij zich bevinden. Of capaciteitsplanningen verbeteren door te weten waar mensen in een pand zijn.
Geen schattingen maar zekerheden
Door locatiesensoren te koppelen aan fysieke objecten verrijk je de fysieke wereld met digitale informatie. En deze informatie kun je gebruiken om je processen efficiënter te maken en/of veiligheid in ruimtes te vergroten. Denk hierbij aan deze voorbeelden van toepassingen:
- In de maakindustrie kunnen sensoren real-time data geven over voorraden en eventueel geautomatiseerd bijbestellen, zodat kritieke componenten altijd beschikbaar zijn.
- Verwerk je brandbare of anderszins gevaarlijke stoffen, dan kun je dankzij sensoren zeker zijn van een veilige werksituatie.
- Heb je een distributiecentrum en verkoop je half- of eindproducten? Je kunt net als de betere webshops dat doen informatie geven over geschatte levertijden door in meerdere onderdelen van de supply chain data te gaan verkrijgen en verwerken.
Een tweede leven voor de camera in het IoT
Nog niet zolang geleden zagen we een camera in of rond een bedrijfsomgeving enkel als een middel voor security. Maar ook deze kan fungeren als intelligente sensor. Zo hoef je niet in alle situaties mensen of objecten te koppelen aan locatie-gegevens, maar kun je ze ook volgen zonder dat er aan de voorwaarde van GPS, WiFi, bluetooth of 5G voldaan wordt.
Net als voor sensoren met locatie-gegevens geldt, kun je ook met camera’s voorraadbeheer doen of metingen op stoffen verrichten. De camera’s zelf hoeven niet bijzonder ‘slim’ te zijn; de intelligentie aan de toepassing wordt toegevoegd door software en het platform. Door software slim in te richten met herkenningstechnologie, kun je op basis van visuele informatie bijvoorbeeld iets zeggen over de temperatuur van een vloeistof, de actuele locatie van een object of de beschikbare capaciteit van een opslagcontainer.
Voor- en nadelen cameratechnologie
Het voordeel van camera’s boven het gebruik van sensoren is dat je er minder van nodig hebt en dat het eenmaal ingericht weinig aandacht en/of handwerk behoeft. Mensen wil je liever niet met sensoren hoeven uitrusten. Het kan daarmee zowel ethisch als kostentechnisch een zeer aantrekkelijk alternatief voor sensoren zijn. Wel is het zo dat het (draadloos) streamen van videobeelden vanaf camera’s naar een softwareplatform in de cloud een aardig beroep kan doen op je infrastructuur.
Kortom, of je nu gaat werken met sensoren of camera’s: met IoT maak je de fysieke wereld digitaal & slim. Het Internet of Things helpt je bestaande bedrijfsprocessen digitaliseren en nieuwe businessmodellen te ontwikkelen. Wij zijn momenteel met verschillende klanten in gesprek over #exciiiting toepassingen in uiteenlopende branches. Daarbij kan het per vraagstuk verschillen of er voor sensoren of camera’s gekozen wordt. Lijkt het jou interessant de mogelijkheden voor jouw organisatie te verkennen? Samen kunnen we brainstormen over de toepassingsmogelijkheden. Vaak kunnen we al in een eerste gesprek mogelijke use-cases bespreken. Ik hoor graag van je!
Ga volgen wat van waarde is
Eén van de meest veelbelovende toepassingen van het IoT is asset tracking, oftewel het proces waarbij je informatie gaat verzamelen over je fysieke bezittingen. Afhankelijk van jouw type organisatie, kan het dan gaan om ICT-apparatuur als laptops en tablets, maar ook om gereedschappen, voertuigen, verpakkingen of opslageenheden.
Traditioneel is het in asset management gebruikelijk om informatie over zulke items bij te houden in databases of Excel-lijsten. Maar echt slim zijn deze niet; ze moeten handmatig worden geüpdatet en zijn vatbaar voor fouten. Zo weet je als bedrijf vaak nooit helemaal zeker waar iets staat en wat de conditie ervan is.
Door toepassing van tags (herkenningen) als barcodes, QR-codes en NFC-tags kun je in asset management al flinke stappen voorwaarts zetten. Tracking wordt eenvoudiger en minder arbeidsintensief om bij te houden. Het IoT gaat echter nog een stap verder door aan asset management ook automatisering en intelligentie toe te voegen.
Op basis van data sneller en slimmer besluiten nemen
Met intelligente sensoren kun je aanvullende informatie over assets verkrijgen, vaak zonder dat hierbij menselijke interactie vereist is. Deze IoT-sensoren kun je aan bezittingen koppelen in plaats van tags of juist samen. Sensoren kunnen je informatie geven over bijvoorbeeld beweging, temperatuur, druk, luchtvochtigheid en omgevingsvariabelen en sturen deze gegevens via WiFi of 4G/5G-verbinding naar een cloud platform. Data kun je vervolgens gaan analyseren en omzetten naar (geautomatiseerde) acties die gevolgen hebben voor het gebruik, de locatie of het onderhoud van de nu ‘smart assets’.
De mogelijkheden van IoT-gestuurd asset management zijn zonder meer #exciiiting te noemen. Je kunt er bijvoorbeeld alarmeringen, voorspellende analyses en automatische rapportages aan koppelen. Bij mogelijke toepassingen kun je aan het volgende denken:
- Weten waar je materialen, apparaten en machines zich bevinden en voorkomen dat deze ongemerkt een vooraf ingesteld gebied verlaten door middel van geofencing.
- Slimme inventaris monitoring; altijd actueel inzicht in beschikbare voorraad van materialen en gereedschappen.
- Automatiseer workflows in het omgaan met items, laat producten sneller of zelfs automatisch scannen en beperk je de noodzakelijke menselijke (foutgevoelige) handelingen.
- Door IoT-sensoren te koppelen aan je machines en gereedschappen weet je precies wanneer preventief onderhoud nodig is.
- Veiliger transport van goederen door nauwkeurig in de gaten te houden wat de conditie ervan is.
Jouw partner in IoT
Technologie binnen IoT evolueert razendsnel, waardoor we in staat zijn steeds kleinere assets steeds meer informatie te laten geven. Exite helpt je jouw IoT-droom werkelijkheid te maken door mee te denken in toepassingen voor jouw organisatie, sensoren te installeren en te voorzien in de koppeling van devices met ICT-infrastructuur en Business Intelligence-toepassingen. Waar nodig kunnen we branchevoorbeelden aandragen en samen brainstormen over toepassingsmogelijkheden. Wil je meer weten, laat hieronder dan een reactie achter.
Wat is jouw vraagstuk?
Data is niet het nieuwe goud, maar de nieuwe olie. Als olie uit de grond komt, heeft het nog weinig waarde in zijn ruwe vorm. Pas als het verwerkt wordt in benzine en diesel, verkrijgt het waarde. Maar daarvoor is verwerking nodig.
Voor het Internet of Things geldt hetzelfde. Ga je aan de slag met het IoT, dan levert je dit veel data op. Maar met de ruwe data kun je niet zoveel. Pas als je gericht data opspoort en gaat voeden aan applicaties en daaruit inzichten verkrijgt, dan gaat het waarde voor je organisatie opleveren. Zo worden camera’s niet alleen breed ingezet om enkel personen of objecten te tellen, maar ook om bij het verwerken van data patronen in mutaties te herkennen.
De digitale zorgwerkplek – de sleutel tot betere zorgkwaliteit
De digitale zorgwerkplek als facilitator om de zorgkwaliteit te verbeteren: Eén centrale omgeving voor zorgverleners waar alle applicaties en data beschikbaar zijn voor de uitvoering van haar werkzaamheden. De plek waar samenwerking gestimuleerd wordt, informatie makkelijker uitgewisseld kan worden en patiëntgegevens inzichtelijk zijn. Dat betekent efficiënter werken en meer tijd overhouden voor patiëntenzorg – de sleutel tot betere zorgkwaliteit.
Beveiligde digitale werkplek
Dé beveiligde Digitale werkplek - bezit jij voldoende veerkracht? Hoe cyberrisico's en...
Met één CRM benut je het volledige klantpotentieel
Ben je nieuwsgierig naar hoe Dynamics 365 Sales en Marketing samen een complete oplossing voor klantrelatiebeheer bieden? Lees dan onze blog!
Heb je vragen of een super tof idee voor een nieuwe blog? Stuur een mailtje naar marketing@exite.com