Ontdek de wereld van IoT Asset Management: monitor, volg en overwin!

Neem de controle over je assets terug! Beheer, monitor, volg, ververs en bescherm wat jouw organisatie dierbaar is met een IoT-platform. In deze blog lees je wat IoT van Exite voor jou kan betekenen.

5 nov 2021 | Blog, Business, IoT

Auteur:

Job Leemreize

Job Leemreize is Principal Consultant bij Exite​. Hij heeft een commerciële focus op de ontwikkeling van Business Consultancy en de sales- en marketingactiviteiten van het Digital team binnen Exite.

Volg Job op LinkedIn.

5 nov 2021 | Blog, Business, IoT

Binnen vele sectoren neemt het gebruik van het Internet of Things (IoT) een grote vlucht. Het IoT kun je zien als een evolutie van het traditionele ICT-netwerk, dat zich dankzij gebruik van kleine apparaten en sensoren met draadloze connectiviteit over een veel groter oppervlak kan uitstrekken. En heel erg ver van je bed is het in feite niet. Energiemaatschappijen die dankzij slimme meters inzichten krijgen in het verbruik van hun klanten, boeren die met sensoren op hun akkers hun oogst optimaliseren, het nauwkeurig kunnen volgen van de locatie en aflevertijd van je pakketje, parkeergarages die exact kunnen aangeven hoeveel plek beschikbaar is, zorgaanbieders die via wearables op afstand medische informatie van cliënten weten uit te lezen; het zijn allemaal voorbeelden van IoT-oplossingen die inmiddels hun weg naar nuttige toepassingen hebben gevonden.

 

Ga volgen wat van waarde is

Eén van de meest veelbelovende toepassingen van het IoT is asset tracking, oftewel het proces waarbij je informatie gaat verzamelen over je fysieke bezittingen. Afhankelijk van jouw type organisatie, kan het dan gaan om ICT-apparatuur als laptops en tablets, maar ook om gereedschappen, voertuigen, verpakkingen of opslageenheden.

Traditioneel is het in asset management gebruikelijk om informatie over zulke items bij te houden in databases of Excel-lijsten. Maar echt slim zijn deze niet; ze moeten handmatig worden geüpdatet en zijn vatbaar voor fouten. Zo weet je als bedrijf vaak nooit helemaal zeker waar iets staat en wat de conditie ervan is.

Door toepassing van tags (herkenningen) als barcodes, QR-codes en NFC-tags kun je in asset management al flinke stappen voorwaarts zetten. Tracking wordt eenvoudiger en minder arbeidsintensief om bij te houden. Het IoT gaat echter nog een stap verder door aan asset management ook automatisering en intelligentie toe te voegen.

Op basis van data sneller en slimmer besluiten nemen

Met intelligente sensoren kun je aanvullende informatie over assets verkrijgen, vaak zonder dat hierbij menselijke interactie vereist is. Deze IoT-sensoren kun je aan bezittingen koppelen in plaats van tags of juist samen. Sensoren kunnen je informatie geven over bijvoorbeeld beweging, temperatuur, druk, luchtvochtigheid en omgevingsvariabelen en sturen deze gegevens via WiFi of 4G/5G-verbinding naar een cloud platform. Data kun je vervolgens gaan analyseren en omzetten naar (geautomatiseerde) acties die gevolgen hebben voor het gebruik, de locatie of het onderhoud van de nu ‘smart assets’.

De mogelijkheden van IoT-gestuurd asset management zijn zonder meer #exciiiting te noemen. Je kunt er bijvoorbeeld alarmeringen, voorspellende analyses en automatische rapportages aan koppelen. Bij mogelijke toepassingen kun je aan het volgende denken:

  • Weten waar je materialen, apparaten en machines zich bevinden en voorkomen dat deze ongemerkt een vooraf ingesteld gebied verlaten door middel van geofencing.
  • Slimme inventaris monitoring; altijd actueel inzicht in beschikbare voorraad van materialen en gereedschappen.
  • Automatiseer workflows in het omgaan met items, laat producten sneller of zelfs automatisch scannen en beperk je de noodzakelijke menselijke (foutgevoelige) handelingen.
  • Door IoT-sensoren te koppelen aan je machines en gereedschappen weet je precies wanneer preventief onderhoud nodig is.
  • Veiliger transport van goederen door nauwkeurig in de gaten te houden wat de conditie ervan is.

 

Jouw partner in IoT

Technologie binnen IoT evolueert razendsnel, waardoor we in staat zijn steeds kleinere assets steeds meer informatie te laten geven. Exite helpt je jouw IoT-droom werkelijkheid te maken door mee te denken in toepassingen voor jouw organisatie, sensoren te installeren en te voorzien in de koppeling van devices met ICT-infrastructuur en Business Intelligence-toepassingen. Waar nodig kunnen we branchevoorbeelden aandragen en samen brainstormen over toepassingsmogelijkheden. Wil je meer weten, laat hieronder dan een reactie achter.

Wat is jouw vraagstuk?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees meer van dit soort berichten...
Blogs, nieuws en events. Alles over wat ons inspireert en jou informeert!

De digitale zorgwerkplek – de sleutel tot betere zorgkwaliteit

De digitale zorgwerkplek – de sleutel tot betere zorgkwaliteit

De digitale zorgwerkplek als facilitator om de zorgkwaliteit te verbeteren: Eén centrale omgeving voor zorgverleners waar alle applicaties en data beschikbaar zijn voor de uitvoering van haar werkzaamheden. De plek waar samenwerking gestimuleerd wordt, informatie makkelijker uitgewisseld kan worden en patiëntgegevens inzichtelijk zijn. Dat betekent efficiënter werken en meer tijd overhouden voor patiëntenzorg – de sleutel tot betere zorgkwaliteit.

Heb je vragen of een super tof idee voor een nieuwe blog? Stuur een mailtje naar marketing@exite.com

Onze klanten, altijd  and running: Dat is ICT met impact!