Waarom Power BI nu standaard in Office verpakt zit

Misschien is het je al opgevallen: als gebruiker van Microsoft Office 365 heb je naast het bekende Word, Excel, PowerPoint en Outlook nu ook de beschikking over Power BI. Onlangs voerde Microsoft deze wijziging door voor de betaalde abonnementsvormen. Waarom doet Microsoft dit en wat heb jij als zakelijk gebruiker aan Power BI?

18 okt 2022 | Blog, Power BI

Auteur:

Daniël Perra

Daniël is Solution Consultant bij Exite. In zijn rol ondersteunt en begeleidt hij klanten in het gebruik van het Microsoft Power Platform.

Volg Daniël op LinkedIn.

18 okt 2022 | Blog, Power BI

Power BI is een applicatie op je computer waarmee je met databronnen verbindt en data kunt transformeren en visualiseren. De tool bestaat sinds 2011 en is afgelopen jaren uitgegroeid tot een goed doordacht, schaalbaar platform waarmee individuen en organisaties verschillende bronnen data kunnen combineren tot visualisaties die tot inzicht leiden.

‘Data’ klinkt dan altijd een beetje vaag. Je zult je misschien afvragen: heb ik überhaupt data en is deze bruikbaar? Kort antwoord: iedere organisatie heeft data en ja, deze is vaak prima bruikbaar. Power BI kan overweg met bijvoorbeeld Excel spreadsheets, PDF-bestanden en (SQL-)databases, maar ook met tal van online bronnen, denk aan Google Analytics, SharePoint en diensten in de Azure cloud. Nog concreter: Power BI kan een directie een totaaloverzicht bieden op basis van financiële rapportages, resultaten van een via mail gehouden enquête visueel weergeven in een dashboard of een HR-afdeling geven in productiviteit van medewerkers of oorzaken van ziekteverzuim. De mogelijkheden zijn in feite eindeloos. Het belangrijkste is dat je van tevoren de juiste vraag stelt over wat je zou willen weten.

Waarom Microsoft Power BI in Office 365 integreert

Nog niet zo lang geleden was Business Intelligence het domein van data-analisten. Alleen grotere organisaties hadden daarin de beschikking over professionals die de waarde van data kenden, de bronnen konden identificeren en deze verbinden met een centraal datawarehouse voor verwerking. Vervolgens waren er statistische bollebozen nodig om de data in rapportages voor wie ze nodig had beschikbaar te maken.

Inmiddels is Business Intelligence ‘gedemocratiseerd’, zoals dat heet. Oftewel, iedereen die data nodig heeft, kan daar zelf mee aan de slag. Hoewel het maken van een dashboard nog steeds complexer is dan een zakelijke brief opstellen in Word of een presentatie in PowerPoint, is tooling als Power BI inmiddels zover dat de meeste zakelijke gebruikers er wel chocolade van kunnen maken.

Waar zakelijke software van Microsoft voorheen gericht was op productiviteit van het individu, is de laatste jaren de nadruk komen te liggen op samenwerken en het effectief benutten van de data waarmee gewerkt wordt. Microsoft heeft de data van zijn applicaties verbonden via de DataVerse, waarmee de gegevensstromen van zijn zakelijke applicaties met elkaar verbonden worden. Dit maakt dat je bijvoorbeeld niet alleen snel op basis van Office-bestanden analyses kunt maken, maar ook van gegevens in Dynamics 365, Azure, Teams en SharePoint. Vervolgens kun je met dezelfde data aan de slag om er bijvoorbeeld een handige Power App van te maken of een automatisering door te voeren via Power Automate.

Het mag dus geen verrassing heten dat Microsoft onlangs heeft besloten tot integratie van Power BI in de standaardinstallatie van Office 365. De jarenlange ontwikkeling van de tooling heeft ervoor gezorgd dat de software naadloos samenwerkt met andere leden van Microsoft-familie. Wekelijks worden nieuwe features toegevoegd, met name op het vlak van kunstmatige intelligentie (AI) en dataverwerking.

 

Wat heb jij aan Power BI?

Wie goed met Power BI overweg kan, stelt zichzelf in staat om het dagelijks werk te vereenvoudigen en tot betere resultaten te komen. Je hoeft zelf geen data-analist te zijn om de tool te gebruiken en er waarde uit te halen. Afhankelijk van je afdeling en functie, kan werken met data in Power BI bijvoorbeeld zorgen voor meer kennis over de klantervaring bij gebruik van producten en diensten, helpen inzichten te verkrijgen in complexe datasets of in marketing te ontdekken hoe doelgroepen het best benaderd kunnen worden.

 

Exite Digital & Power BI

Vanuit onze competenties Strategie, Business Apps en Data/BI weten wij bij onze klanten vanuit een meerdimensionale aanpak oplossingen neer te zetten die bestand zijn tegen toekomstige veranderingen in business & technologie. Onze consultants kijken mee met jouw bedrijfsproces en kunnen datasets inrichten, zodat medewerkers van jouw organisatie zelf rapporten in Power BI kunnen maken. Zo hebben we bijvoorbeeld bij onze klant Bark Packaging geholpen datasets in te richten waarmee de specialist in verpakkingen richting eindklanten krachtige rapportages maakt. Ook ontwikkelingsmaatschappij Oost NL hebben we op weg geholpen met Power BI:

 

 

Lijkt het je wat om te starten met data-analyses, maar geen idee hoe je vervolgens aan de slag gaat met Power BI? We kunnen ons voorstellen dat je hierover vragen hebt of dat je hulp kunt gebruiken bij het maken van een dashboard. Mocht je meer willen weten, neem dan via onderstaande button vrijblijvend contact met ons op!

Power BI is beschikbaar in verschillende edities. Microsoft levert bij Office 365 de Power BI Desktop applicatie. Deze app op je computer levert basisfunctionaliteit waarmee je zelf aan de slag kunt met dashboards en rapporten.

Om datasets, dashboards en rapporten eenvoudig met anderen in een organisatie te delen en gebruik te maken van geavanceerde analytische mogelijkheden, kan gekozen worden voor Power BI Pro. Hiervoor betaal je per gebruiker een aanvullend maandbedrag. Meer info hierover? Neem contact met ons op.


IT Governance – Pak de regie

IT Governance – Pak de regie

Beheer de complete IT-omgeving vanuit één besturingsmodel en breng alle ICT spelregels, afspraken, richtlijnen en procedures samen | Pak de regie met een gericht IT-Governance beleid | Strategie & Beveiliging voor risicobeheersing, kostenbesparing & bedrijfscontinuïteit.

Onze klanten, altijd  and running: Dat is ICT met impact!