Veiliger naar werk dankzij slimme inzet van IoT
Geef corona op de werkplek geen kans! Door IoT-technologie slim in te zetten is het makkelijker afstand te bewaren en te monitoren, luchtkwaliteit te checken en als organisatie zelf contactonderzoek te doen.
Auteur:
Kristian van Tuil
Kristian is Digital Consultant bij Exite. In deze hoedanigheid helpt hij klanten in marketingprocessen en verzorgt hij content voor Exite Digital.
Volg Kristian op LinkedIn.
Met het ingaan van een nieuwe ronde versoepelingen van coronamaatregelen, wordt de drempel om terug te keren naar kantoor lager. Alleen is de vraag bij menig organisatie: hoe doe je dat op een veilige en gecontroleerde manier? Verschillende toepassingen die je kunt scharen onder het Internet of Things (IoT) maken werken in een kantoorruimte met meerdere mensen veiliger. In deze blog nemen we de belangrijkste toepassingen met je door.
Schone werkplek
Een belangrijke voorwaarde om op een veilige manier op kantoor te kunnen werken is hygiëne: is de werkplek en wat je aanraakt schoon? Afgelopen tijd hebben verschillende fabrikanten systemen ontwikkeld om met ultraviolet licht – onzichtbaar voor het menselijk oog – het COVID-virus uit te schakelen. Maak je op kantoor gebruik van deze lampen, dan wordt het aantal virusdeeltjes in de lucht en op oppervlakten flink verminderd. Het systeem is superveilig voor mensen als het slim wordt ingezet, bijvoorbeeld op momenten dat er geen collega’s in een ruimte aanwezig zijn. Daar kan IoT in assisteren.
Een andere slimme toepassing is het monitoren van de luchtkwaliteit met sensoren. Zoals inmiddels bekend, vindt veel COVID-transmissie plaats via aerosolen, oftewel kleine deeltjes in de lucht die in een slecht geventileerde ruimte minutenlang kunnen blijven hangen. IoT biedt de mogelijkheid tot het creëren van platformen die in staat zijn de concentratie van gassen als koolstofmonoxide (CO) en stikstofdioxide (NO2) te meten en daarmee een indicatie te geven van de luchtkwaliteit. Door deze systemen te koppelen aan ventilatie-oplossingen, weet je zeker dat in jouw kantoorruimten minimale kans op virusverspreiding bestaat.
Borg social distancing
Een inmiddels overbekende (en nog wel even blijvende) maatregel is het houden van anderhalve meter afstand tot elkaar. Biedt het IoT ook hierin een uitkomst? Jazeker! Met sensoren en apps gekoppeld aan een tag kun je collega’s op een subtiele manier laten weten dat ze niet genoeg afstand houden, bijvoorbeeld door een trilling af te geven als de anderhalve meter niet gehonoreerd wordt. Uiteraard is het belangrijk om rekening te houden met privacy; gelukkig zijn er verschillende oplossingen beschikbaar die zijn ontworpen om gevoelige data niet op te slaan, verwerken en te delen.
Hoewel er nog veel meer voorbeelden te geven zijn van toepassingen in IoT die helpen in het beperken van besmettingsrisico, wil ik je er nog eentje meegeven die van toepassing is als er dan toch een besmetting heeft plaatsgevonden. Dat is namelijk het contactonderzoek: belangrijk om verdere verspreiding van het virus onder je collega’s en daarmee risico op uitval te minimaliseren. Door de access points van een WiFi-netwerk te koppelen aan een BI-tool als Power BI, kun je op een relatief eenvoudige manier direct inzichtelijk maken wie waar en hoe lang in een ruimte is geweest met een collega die besmet bleek te zijn. Zo’n systeem voorkomt handmatig en daarmee tijdrovend onderzoek naar wie met wie in contact is geweest.
Zonder zorgen weer fysiek samenkomen
Zoals je ziet zijn de mogelijkheden talrijk. Willen jij en je collega’s op een veilige manier naar kantoor terugkeren? IoT kan een uitkomst bieden om met slimme technologie een COVID-proof kantoor in te richten. Onze experts in IoT en netwerken denken graag met je mee.
Wat is jouw vraagstuk?
Lees meer van dit soort berichten...
Blogs, nieuws en events. Alles over wat ons inspireert en jou informeert!
Cyberaanval: een kwestie van tijd in de zorg
Cyberaanval - een kwestie van tijd in de zorg Hoe de nieuwe NIS2-eisen gaan bijdragen aan een goed...
IT Governance – Pak de regie
Beheer de complete IT-omgeving vanuit één besturingsmodel en breng alle ICT spelregels, afspraken, richtlijnen en procedures samen | Pak de regie met een gericht IT-Governance beleid | Strategie & Beveiliging voor risicobeheersing, kostenbesparing & bedrijfscontinuïteit.
De digitale zorgwerkplek – de sleutel tot betere zorgkwaliteit
De digitale zorgwerkplek vormt de centrale omgeving voor zorgverleners waar alle applicaties en data beschikbaar zijn voor de uitvoering van haar werkzaamheden.
Heb je vragen of een super tof idee voor een nieuwe blog? Stuur een mailtje naar marketing@exite.com