Zonder super-skills met Power Apps je eigen apps bouwen

Zeg je Microsoft, dan zeg je vanzelf snel Windows, Teams, Office 365 en Azure. Aan dat rijtje kan binnenkort Power Apps toegevoegd worden. Power Apps zijn hard op weg om organisaties dat te laten doen wat ze altijd lastig zelf konden doen, namelijk bedrijfsapplicaties bouwen.

25 nov 2021 | Blog, Power BI

Auteur:

Kristian van Tuil

Kristian is Digital Consultant bij Exite. In deze hoedanigheid helpt hij klanten in marketingprocessen en verzorgt hij content voor Exite Digital.

Volg Kristian op LinkedIn.

25 nov 2021 | Blog, Power BI

De arbeidsmarkt is oververhit geraakt. In een toenemend aantal sectoren is er een schreeuwend tekort aan gekwalificeerd personeel. ICT vormt daar geen uitzondering in. Vooral op het gebied van ontwikkelaars is het tekort chronisch en ontbreken helaas tekenen van verbetering. Vanuit het onderwijs wordt aandacht gegeven aan technische skills, maar voordat jonge ‘coders’ de arbeidsmarkt betreden, zijn we jaren verder.

Ondertussen heeft de coronapandemie ervoor gezorgd dat bedrijven bedrijfsprocessen en klantwensen ingrijpend hebben zien veranderen. Het tekort aan developers was al groot en deze trend is door de pandemie alleen maar verder in een stroomversnelling gebracht. Het was mooi geweest als bestaande ICT-leveranciers met hun oplossingen veranderingen hadden kunnen bijbenen, maar dat is ze veelal niet gelukt. Oplossingen sluiten vaak niet aan bij waar collega’s in deze nieuwe realiteit behoefte aan hebben.

 

Coden zonder programmeertaal: low-code & no-code

Gelukkig zijn er oplossingen te vinden in de vorm van low-code of no-code applicatiebouwsoftware. Power Apps, onderdeel van het Power Platform, is een door Microsoft ontwikkelde verzameling programmatuur om kenniswerkers in alle lagen van een organisatie zelf aan de slag te laten gaan met het ontwikkelen van apps. Zulke apps kunnen zijzelf gebruiken via een mobiel apparaat of via de browser.

Het klinkt je misschien vreemd in de oren. “Word ik in staat geacht om apps te bouwen? Ik heb echt geen idee hoe dat werkt!” Die reactie is heel begrijpelijk. Toch is het met Power Apps mogelijk om met slechts een basisbegrip van technologie, data en tooling aan de slag te gaan met je eigen apps. (Al zul je voor het echt geavanceerde werk toch de hulp in moeten roepen van ontwikkelaars en/of een partnerpartij.)

 

Verbindende ‘lijm’ tussen Microsoft software

Microsoft beschrijft Power Apps als een “verzameling apps, diensten, connectoren en dataplatforms die snelle applicatieontwikkeling mogelijk maken om te voldoen aan bedrijfsbehoeften”. De kracht van het platform schuilt in de mogelijkheid om apps te bouwen op basis van bestaande applicaties als Office 365, SharePoint en Dynamics 365. Als je een bedrijfsproces hebt wat verschillende Microsoft-onderdelen gebruikt, dan stelt een in Power Apps gebouwde applicatie je in staat om deze oplossingen te verbinden in een nieuwe, voor jouw organisatie passende gebruikservaring.

 

Voorbeelden van apps

Wat kun je dan bijvoorbeeld gaan doen? Power Apps kunnen gebruikt worden voor bijvoorbeeld het automatiseren van workflows, het visualiseren van data, het aanmaken van rapportages, verbeteren van de samenwerking in en tussen teams, enzovoorts. De use-cases kunnen variëren van heel simpel tot zeer complex. Voorbeelden van bedrijfsapplicaties kunnen zijn:

  • Een app voor de IT-afdeling om bedrijfsactiva als computers, mobiele apparaten en softwarelicenties in kaart te brengen en bij te houden
  • Een app voor marketing om interacties met klanten en leadgeneratie te monitoren
  • Een app voor HR om een overzicht te hebben van sollicitanten voor vacatures, met bijbehorende skillsets en competenties
  • Een crisiscommunicatie app voor het geval medewerkers niet naar kantoor kunnen komen
  • Een app voor medewerkers om nieuwe ideeën rond producten en diensten te verzamelen en te beoordelen

 

Zoals je in bovenstaande voorbeelden kunt zien, hoeft de use-case niet heel ingewikkeld te zijn. De benodigde data voor zulke apps is vaak al in de organisatie aanwezig; het enige wat de app doet is deze koppelen, presenteren en interactie mogelijk maken.

We kunnen ons goed voorstellen dat het idee van zelf apps bouwen aanspreekt, maar dat je jezelf afvraagt waar te beginnen of worstelt met het concreet maken van een langer bestaande wens. Wij helpen je graag met het onderzoeken van de mogelijkheden van Power Apps, de koppeling van benodigde applicaties en databronnen en het begeleiden van medewerkers om zelf hiermee aan de slag te gaan. Meer weten? Stel gerust je vraag!

Wat is jouw vraagstuk?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees meer van dit soort berichten...
Blogs, nieuws en events. Alles over wat ons inspireert en jou informeert!

De digitale zorgwerkplek – de sleutel tot betere zorgkwaliteit

De digitale zorgwerkplek – de sleutel tot betere zorgkwaliteit

De digitale zorgwerkplek als facilitator om de zorgkwaliteit te verbeteren: Eén centrale omgeving voor zorgverleners waar alle applicaties en data beschikbaar zijn voor de uitvoering van haar werkzaamheden. De plek waar samenwerking gestimuleerd wordt, informatie makkelijker uitgewisseld kan worden en patiëntgegevens inzichtelijk zijn. Dat betekent efficiënter werken en meer tijd overhouden voor patiëntenzorg – de sleutel tot betere zorgkwaliteit.

Heb je vragen of een super tof idee voor een nieuwe blog? Stuur een mailtje naar marketing@exite.com

Onze klanten, altijd  and running: Dat is ICT met impact!