Klanten aan het woord

LabMicTA & LabPON

Eind 2013 verhuisden LabMicTA en LabPON naar een nieuw kantoorpand. De organisatie greep deze gelegenheid aan om de bestaande, verouderde ICT-infrastructuur te vervangen door een moderne en toekomstgerichte omgeving. Exite realiseerde ‘life-critical’ infrastructuur voor beide laboratoria.

“Onze werkzaamheden zijn letterlijk van levensbelang.”

De Stichting Streeklaboratorium voor Microbiologie (LabMicTA) is het centraal microbiologisch laboratorium voor alle eerste- en tweedelijns zorg in de regio Oost-Nederland. Het laboratorium verricht medisch microbiologisch onderzoek in de breedste zin des woords. Laboratorium Pathologie Oost-Nederland (LabPON) LabPON doet pathologisch onderzoek voor de ziekenhuizen en huisartsenpraktijken in de regio’s Twente en Achterhoek-Oost. Voor deze beide organisaties is een feilloos werkende ICT-infrastructuur essentieel.

Een van de belangrijkste eisen van de nieuwe ICT-infrastructuur was een gegarandeerde beschikbaarheid van de informatiesystemen. “De werkzaamheden die onze organisaties uitvoeren zijn soms letterlijk van levensbelang.” vertelt Patrick Heezen, Manager Bedrijfsbureau bij LabMicTa. “Onze nieuwe ICT-infrastructuur moest dan ook de kwalificatie ‘life-critical’ verdienen, met een uptime van 100 procent.”

De toegevoegde waarde van Exite kwam ook naar voren bij het uitonderhandelen van scherpe inkoopcondities voor de hardware systemen.”

Schaalbaar & flexibel

Exite ging de uitdaging aan en realiseerde de volledige implementatie van en migratie naar het nieuwe netwerk, waarbij de ICT-afdeling niet extra werd belast tijdens de verhuisperiode. Ook voor de eindgebruikers verliep de migratie zonder enige downtime.

Patrick Heezen: “Op basis van onze eisen deed Exite eerst een uitvoerige inventarisatie van de oplossingen die hierin konden voorzien. De keuze viel op een geavanceerde, schaalbare en flexibele ICT-architectuur op basis van de systemen van vooraanstaande leveranciers, waaronder Cisco.

 

De nieuwe ICT-omgeving biedt de organisaties diverse voordelen. Patrick Heezen: “Met de nieuwe omgeving kunnen onze labs zeker de komende tien jaar vooruit. Het aantal fysieke servers is – dankzij de inzet van virtualisatie – teruggebracht van ruim 50 naar slechts vijf, terwijl de algehele prestaties zijn verbeterd. Dit levert aanzienlijke besparingen in de energiekosten op.” Tegelijkertijd is voldaan aan de eis van LabMicTA/LabPON dat de infrastructuur en de daarop draaiende toepassingen altijd beschikbaar moeten zijn. Er is tevens een overeenkomst gesloten met Ziekenhuis Groep Twente, dat bij calamiteiten kan dienen als uitwijklocatie.

De essentiële kenmerken van de nieuwe omgeving:

  • Dubbel uitgevoerde hardware om ‘Single Points Of Failure’ (SPOF) te voorkomen;
  • Invoering van een uitwijklocatie en oplossing voor noodgevallen, met onder andere back-up, replicatie en disaster recovery;
  • Early-warning monitoring systemen voor de verschillende componenten van de infrastructuur;
  • Virtualisatie en scheiding van verschillende processen op basis van één fysiek platform. 

ICT partnerschap

De uitvoering en opvolging gebeurde in de vorm van een co-sourcing partnerschap. Daarbij behield LabMicTA/LabPON de regie op strategisch, tactisch en operationeel niveau. Het preventief en proactief beheer van de nieuwe ICT-omgeving is nu een gedeelde verantwoordelijkheid.

“Exite zorgt voor specialistische expertise en ondersteuning op specifieke onderdelen van de infrastructuur”, licht Patrick Heezen toe. “Daarbij staan de specialisten van Exite 24×7 standby om eventuele storingen direct te verhelpen. De toegevoegde waarde van Exite kwam ook naar voren bij het uitonderhandelen van scherpe inkoopcondities voor de hardware systemen en bij overleg met de installateurs en aannemers van het nieuwbouwpand”.

De flexibiliteit van Exite werd duidelijk toen de deadline voor de verhuizing naar de nieuwe locatie onverwacht werd vervroegd. Met inzet van extra mankracht wist Exite de nieuwe infrastructuur toch tijdig op te leveren, tot volle tevredenheid van LabMicTA/LabPON.

Het totale project werd door Exite in slechts zes maanden gerealiseerd, zodat LabMicTA en LabPON in januari 2014 volledig operationeel waren op de nieuwe locatie.

Kristel Postel

Business Developer

Benieuwd naar een succesverhaal dat specifiek aansluit op jouw business?

Heb je een vraag over onze klantreferenties? Of vind je net niet dat ene klantenverhaal voor jouw branche waar je naar op zoek bent? Niet getreurd, we kunnen je vast en zeker in deze informatiebehoefte voorzien! Neem gewoon even contact met ons op.

Onze klanten, altijd  and running: Dat is ICT met impact!