Voorkom datalekken en diefstal van wachtwoorden met wachtwoordloos inloggen als moderne authenticatie methode.

Wachtwoordloos inloggen? Yep!

Het gebruik van wachtwoorden maakt ons steeds kwetsbaarder. Wachtwoorden zijn te raden, onderscheppen en lekken vaker dan je zou denken. Behoren wachtwoorden binnenkort tot de verleden tijd? Dat is prima mogelijk! Hoe? Dat lees je verderop.

“Bij 81% van succesvolle cyberaanvallen zijn gestolen of zwakke wachtwoorden betrokken.”

Bron: Microsoft

Een veel veiliger alternatief

Stap als organisatie over op wachtwoordloos inloggen en vergeet wachtwoorden. Letterlijk. Schakel over op een moderne manier van inloggen, waarbij je gebruikmaakt van een code, tik of blik.

Wachtwoordloos inloggen is als alternatieve inlogmethode veilig en gemakkelijk voor eindgebruikers. Naast dat het een efficiënte manier van inloggen is, levert het tijdsbesparing op voor wachtwoordherstel en wordt aan alle veiligheidseisen voldaan. Deze moderne verificatiemethode is een vorm van multifactor authenticatie (MFA). MFA vervangt wachtwoorden met een vingerafdruk, middels gezichtsherkenning, een automatische oproep, een app als Microsoft Authenticator of een code via mail of sms.

MFA-methoden-wachtwoordloos-inloggen
Wachtwoordkluis MFA

Wachtwoordmanager

Bij Remote Desktop sessies (RDS) en andere toepassingen kan het voorkomen dat wachtwoorden een vereiste blijven. Je kunt overstappen op een moderne manier van verificatie meteen wachtwoordmanager. Met een wacthwoordmanager of wachtwoordkluis kunnen eindgebruikers wachtwoorden veilig opslaan in een digitale afgeschermde omgeving. Met een wachtwoordgenerator stel je ze in staat zeer complexe en unieke wachtwoorden te genereren. Ook hiermee beveilig je jouw organisatie tegen cyberaanvallen en datalekken.

Stap nu over op moderne authenticatie!

Er zijn belangrijke veranderingen op komst wat betreft wachtwoorden! Microsoft stopt in oktober 2022 definitief met het ondersteunen van basic authenticatie voor Exchange-mailboxen & zijn (online) software; een verouderde en kwetsbare inlogmethode met een gebruikersnaam en wachtwoord. Via basic-authenticatie is het voor cybercriminelen eenvoudiger accounts te hacken, omdat er geen sprake is van complexe authenticatie, zoals inloggen met een moderne verificatiemethode.

Maakt je organisatie gebruik van multi-factor authenticatie (MFA)? Goed bezig! Je bent daarmee al goed beveiligd tegen cyberaanvallen zoals bijvoorbeeld phishing. Toch kan het zijn dat je als eindgebruiker nog wel een wachtwoord nodig hebt als één van de twee verificatiestappen om in te loggen.

De overstap op wachtwoordloos inloggen lijkt toekomstmuziek, maar is dichterbij dan je denkt. Maak met MFA de overgang naar moderne authenticatie en van wachtwoordloos inloggen de volgende stap in informatiebeveiliging! 

Jor Muller

Business Consultant & Security Expert

Meer weten over wachtwoordloos inloggen en moderne authenticatie?

Wil jij af van het gedoe met wachtwoorden en weten hoe moderne authenticatie de organisatie versterkt? 

Onze klanten, altijd  and running: Dat is ICT met impact!