Het recept voor digitale transformatie: een digitale strategie

Digitale transformatie is meer dan het opnieuw definiëren van processen en het uitrollen van nieuwe systemen. Het gaat over het kritisch tegen het licht houden van de relevantie van je producten en diensten en de manier waarop mensen in de organisatie het werk doen. Daarmee gaat het ook om zaken als propositie, cultuur en gedrag. Voor digitale transformatie is daarom een digitale strategie essentieel.

14 mrt 2022 | Blog, Business

Auteur:

Jordy Striezenau

Jordy Striezenau is business Developer bij Exite. Hij focust zich op trends & ontwikkelingen in de markt op het gebied van ICT.

Volg hem op LinkedIn.

14 mrt 2022 | Blog, Business

Een digitale transformatie is voor elke organisatie uniek. Voor elke organisatie geldt dat er verschillende reden bestaan om vernieuwingen door te voeren en worden andere gebieden getransformeerd en daarmee andere voordelen geleverd. Daarnaast verschilt ook de snelheid waarin organisaties digitaal transformeren en zijn de gebruikte technologieën nooit hetzelfde is. Ook elke rol binnen de organisatie kent digitaal transformeren in zijn eigen taken en verantwoordelijkheden en voor iedereen zijn de gevolgen anders. Er een project van maken is niet genoeg; een digitale strategie is vereist.

In een digitale strategie wordt beschreven wat de organisatie nodig heeft om zijn prestaties te verbeteren. Dat kan gaan over de ontwikkeling van nieuwe producten & dienstverlening, herziening van bestaande product/dienst-combinaties en het opnieuw inrichten van bestaande processen. Een digitale strategie schetst in welke richting de organisatie zich gaat ontwikkelen om competitief te zijn binnen zijn markt(en) en welke tactieken daarvoor worden toegepast. Meestal gaat het om veranderingen van het businessmodel en gaat nieuwe technologie ervoor zorgen dat jouw organisatie producten & diensten levert die eerder voor onmogelijk werden gehouden.

 

Digital Business

Doordat business en IT de laatste jaren steeds vaker hand in hand gaan, is digitale transformatie technologie meer dan alleen een stuk hard- of software dat je toevoegt. Daarom kun je de digitale strategie ook beschouwen als een verlengstuk van de bedrijfsstrategie. Na ontwikkeling van je digitale strategie rollen uit dit document een concrete takenlijst en een roadmap die gaan over de manier waarop digitaal gewerkt gaat worden.

Zoals gezegd zal een digitale strategie voor iedere organisatie verschillen. Meestal omvat het wel de volgende onderdelen:

  • Een analyse van de huidige bedrijfssituatie en het niveau van de huidige digitale volwassenheid
  • Een beschrijving van de zakelijke voordelen die behaald moeten worden, denk aan een grotere winstgevendheid, betere onderlinge samenwerking en een boost voor productinnovatie
  • Een analyse van mogelijke problemen, hindernissen, blokkades en uitdagingen die nu met het werken met technologie ondervonden worden of die gedurende de uitvoer van de strategie wordt verwacht
  • Een plan waarin beschreven staat hoe de transformatie gerealiseerd wordt en wat daarvoor moet gebeuren. Oftewel, de roadmap
  • Bepaling van wie de geschikte leiders zijn binnen het proces, om zo volledig draagvlak te krijgen van alle stakeholders in de organisatie
  • Key Performance Indicatioren (KPI’s) om de voortgang van de transformatie te meten en kritische succesfactoren om het succes ervan te bepalen
  • Missie- en visieverklaringen die helpen om bovenstaande duidelijk te krijgen en/of samen te vatten

 

Wat je met een digitale strategie in feite doet, is je operationele activiteiten in lijn brengen met je hernieuwde businessmodellen. Veelal betekent gebruikmaken van technologie dat je hiermee kosten vermindert en omzet vergroot. Uiteindelijk draait een digitale strategie niet zozeer om verandering van technologie, maar meer om de verandering van mensen en hun gedrag. Een digitale strategie kan nog zo goed in elkaar zitten, het draait erom dat mensen overgaan tot de acties die de nieuwe standaard bepalen.

 

Your Digital Strategy partner?

Wil je meer weten over hoe wij bij Exite voor onze klanten digitale strategieën ontwikkelen? Aarzel niet om mij hieronder daarover een vraag te stellen. Ik ben benieuwd naar jouw kijk op deze complexe, maar #exciiiting uitdaging voor organisaties.

 

 

Wat is jouw vraagstuk?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees meer van dit soort berichten...
Blogs, nieuws en events. Alles over wat ons inspireert en jou informeert!

IT Governance – Pak de regie

IT Governance – Pak de regie

Beheer de complete IT-omgeving vanuit één besturingsmodel en breng alle ICT spelregels, afspraken, richtlijnen en procedures samen | Pak de regie met een gericht IT-Governance beleid | Strategie & Beveiliging voor risicobeheersing, kostenbesparing & bedrijfscontinuïteit.

Heb je vragen of een super tof idee voor een nieuwe blog? Stuur een mailtje naar marketing@exite.com

Onze klanten, altijd  and running: Dat is ICT met impact!