Ook in 2022 telt digitale transformatie

Nog is ‘overleven’ de voornaamste reden waarom digitale transformatie nog steeds een belangrijk aandachtspunt is voor organisaties. 2022 verandert hier niets aan.

23 dec 2021 | Blog, Business, Innovatie

Auteur:

Jordy Striezenau

Jordy Striezenau is business Developer bij Exite. Hij focust zich op trends & ontwikkelingen in de markt op het gebied van ICT.

Volg hem op LinkedIn.

23 dec 2021 | Blog, Business, Innovatie

Vergelijk je het digitale landschap van 2012 met de huidige omgeving, dan oogt wat toentertijd nog heel vanzelfsprekend en gangbaar was tegenwoordig als achterhaald. Videovergaderen kenden we niet, communicatie verliep vrijwel uitsluitend via de telefoon en e-mail, applicaties en data bevonden zich binnen de bedrijfsomgeving in plaats van in de cloud en een computer gebruikte je op kantoor en niet daarbuiten. Uitzonderingen daargelaten, was dit de praktijk bij de meeste Nederlandse organisaties. Dat werkte toen prima, maar tegenwoordig is het minimaal inefficiënt te noemen.

Technologie last geen rustpauze in en snelt nog steeds in snel tempo vooruit. Hierdoor groeien verwachtingen en verandert de markt constant. Om bij te blijven, is het zaak als organisatie een strategie te hebben op het gebied van digitale transformatie. Dat is in feite geen keuze meer. Met zo’n strategie kun je namelijk alle elementen van je organisatie mee laten gaan met die veranderingen en optimaliseren. Te denken valt aan de technologische middelen die je gebruikt, maar digitale transformatie helpt je ook in het ontwikkelen van je bedrijfscultuur, in het vaker en slimmer delen van informatie en het verzamelen van gegevens om mee te nemen in een datastrategie. Je kunt afzonderlijke processen of onderdelen van je organisatie digitaliseren, maar pas wanneer je meerdere elementen combineert, merk je de echte voordelen.

 

Iedere organisatie zijn eigen uitdaging(en)

Daarin een start maken of bestaande initiatieven samenbrengen, is juist nu belangrijk. Door de coronapandemie zijn veranderingen helaas niet in tempo vertraagd, maar juist in een stroomversnelling gebracht. Druk op omzet en kosten dwingt organisaties er vaak toe meer te gaan doen met minder financiële middelen. Dit terwijl andere bedrijven de voorbije twee jaar juist een enorme omzetontwikkeling hebben doorgemaakt waardoor zij hun kapitaal door ontbrekend personeel niet optimaal kunnen benutten; we weten helaas allemaal dat de tekorten in arbeid aanzienlijk zijn en ook komend jaar nog niet opgelost worden. De krapte op de arbeidsmarkt stijgt naar recordhoogten, waardoor het met een loep zoeken wordt naar beschikbaar geschoold personeel.

Het is onzeker of we volgend jaar als economie als geheel de weg naar boven of naar beneden bewandelen. De vooruitzichten zijn wisselvallig, wat maakt dat van organisaties wordt gevraagd flexibeler te worden. Je moet sneller kunnen reageren op bewegingen vanuit de markt en misschien wel binnen enkele dagen of zelfs uren belangrijke besluiten kunnen maken.

 

Kwaliteit hoeft niet te lijden onder continuïteit

Belangrijk is om te beseffen dat de kwaliteit van je producten en diensten hier niet onder mogen lijden. Klanten worden steeds kritischer en verwachten gewoonweg goede dienstverlening. Ook je medewerkers verwachten blijven steeds meer verwachten van de middelen waarmee ze werken. Digitale transformatie kan jou helpen de wendbaarheid van je organisatie te vergroten, bijvoorbeeld door meer inzicht te creëren in je processen en meer te gaan doen met data.

Nieuwe manieren van werken zoals een hybride (thuis)werkbeleid, kansen verzilveren in procesautomatisering en optimaal gebruikmaken van de mogelijkheden van de cloud, maken dat er mogelijkheden bestaan om meer met minder te doen. Met de juiste strategie hierin, wordt het voor eenieder mogelijk om zowel de uitdagingen aan te gaan die nu op je afkomen als hoofd te bieden tegen toekomstige disrupties. Ik denk graag met jou mee in wat er in jouw organisatie speelt en tegen welke (digitale) uitdagingen jij aanloopt. Stuur mij gerust een berichtje voor een eerste kennismaking.

 

Wat is jouw vraagstuk?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees meer van dit soort berichten...
Blogs, nieuws en events. Alles over wat ons inspireert en jou informeert!

IT Governance – Pak de regie

IT Governance – Pak de regie

Beheer de complete IT-omgeving vanuit één besturingsmodel en breng alle ICT spelregels, afspraken, richtlijnen en procedures samen | Pak de regie met een gericht IT-Governance beleid | Strategie & Beveiliging voor risicobeheersing, kostenbesparing & bedrijfscontinuïteit.

Heb je vragen of een super tof idee voor een nieuwe blog? Stuur een mailtje naar marketing@exite.com

Onze klanten, altijd  and running: Dat is ICT met impact!