Digitale werkplekken vs. intranet: afzonderlijk bestaansrecht of verenigen?

Als zorgorganisaties besluiten tot de overstap naar een nieuw intranet of een digitale werkplek, zijn de hoofden ICT en Communciatie vaak de aangewezen personen om de totstandkoming in goede banen te leiden. Maar is de betrokkenheid van hen voldoende? Waar moet je verder op letten?

3 nov 2022 | Advies, Blog, Zorg

Bas Haarhuis

Auteur:

Bas Haarhuis

Bas is Customer Success Manager bij Exite met een specialiteit in Zorg. Hij heeft uitgebreide ervaring opgedaan met vraagstukken rond Microsoft 365, Modern Workspace, Intranet, Microsoft Cloud, Power Platform en Dynamics 365.

Volg Bas op LinkedIn.

3 nov 2022 | Advies, Blog, Zorg

 

 

 

Applicaties vanuit de cloud die overal te gebruiken zijn, veranderende werkvoorkeuren en het hybride werken: het zorgde er allemaal voor dat steeds meer organisaties zich gepusht voelen richting technologie die hen in staat stelt overal het werk te kunnen doen. Ook binnen de zorg. Daarbij zijn een digitale werkplekoplossing en een (nieuw) intranet voor de hand liggende keuzes om ambities om te turnen naar daadwerkelijke oplossingen. Alhoewel, of het daadwerkelijk keuzes zijn, valt te bezien…

 

Wat we onder beide oplossingen verstaan

Een digitale werkplek en een intranet lijken namelijk op het oog twee verschillende digitale oplossingen. In de transitie naar een digitale werkervaring voor gebruikers dragen beide oplossingen bij aan; verbeterde communicatie, snel de juiste informatie vinden en het vergemakkelijken van taken. Maar waar een intranet deel kan uitmaken van een digitale werkplek, kan een digitale werkplek niet tegelijkertijd een intranet zijn, toch?

Het gelijkstellen van een digitale werkplek aan een internet, zou eerstgenoemde te kort doen. De digitale werkplek is namelijk veel meer dan een oplossing voor communicatie. Het is een holistische set aan tools, platforms en werk, op zo’n manier aangeboden, dat het met elkaar samenhangt en de productiviteit toenoeemt. Intranet kan fungeren als springplank naar de digitale werkplek, maar komt op zichzelf tekort om als zodanig te dienen.

 

Meer dan alleen icoontjes en een gebruiksinterface

Organisaties denken vaak al gebruik te maken van een digitale werkplek omdat ze werken met de laatste versie van Windows in combinatie met Office 365 en cloudapplicaties. Echter, is dit (nog) niet de digitale werkplek zoals wij die zien binnen onze zorgvisie. In een digitale werkplek is alles wat gebruikers nodig hebben ook echt onder één dak verzameld en wordt handig de verbinding gemaakt tussen mensen, de organisatie en tooling.

Ondertussen is intranet ook uitgegroeid tot veel meer dan een webpagina met interne verwijzingen. Het moderne intranet is een krachtige hub die dient als uitnodigend communicatieplatform en digitaal prikbord waar samenwerking gestimuleerd wordt. Oké, het voldoet dan niet aan de definitie van de moderne digitale werkplek, maar het kan wel dienen als belangrijk startpunt voor de dagelijkse taken en verzamelplek voor alle voor (zorg)medewerkers belangrijke communicatie.

 

Zet de stap naar de toekomst

Een krakend intranet en technologie die obstakels opwerpt om efficiënt gebruik te kunnen maken van wat je dagelijks nodig hebt. Werkdruk en administratieve last helpt daar dus niet bij. Zodoende is het voor zorgorganisatie steeds uitdagender om medewerkers op een efficiënte manier te voorzien van informatie en communicatie. Daarmee neemt het belang van ICT in de zorg toe om overal:

Pijl Exite rechts lichtblauw Het werk te kunnen doen,

Pijl Exite rechts lichtblauw Te sturen op data,

Pijl Exite rechts lichtblauw Digitaal samen te werken,

Pijl Exite rechts lichtblauw Overleg te voeren met collega’s binnen en buiten de eigen organisatie,

Pijl Exite rechts lichtblauw Snel bij de juiste applicaties en bestanden te kunnen.

Pijl Exite rechts lichtblauw Te voldoen aan securitynormen zoals ISO 27001 en NEN 7510.

Kortom, de noodzaak voor verandering en een digitaal platform dat dit allemaal ondersteunt is groot.

Gelukkig kan het verschil tussen de digitale werkplek en het intranet steeds kleiner worden of zelfs verdwijnen. Dankzij integraties tussen applicaties en databronnen, kan er een platform ontstaan waarbinnen zorgverleners alles vinden wat zij nodig hebben. Bij Exite combineren we intranet met een digitale werkplek tot een platform. Deze integreren we met je bestaande ICT en/of Microsoft 365-omgeving. Uiteraard is het mogelijk om een gefaseerde aanpak te kiezen om dit tot een realiteit te maken. Benieuwd naar een digitale werkplek in combinatie met een Sociaal Intranet? Neem contact met ons op voor meer informatie!

Lees meer van dit soort berichten...
Blogs, nieuws en events. Alles over wat ons inspireert en jou informeert!

IT Governance – Pak de regie

IT Governance – Pak de regie

Beheer de complete IT-omgeving vanuit één besturingsmodel en breng alle ICT spelregels, afspraken, richtlijnen en procedures samen | Pak de regie met een gericht IT-Governance beleid | Strategie & Beveiliging voor risicobeheersing, kostenbesparing & bedrijfscontinuïteit.

Heb je vragen of een super tof idee voor een nieuwe blog? Stuur een mailtje naar marketing@exite.com

Onze klanten, altijd  and running: Dat is ICT met impact!