Public cloud, is de tijd inmiddels rijp?

Als gevolg van de wereldwijde coronapandemie groeide de public cloud in 2020 sneller dan verwacht. Steeds meer bedrijven transformeren van een on-premises eigen infrastructuur naar een private cloud in een gedeeld datacenter of naar de public cloud. Laatstgenoemde optie spreekt een toenemende groep organisaties aan.

3 dec 2020 | Blog, Technologie

Benieuwd naar wat Exite kan betekenen voor jouw gewenste ICT-modernisering? Wij nemen je graag mee in de mogelijkheden van moderne infrastructuur op basis van public cloud. 

3 dec 2020 | Blog, Technologie

Een opvallende tweedeling eerder dit jaar: er was een groep bedrijven die goed met de plotselinge lockdown om wist te gaan en overschakelde op digitaal werken en er was een groep die de benodigde technologie niet in huis had en worstelde met de overschakeling op thuiswerken. Dit heeft gevolgen gehad  voor de markt van publieke clouddiensten. Deze neemt in 2020 met 6,3% flink toe, omdat organisaties inzien dat ze hiermee hun werknemers en klanten digitaal het beste kunnen bedienen.

Maar het gaat in 2021 pas echt hard. Onderzoeksbureau Forrester stelde onlangs de verwachting naar boven bij, van 28% naar 35% groei komend jaar! Wat maakt dat organisaties nu de public cloud serieus in overweging nemen?

 

1. Zeer volwassen beveiliging

Het is lastig in je eigen datacenter het hoogste niveau van beveiliging te benaderen. Microsoft Azure is één van de meest populaire public clouddiensten. Voorbije jaren investeerde Microsoft miljarden dollars in verdere securityverbeteringen in het Azure-platform, zowel fysiek als digitaal. Het bedrijf nam aanvullende maatregelen om het voor onbevoegden lastiger te maken zijn datacenters te betreden. In deze blog lees je bijvoorbeeld wat je bij aankomst van een Azure datacenter kunt verwachten.

Op digitaal gebied wordt onder andere ingezet op geïntegreerde security in de hardware van datacentercomponenten en een proactief patchbeleid. Ook verhoogde Microsoft het aantal penetratietesten en leggen bijvoorbeeld ethische hackers in groepen competitief de beveiligingslagen van het platform onder vuur.

 

2. De flexibiliteit om onbeperkt te schalen

In een eigen of private cloud ICT-omgeving is het op- of afschalen van bronnen een tijdrovende en kostbare aangelegenheid. Hoe kun je slim omgaan met het aanpassen van infrastructuur op veranderende behoeften? In de publieke cloud is de capaciteit flexibeler en verloopt op- en afschalen geautomatiseerd of middels een simpele muisklik. Er hoeft niemand fysiek het datacenter in om in een rack aanpassingen te doen.

 

3. Minder beheer

Net als bij een private cloud of eigen datacenter is beheer van een public cloud noodzakelijk. Het grote verschil is wel dat het fysieke beheer van de servers voortaan de taak is van de public cloudleverancier. Beheer van een public cloud verloopt volledig via een webconsole  (of automation) en biedt allerlei slimmigheden om handmatige handelingen tot een minimum te beperken.

 

4. Meer mogelijkheden tot innovatie

Public cloudtechnologie stelt organisaties in staat om snel en laagdrempelig nieuwe ideeën en diensten uit te proberen. Waar bedrijven eerder nog probeerden innovatieve features als machine learning, intelligente databases, identity-based security en containers naar een eigen datacenteromgeving over te brengen, zetten platforms als Azure daarin momenteel de standaard. Veel nieuwe technologie kent simpelweg geen on-premises of private cloud variant meer.

 

5. Kostenbewust omgaan met ICT

De overstap naar public cloud betekent dat je als organisatie zelf niet langer hoeft te investeren in eigen servers, beheerders, onderhoud, back-ups en upgrades. Plotselinge grote investeringen gaan tot het verleden behoren. Uiteraard verwerkt een publieke cloudleverancier deze kosten in de uurprijs van resources, maar door slim om te gaan met de inzet van middelen kunnen aanzienlijke voordelen behaald worden.

 

Benieuwd naar wat Exite kan betekenen voor jouw gewenste ICT-modernisering? Wij nemen je graag mee in de mogelijkheden van moderne infrastructuur op basis van public cloud. Vul onderstaande formulier in, stel je vraag en wij nemen contact met je op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees meer van dit soort berichten...
Blogs, nieuws en events. Alles over wat ons inspireert en jou informeert!

IT Governance – Pak de regie

IT Governance – Pak de regie

Beheer de complete IT-omgeving vanuit één besturingsmodel en breng alle ICT spelregels, afspraken, richtlijnen en procedures samen | Pak de regie met een gericht IT-Governance beleid | Strategie & Beveiliging voor risicobeheersing, kostenbesparing & bedrijfscontinuïteit.

Heb je vragen of een super tof idee voor een nieuwe blog? Stuur een mailtje naar marketing@exite.com

Onze klanten, altijd  and running: Dat is ICT met impact!