NIS2 – De toekomst van Cybersecurity

Waarom NIS2 jouw aandacht vereist? In 2025 treedt de NIS2-wetgeving in werking. “Dat duurt nog even”, hoor ik je denken. Maar vergis je niet, de klok tikt door en het is hoog tijd om je cybersecurity te herzien.

20 okt 2023 | Cybersecurity, Nieuws

Auteur:

Jor Muller

Jor Muller is ICT Business Consultant / Security Officer bij Exite.

Volg Jor op LinkedIn.

20 okt 2023 | Cybersecurity, Nieuws

Wat is de NIS2 precies?

De NIS2-richtlijn is een vervolg op de eerdere NIS-richtlijn en is ontworpen om de algehele cybersecurity binnen de EU te versterken. Het gaat verder dan alleen het beschermen van individuele organisaties. Het richt zich op sectoren die cruciaal zijn voor de maatschappij – een stap vooruit!

Cybersecurity is namelijk geen statisch veld; het evolueert voortdurend. Door nu al te anticiperen op de NIS2-richtlijn, zorg je ervoor dat jouw organisatie niet alleen voldoet aan de wetgeving, maar ook vooroploopt in digitale veiligheid.

De NIS2-tool is beschikbaar

Dankzij de inspanningen van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) en diverse ministeries is er nu een NIS2-tool beschikbaar. Met deze tool check jij eenvoudig aan welke NIS2-verplichtingen jouw organisatie moet gaan voldoen. Afhankelijk van of jouw organisatie als ‘essentieel’ of ‘belangrijk’ wordt geclassificeerd. En als dat zo is, sta je in de schijnwerpers!

Wat de kenmerkende criteria zijn, lees je op digitaltrustcenter.nl  

 

Doe zelf de Check!

Het leukste aan alles? Je mag zelf de evaluatie doen om te bepalen wat jullie positie tot de NIS2-richtlijn is. Probeer het nu:

De eerste stappen!

Stilzitten is geen optie, maar waar begin je? Hoe pak je de zorgplicht, meldplicht, Incident response, back-ups en meer aan… Welke maatregelen moet je nemen op technisch en organisatorisch vlak? Denk eens na over:

Pijl Exite rechts lichtblauw Maken van risicoanalyses?

Pijl Exite rechts lichtblauw Bedrijfscontinuïteitsplannen herzien?

Pijl Exite rechts lichtblauw Protocollen voor risicobeheersing?

Pijl Exite rechts lichtblauw Testen van Back-ups & screening?

Pijl Exite rechts lichtblauw Bewustwording & (h)erkenning onder personeel, adoptie?

Pijl Exite rechts lichtblauw Budget & capaciteit reserveren?

Veel vragen en een enorm karwei om je cybersecurity te herzien. Op tijd beginnen met de voorbereiding is dus cruciaal. Het hebben van handvaten is dan wel zo prettig om op deze richtlijnen in te spelen. Bekijk de volgende cybertools alvast!

Sta jij voor een uitdaging of verdient NIS2 bij jou geen aandacht? 

IT Governance – Pak de regie

IT Governance – Pak de regie

Beheer de complete IT-omgeving vanuit één besturingsmodel en breng alle ICT spelregels, afspraken, richtlijnen en procedures samen | Pak de regie met een gericht IT-Governance beleid | Strategie & Beveiliging voor risicobeheersing, kostenbesparing & bedrijfscontinuïteit.

Heb je vragen of een super tof idee voor een nieuwe blog? Stuur een mailtje naar marketing@exite.com

Onze klanten, altijd  and running: Dat is ICT met impact!