Interview: Azure Managed Platform met Sander Rozemuller

 

Bij Exite ICT hebben Sander Rozemuller en zijn team (Center of Excellence) afgelopen maanden een platform ontwikkeld waarmee cloudomgevingen centraal en eenvoudig beheerd kunnen worden. Wat dit voor klanten van Exite betekent, lees je in dit interview.

8 sep 2022 | Azure, Blog, Business, Nieuws

Sander Rozemuller, Cloud Architect, Exite ICT

Auteur:

Sander Rozemuller

Sander is Cloud Architect bij Exite en MVP (Microsoft Valuable Professional). Als MVP'er heeft hij directe toegang tot private previews en product teams van Microsoft.

Volg Sander op LinkedIn.

8 sep 2022 | Azure, Blog, Business, Nieuws

Het Azure Managed Platform van Exite ICT is het technisch fundament van de toekomst. Het heeft namelijk alles in huis om systemen, data en applicaties veilig en snel te laten functioneren.

Op donderdag 27 oktober houden we bij Exite een kennissessie waarin onze specialisten Stefan Nordkamp (Business Architect) en Sander Rozemuller (Cloud Architect) meer over dit in-house ontwikkelde platform vertellen. Als voorproefje op dit event lees je alvast een interview wat we met Sander hielden over zijn rol bij Exite en de laatste innovatie vanuit zijn team. 

 

Wat drijft jou in je werk als Cloud Architect bij Exite? 

“Wat voorop staat is dat de klanten van Exite via eenduidige dienstverlening toegang tot hun oplossingen geboden wordt. Dit houdt in dat je complexe technieken om dient te zetten naar hapklare brokken welke toegevoegde waarde bieden voor onze klanten.

Dit begint met een bepaalde filosofie rondom dit onderwerp. Achter elk component in het platform zit namelijk een filosofie waarbij schaalbaarheid voorop staat. Dit betekent dat we er zoveel mogelijk voor zorgen dat ieder component werkt in elke omgeving. Een ander belangrijke is modulariteit, want de wereld om ons heen staat niet stil. Door razendsnelle ontwikkelingen kan hetgeen wat vandaag de oplossing is er morgen totaal anders uit zien. Door elk component modulair op te bouwen kan deze bijna op zichzelf blijven draaien en hoeft er niet continu een nieuw platform gebouwd te worden. Dit zorgt ervoor dat we de focus op de klant behouden en dat de techniek daarin ondersteund, zodat de onboarding zo simpel mogelijk kan worden uitgevoerd en optimale dienstverlening geleverd wordt.

Wat mij hierin drijft is om erachter te komen hoe zaken precies werken en waarom dit zo is. Door alle ins en outs te kennen en op de hoogte te zijn van nieuwe ontwikkelingen kun je blijven doorontwikkelen. Door de grens op te zoeken en creatieve oplossingen te creëren weten wij de klant (en soms ook onszelf) te verrassen met nieuwe toegevoegde waarde. Dat maakt dit werk zo leuk.”

 

Wat maakt het Azure Managed Platform volgens jou #exciiiting? 

“Ons platform maakt in de basis gebruik van Microsoft technieken. Hier hebben we zelf geen eigen zaken aan ontwikkeld. Met onze filosofie en door de juiste technieken te combineren zijn we in staat op een generiek niveau maatwerk te leveren. De clouddiensten waren eerder standaard ingeregeld op klantniveau. Dit betekende dat een standaard pakket configuraties over onze klanten werd toegepast. Standaardisatie is een goed vertrekpunt maar niet elke klant is hetzelfde. Het achteraf rechttrekken van configuratie is niet echt efficiënt.

Met het Azure Managed Platform (AMP) zijn we erin geslaagd vanuit een centrale omgeving onze basis cloud dienstverlening onder te brengen bij klanten. Naargelang hoe een klantomgeving eruit ziet krijgen we wel of geen informatie. Wanneer de klantomgeving verandert, dan wijzigt onze omgeving automatisch mee. Verandert de techniek of inzicht kunnen we dit in ons platform op een centrale plek regelen. Zo kunnen we vanuit het AMP onze klanten met één oplossing bedienen.”

 

Waarom is dit platform uniek in zijn soort? 

Microsoft biedt in Azure overzichten en tooling op tenant-niveau, dus per klant. Ze houden weinig rekening met Managed Services Providers als Exite die meerdere tenants bedienen. Er zijn mogelijkheden, maar daaraan zitten allerlei voorwaarden en beperkingen verbonden. Met dit portal kan Exite tenant-overstijgend beheer, monitoring, alerting en reporting uitvoeren. Dat biedt ongekende voordelen en daarin zijn we vooruitstrevend ten opzichte van andere MSP’s.

We hebben bij toevoeging aan het Azure Managed Platform nu binnen 5 minuten compleet inzichtelijk hoe omgevingen van onze klanten geconfigureerd staan. Een aanpassing als het standaard inschakelen van een bepaalde (nieuwe) functie als beveiligd inloggen, kan overal geactiveerd worden. Zonder dit platform zou je per tenant moeten inloggen op het beheer, de eigenschap moeten opzoeken en het vinkje activeren, wat veel meer tijd kost.

 

Hoe helpt jouw MVP-status bij Microsoft hiermee? 

“Ik zit heel dicht tegen de bron aan van Azure-ontwikkelingen. Als MVP heb ik bijvoorbeeld toegang tot private previews van Microsoft over zaken die ze binnen Azure willen bouwen of verbeteren. Daarnaast word je uitgenodigd om met de product teams and program managers te spreken over nieuwe functionaliteiten. MVP’s kunnen zulke zaken uittesten en feedback leveren. Tevens worden MVP’s eerder op de hoogte gesteld van aankomende features waarop we kunnen inspelen. Het helpt Exite en haar klanten enorm dat we op zulke aanpassingen in het Azure Managed Platform kunnen voorsorteren en ze vanaf dag 1 van de introductie operationeel hebben.”

 

Is het puur een technische verandering of omvat het meer? 

“Er is zeker meer, want naast technologische verandering die het Azure Managed Platform biedt zorgt het ook voor een verandering in mindset. Om techniek voor je te kunnen laten werken dien je ervoor te zorgen dat je weet welke technieken er zijn en hoe je de juiste schakels aan elkaar krijgt.

Dit betekent dat je elke dag nieuwe wegen bewandelt, nadenkt over elke stap en de balans probeert te vinden tussen specifiek en generiek. Het is bijna een manier van leven. Door de techniek zo optimaal mogelijk in te zetten en het maximale eruit te halen, kan de aandacht uitgaan naar het zakelijke doel van de oplossing.”

 

Kun je voorbeelden geven van informatie die uit het Azure Managed Platform te halen is? 

“Onafhankelijk van de tenant of de virtuele machine, hebben we scripts beschikbaar waarmee informatie op te halen is over gebruikte resources, kosten, performance, locaties waar data staat, enzovoorts. Naast informatie over Azure, geldt hetzelfde voor de Microsoft 365 omgeving in de cloud: welke devices zijn erin actief, welke policies zijn geactiveerd, wat is het niveau van management? Kortom, ook allerlei informatie die normaal in afzonderlijke overzichten staan, kunnen we in het platform verwerken.”

Blijf op de hoogte, lees de nieuwste updates...
Blogs, nieuws en events. Alles over wat ons inspireert en jou informeert!

Heb je vragen of een super tof idee voor een nieuwe blog? Stuur een mailtje naar marketing@exite.com

Kennissessie Azure Managed Platform

Alle ins en outs van het Exite Azure Managed Platform leren kennen? Tijdens de kennissessie ‘Van cloud-proof naar future-proof met het Azure Managed Platform’ vertellen Sander en collega Stefan Nordkamp jou alles over de mogelijkheden van deze oplossing. Wij verwelkomen je graag op donderdagmiddag 27 oktober vanaf 15:30u bij Exite!
Onze klanten, altijd  and running: Dat is ICT met impact!