Verlaag druk op IT met Azure Virtual Desktop

Azure Virtual Desktop is een gecombineerde superoplossing van virtuele desktopinfrastructuur, remote desktop services (RDS) en applicatievirtualisatie. Voor organisaties waarin veel wordt thuisgewerkt kan AVD een uitkomst zijn.

Auteur:

Kristian van Tuil

Kristian is Digital Consultant bij Exite. In deze hoedanigheid helpt hij klanten in marketingprocessen en verzorgt hij content voor Exite Digital.

Volg Kristian op LinkedIn.

AAVoor de komst van de pc waren client-server omgevingen binnen grote organisaties nog vrij gebruikelijk: vanaf een terminal logde een gebruiker in op een server die het zware rekenwerk voor zijn rekening nam. Maar nu de pc en laptop gemeengoed zijn geworden, is het bijna vanzelfsprekend om het zwaartepunt van de ICT ook op deze devices te laten liggen, maar dit vraagt om flinke investeringen in hardware en beheer. Hoewel sommige organisaties kiezen voor Citrix, Windows RDS en VMware Horizon en daarmee van voordelen profiteren op gebied van kosten, veiligheid en soms ook prestaties, blijkt een moderne client-server situatie voor met name MKB-organisaties geen haalbare kaart: complex om op te zetten en zeer specialistisch om te beheren.

 

Van de cloud van Azure naar complete desktops vanuit de cloud

Toen connectiviteit begin dit decennium een vlucht nam en de kostprijs voor rekenkracht en opslag sterk daalden, zag Microsoft al snel kansen voor wat we nu cloud zijn gaan noemen: via internet met elkaar verbonden IT-omgevingen die ingezet kunnen worden voor het opslaan van gegevens, doen van complexe berekeningen en aanbieden van applicaties. Azure was geboren.

De cloud is inmiddels volwassen. Microsoft biedt met Azure een platform dat 95% van de bedrijven uit de Fortune 500 bewezen schaalbaarheid, wendbaarheid en betrouwbaarheid biedt; essentiële voorwaarden voor bedrijfskritische systemen, applicaties en data.

Eén van de laatste innovaties op het Azure Platform is Azure Virtual Desktop (AVD), een uitkomst om juist in deze tijden van veel thuiswerken overal productief te kunnen zijn. AVD stelt jou als organisatie in staat om collega’s op ieder apparaat net zo te laten werken als op hun kantoor-pc. Dat betekent praktisch gezien dat er geen investeringen nodig zijn in aanvullende zakelijke hardware.

 

Slim en veilig werken met vertrouwde Microsoft software

AVD biedt een volledige Windows 10 desktop op ieder apparaat. Deze omgeving wordt, in tegenstelling tot RDS, Citrix en VMware, gehost vanaf het internet; in dit geval Microsoft Azure. Doordat AVD ‘by design’ functioneert binnen het Microsoft-ecosysteem, is de integratie met Microsoft 365 en Teams naadloos en verschilt de gebruikservaring nauwelijks van werken op een kantoor-pc.

Doordat apps niet op privécomputers draaien, maar actief blijven in de beveiligde Azure cloud, worden geen bestanden buiten het bedrijfsnetwerk verwerkt of opgeslagen. Dus deze staan niet bloot aan de gevaren van thuiswerken of openbare netwerken. Dit biedt een belangrijk risicovoordeel en laat gebruikers ook veilig werken vanuit bijvoorbeeld een trein of gedeelde kantooromgeving.

 

Geen misselijkmakende investeringen, wel voorspelbare kosten in beheer

Misschien wel het grootste voordeel van AVD ligt op het gebied van IT-beheer en de kosten die ermee gepaard gaan. Het volledige beheer van de infrastructuur (servers, netwerk, opslag en security) vindt plaats in de slimme cloud van Azure, waardoor alleen (gecentraliseerd) beheer plaatsvindt van gebruikers, applicaties en de image-bestanden waarmee de virtuele desktops gestart en gehost worden. Dit scheelt aanzienlijk in kosten.

Daarnaast hoef je om AVD te gebruiken geen serverruimte in te richten en dure apparatuur aan te schaffen. AVD-omgevingen vereisen vanwege het vereenvoudigde beheer minder mankracht aan de achterkant vanwege het ontbreken van traditionele infrastructuren, maar ook aan de voorkant is er minder inzet van support nodig; dit komt omdat desktops aangeboden vanuit AVD altijd op de laatste versies van software draaien. Installatie van nieuwe versies en compatibiliteitsissues zijn dus verleden tijd.

 

In een volgende blog gaan we verder in op de vereisten van Azure Virtual Desktop en hoe het beheer en de werking ervan in de praktijk vorm krijgen. Alvast meer weten? Dat kan altijd natuurlijk!


Wat is jouw vraagstuk?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees meer van dit soort berichten...
Blogs, nieuws en events. Alles over wat ons inspireert en jou informeert!

IT Governance – Pak de regie

IT Governance – Pak de regie

Beheer de complete IT-omgeving vanuit één besturingsmodel en breng alle ICT spelregels, afspraken, richtlijnen en procedures samen | Pak de regie met een gericht IT-Governance beleid | Strategie & Beveiliging voor risicobeheersing, kostenbesparing & bedrijfscontinuïteit.

Heb je vragen of een super tof idee voor een nieuwe blog? Stuur een mailtje naar marketing@exite.com

Onze klanten, altijd  and running: Dat is ICT met impact!