Azure Virtual Desktop: daar blijf je voor thuis!

De noodzaak van een veilige, kosteneffectieve en efficiënte manier van faciliteren van thuiswerkers met ICT is door de huidige corona-omstandigheden is groter dan ooit tevoren. Azure Virtual Desktop (AVD) biedt wat organisaties nodig hebben, zonder daarbij grote complexiteit te introduceren.

Auteur:

Kristian van Tuil

Kristian is Digital Consultant bij Exite. In deze hoedanigheid helpt hij klanten in marketingprocessen en verzorgt hij content voor Exite Digital.

Volg Kristian op LinkedIn.

Zoals je in de vorige blog over AVD hebt kunnen lezen, is deze nieuwe manier van aanbieden van complete Windows 10 desktops vanuit de cloud revolutionair te noemen. Met AVD kun je met vereenvoudigd beheer collega’s anywhere, anyplace & anytime een werkomgeving aanbieden, die aanvoelt als een lokale Windows 10 installatie. Je hoeft je niet langer druk te maken over bijvoorbeeld RDS gateways, ingewikkelde failover clusters en load balancing.

 

Perfect match met privé-apparatuur

In deze blog gaan we dieper in op wat AVD in de praktijk voor organisaties betekent. Wat heb je bijvoorbeeld nodig? In principe kan ieder bedrijf met AVD aan de slag. Vooral als je als organisatie bijvoorbeeld geen laptops aan medewerkers beschikbaar stelt, en dus gebruikmaakt van een Bring Your Own Device (BYOD) concept, is AVD interessant. AVD kan overweg met vrijwel ieder apparaat met een internetverbinding, dus ook met devices gebruikmakend van bijvoorbeeld oudere Windows versie (versie 7 minimaal), MacOS, Android, iOS en ook Chromebooks.

Qua infrastructuur aan de kant van de organisatie is een Azure Active Directory of een Windows Server AD die via Azure AD Connect of Azure AD Domain Services met Azure AD is verbonden. In dit artikel lees je wat Azure AD voor jouw organisatie kan betekenen.

 

Geen zware eisen aan bandbreedte

Aan de kant van de gebruiker is naast een device een internetverbinding nodig. Hoewel de minimale vereiste voor een applicatie als Word rond 300kbps ligt (dat is veel minder dan bijvoorbeeld een mobiele 3G-verbinding al biedt), loopt de maximale gebruikte bandbreedte (voor het bekijken van video & videoconferencing) op tot ongeveer 10mbps. Verreweg de meeste internet- en 4G-verbindingen in Nederland kunnen dit gemakkelijk aan. Applicaties zelf gaan niet over ‘de lijn’, alleen het beeld van de desktop wordt streaming naar een apparaat verstuurd. Vertraging (latency) wordt dankzij het Remote Desktop Protocol (RDP) niet of nauwelijks opgemerkt.

Kosten voor een AVD-omgeving worden lager naarmate de organisaties meer desktops gebruikt. Microsoft past namelijk in de prijzen voor het draaien van een AVD-omgeving schaalvoordelen toe. Hoewel AVD de kosten en de noodzaak van een eigen serverruimte, infrastructuur en beheer, patches en onderhoud wegneemt, zijn de kosten per uur per desktop voor het kleinere MKB relatief hoog, ondanks dat AVD de mogelijkheid biedt machines uit te zetten en ze pas bij gebruik weer laat ‘opspinnen’. (Staat een machine niet aan, dan worden ook geen kosten in rekening gebracht.)

 

Toegankelijk upgrade-pad vanuit RDS

Mocht je als organisatie werken met RDS en toe zijn aan een upgrade qua snelheid of besturingssysteem, dan is het goed om te weten dat AVD dezelfde voordelen en mogelijkheid biedt en meer. Je neemt immers de afhankelijkheid weg van een locatie van servers staan omdat de omgeving vanuit meerdere plekken uit de cloud kan worden afgenomen. Ook draait RDS op Windows Server besturingssystemen, waardoor de compatibiliteit met de diverse client applicaties regelmatig te wensen overlaat; iets wat je waar je met een native desktop uit de cloud geen last van hebt. En zoals je een RDS uitrust met firewalling of site-to-site VPN, kun je dat ook doen met AVD.

Met AVD is de IT’er die in de auto naar je organisatie stapt om op locatie te komen om servers en netwerkapparatuur te installeren en te onderhouden verleden tijd. Op afstand kan hij/zij een volledige omgeving configureren, aan je organisatie beschikbaar stellen en hier het beheer op uitoefenen. En wil je overstappen naar een andere dienstleverancier? Geen probleem, de virtuele AVD-omgeving kan als geheel zonder ingewikkelde of tijdrovende migraties overgezet worden naar een andere beheerpartij.

 

Een oplossing van deze tijd

Nu thuiswerken en BYOD steeds meer verankerd raken in het dagelijks reilen en zeilen van organisaties, biedt Azure Virtual Desktop een vertrouwde en efficiënte gebruikservaring, terwijl de security by design hoog ligt en er kansen liggen voor kostenbesparingen. Je maakt je organisatie weliswaar meer afhankelijk van Microsoft, maar de voordelen zijn aansprekend genoeg om de optie te onderzoeken.

 

Wat is jouw vraagstuk?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees meer van dit soort berichten...
Blogs, nieuws en events. Alles over wat ons inspireert en jou informeert!

IT Governance – Pak de regie

IT Governance – Pak de regie

Beheer de complete IT-omgeving vanuit één besturingsmodel en breng alle ICT spelregels, afspraken, richtlijnen en procedures samen | Pak de regie met een gericht IT-Governance beleid | Strategie & Beveiliging voor risicobeheersing, kostenbesparing & bedrijfscontinuïteit.

Heb je vragen of een super tof idee voor een nieuwe blog? Stuur een mailtje naar marketing@exite.com

Onze klanten, altijd  and running: Dat is ICT met impact!