Bouw verder vanuit een solide basis

De bouwsector in Nederland staat voor grote uitdagingen. Er wordt van verschillende kanten druk op de sector uitgeoefend om het met nieuwe of alternatieve manieren van werken te komen. De toekomst van de bouw is daarom onlosmakelijk verbonden met ICT. Tijd om het te hebben over het benodigde fundament!

21 okt 2020 | Advies, Blog, Bouw

Auteur:

Jordy Striezenau

Jordy Striezenau is business Developer bij Exite. Hij focust zich op trends & ontwikkelingen in de markt op het gebied van ICT.

Volg hem op LinkedIn.

21 okt 2020 | Advies, Blog, Bouw

De bouw staat onder druk. We kennen allemaal nog het beeld van de duizenden bouwvakkers op het Malieveld in Den Haag eind vorig jaar vanwege de stikstofcrisis. Niet zo gek, immers werden 18.000 bouw- en infrastructuurprojecten stilgelegd en duizenden banen kwamen onder druk te staan. Ook nieuwe milieuregels als PFAS-normen bemoeilijken het werk van bouwbedrijven.

Maar daar blijft het niet bij: de wens om als Nederland van het gas af te gaan (de ‘energietransitie’) neemt serieuze vormen aan en er wordt gevraagd veel nieuwe woningen bij te bouwen vanwege een recordaantal woningzoekers. Ook moeten bestaande gebouwen vergaand verduurzaamd worden. Kortom, grote zaken die de bouwsector enerzijds stapels nieuw werk opleveren maar ook veel flexibiliteit van bouwbedrijven vragen. Bedrijven in de sector hebben in toenemende mate last van lage marges, onder meer door het moeilijk vinden van geschikt personeel.

Minder kosten dankzij slimme inzet van ICT

Door goed gevulde orderportefeuilles is omzet vaak niet het probleem. De schoen wringt eerder aan de kostenkant: hoe zorg je als bouwbedrijf voor een efficiënte operatie? De inzet van slimme technologie, nieuwe producten en nieuwe werkwijzen verhogen de productiviteit van medewerkers en daarmee het rendement van de organisatie. Deze ontwikkelingen kunnen de hoge kosten voor bouwmaterialen deels compenseren. Ik zie zelf veel kansen in de bouw voor het verder digitaliseren van de bedrijfsvoering.

In gesprek met professionals uit de bouw merk ik namelijk dat de noodzaak om te innoveren overal gevoeld wordt. Bedrijven opereren zeer concurrerend, krijgen te maken vanuit opdrachtgevers met vraag naar kortere bouwtijden en merken dat technische mogelijkheden verandering afdwingen. Veranderingen als verbetering in dienstverlening vanuit bouwers richting de klant maar ook het verhogen van de eigen productiviteit staat bij menig bouwonderneming hoog op de agenda. Automatisering van processen die eerder omslachtig met de hand of zelfs met pen en papier gebeurden kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren.

Door apps en slimme software te gebruiken, kan veel tijd gewonnen worden in het administratieve handelingen als project- en urenregistraties, planning, inkoop en het opmaken van offertes. Daarbij is het handig om in de cloud te werken, hier zijn alle bedrijfs- en personeelsgegevens handig bij elkaar te brengen. Ook kunnen in een digitale werkplek apps worden gekoppeld en per rol worden aangeboden. Iets wat onmogelijk is als bijvoorbeeld data nog op een lokale server worden opgeslagen.

 

Begin altijd met een goede ICT-infrastructuur

In een traditionele sector als bouw, bieden moderne ontwikkelingen veel kansen: 3D-design, IoT, 5G, robotisering en het werken met drones. De realisatie hiervan begint met moderne ICT-infrastructuur die hiervoor een geschikte basis biedt en medewerkers slimmer en daarmee efficiënter laat werken. Want een huis bouw je toch ook niet op drijfzand?! Zo heb je ook met de IT een goed fundament nodig!

Ik ben heel benieuwd wat jij van deze blog vindt. Reageer via LinkedIn of vul hieronder je gegevens in om binnenkort (digitaal) samen een kop koffie te drinken.

 

 

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees meer van dit soort berichten...
Blogs, nieuws en events. Alles over wat ons inspireert en jou informeert!

IT Governance – Pak de regie

IT Governance – Pak de regie

Beheer de complete IT-omgeving vanuit één besturingsmodel en breng alle ICT spelregels, afspraken, richtlijnen en procedures samen | Pak de regie met een gericht IT-Governance beleid | Strategie & Beveiliging voor risicobeheersing, kostenbesparing & bedrijfscontinuïteit.

Heb je vragen of een super tof idee voor een nieuwe blog? Stuur een mailtje naar marketing@exite.com

Onze klanten, altijd  and running: Dat is ICT met impact!