Energie: we willen duurzamer, maar hoe dan?

Duurzame energie is al jaren een belangrijk thema in onze maatschappij. Hoewel de ontwikkelingen in de sector duurzame energie aanvankelijk ontzettend snel gingen, hapert structurele verduurzaming van de energievoorziening helaas door de huidige coronapandemie. Toch wil ik in deze blog een aantal kansen met je doornemen.

18 feb 2021 | Blog, Business

Auteur:

Kristian van Tuil

Kristian is Digital Consultant bij Exite. In deze hoedanigheid helpt hij klanten in marketingprocessen en verzorgt hij content voor Exite Digital.

Volg Kristian op LinkedIn.

18 feb 2021 | Blog, Business

Onder invloed van de coronacrisis digitaliseert Nederland in hoog tempo. We werken voor een groot deel thuis en veel economische activiteit vindt door de maatregelen digitaal plaats. Ondertussen kloppen de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs aan de poort, maar de crisis helpt hier niet bij. Twee derde van de bedrijven actief in de duurzame energie- en mobiliteitssector verwacht dat de huidige pandemie een negatief effect zal hebben op het bereiken van de doelen van het Klimaatakkoord. CO2-uitstoot zal naar beneden moeten. In 2050 wil Nederland klimaatneutraal zijn en voorzien in duurzame energie. Gelukkig biedt ICT hierin kansen.

De energiesector is onderdeel van de vitale infrastructuur van Nederland. De processen van energiebedrijven moeten 365 dagen per jaar 24/7 up-and-running zijn. Dat vraagt om een ICT-omgeving die altijd beschikbaar, wendbaar en weerbaar is.

 

Nieuwe typen systemen

Met behulp van ICT kunnen forse efficiency-slagen worden geboekt in energieconsumptie. Zo worden steeds meer slimme energiemanagement- en regelsystemen, systemen voor slimme openbare verlichting en smart grids ontwikkeld. Dit zijn initiatieven die op grote schaal hun uitwerking hebben en in belangrijke mate bijdragen aan het behalen van klimaatdoelen voor 2030.

De toename van slimme en geautomatiseerde systemen in de levering en het beheer van energie maakt dat data in de keten explosief toeneemt. Opslag en verwerking van data is technisch goed mogelijk en biedt kansen om processen verder te optimaliseren, maar opslag en transport van data zijn energierovend en zul je waar mogelijk willen voorkomen. Als je analytics verricht bij de bron van dataverzameling, aan de zogenaamde ‘edge’, kun je kosten verlagen en aanvullend beroep op het net voorkomen.

 

Security by design: een absolute vereiste

Verder is het jarenlang best-practice geweest in de energiesector om productiesystemen te scheiden van de ICT-omgevingen op kantoor. Maar tussen beide zal wel data uitgewisseld moeten worden: de infrastructuur tussen systemen moet betrouwbaar zijn en om productiesystemen te beschermen is een sterke securitylaag nodig. Een punt om rekening mee te houden, zeker gezien de aantrekkingskracht van energiebedrijven op cybercriminelen. Met meer data en infrastructuur ontstaan meer mogelijke kwetsbaarheden in de keten en deze zul je met de best mogelijke beveiliging willen afdichten.

Zoals Ed Nijpels, voorzitter van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord, vorig jaar al zei: “Nergens in het Klimaatakkoord is een thema te vinden waaraan geen ICT te pas komt. De energietransitie kan simpelweg niet plaatsvinden zónder.” Hoewel corona op vele vlakken uitdagingen opwerpt voor het behalen van kilmaatdoelen, ben ik hoopvol dat we door kleine & grote stappen te zetten het potentieel verzilveren dat ICT de energiesector biedt.

Meer weten? Vul hieronder je gegevens in, stel je vraag en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees meer van dit soort berichten...
Blogs, nieuws en events. Alles over wat ons inspireert en jou informeert!

IT Governance – Pak de regie

IT Governance – Pak de regie

Beheer de complete IT-omgeving vanuit één besturingsmodel en breng alle ICT spelregels, afspraken, richtlijnen en procedures samen | Pak de regie met een gericht IT-Governance beleid | Strategie & Beveiliging voor risicobeheersing, kostenbesparing & bedrijfscontinuïteit.

Heb je vragen of een super tof idee voor een nieuwe blog? Stuur een mailtje naar marketing@exite.com

Onze klanten, altijd  and running: Dat is ICT met impact!