Is een gedeelde desktop geschikt voor Teams?

Nu veel organisaties medewerkers vanuit huis laten werken, rijzen er vragen over de geschiktheid van bestaande omgevingen om met samenwerksoftware als Teams of Zoom te gaan werken. In dit artikel vind je de antwoorden.

8 apr 2020 | Advies, Blog, Teams, Thuiswerken

Auteur:

Richard Boksebeld

Richard is Specialist bij Exite. Hij heeft een brede ervaring opgebouwd in technologie als Citrix Xen, VMware ESX, Windows Server en VDI.

Volg Richard op LinkedIn.

8 apr 2020 | Advies, Blog, Teams, Thuiswerken

Optie 1: Je werkt nu met Microsoft Remote Desktop Services (RDS)

Organisaties met een RDS-omgeving kunnen zeer beperkt gebruikmaken van Microsoft Teams of Zoom in combinatie met de vergaderopties in audio- en video. Door deze tooling in bedrijf te nemen, komt er een zware extra belasting op de servers die RDS draaiende houden. RDS kan de benodigde rekenkracht die Teams en Zoom vereisen niet door client-computers laten overnemen. Teams en Zoom zijn daarmee helaas niet geschikt voor deze omgevingen.

 

Optie 2: Je werkt nu met Citrix

Met Citrix als desktopomgeving gloort meer hoop aan de horizon. Wil je Citrix vlekkeloos met Teams laten werken, moet er wel aan enkele voorwaarden worden voldaan:

 

Teams en Citrix

Om de servers van Hosted Desktops of Virtual Desktop Infrastructures (VDI) van een organisatie te ontlasten van het zware rekenwerk dat nodig is voor audio- en videoverbindingen in teams, zal gebruikgemaakt moeten worden van ‘offloading’. Dit betekent dat processor-intensieve taken (zoals audio & videostreams) uitgevoerd worden op het apparaat van de eindgebruiker. Deze offloading is alleen beschikbaar in de volgende gevallen.

  • Je moet minimaal gebruikmaken van versie 1906 van Citrix Virtual Desktop. Deze versie is halverwege 2019 verschenen. De meest recente stabiele versie is nu 1912.
  • De Citrix Workspace client (Citrix Receiver) moet minimal versie 1907 zijn.
  • Besturingssystemen van eindgebruikers moeten gebruikmaken van .NET Framework versie 4.6.2.
  • Maak je gebruik van thin-clients, dan moet je van een recent model gebruikmaken. De hardwarespecificaties moeten berekend zijn op offloading. Een HP T630 is geschikt, maar een HP T620 eigenlijk te langzaam.

 

Zoom en Citrix

Zoom maakt gebruik van een andere offloading-techniek als Teams dat doet. Voor gebruik van Zoom binnen een Citrix-omgeving, heb je Zoom Engine op de server nodig en een Zoom client plug-in aan de gebruikerskant. Deze variant raden wij echter af gezien het huidige precaire privacybeleid van Zoom.

 

Overige oplossingen

Onze ervaring leert dat andere tools buiten Teams en Zoom niet op een bruikbare of betrouwbare manier werkend zijn te krijgen binnen een gedeelde desktopomgeving. Veel huidige client-servertechnieken zijn niet voorbereid op (HD-)audio- en videostreams; ze zadelen de processoren van servers simpelweg op met een te hoge werklast. Hier kun je omheen werken door krachtiger servers, maar de vraag is of dit kostentechnisch loont.

 

Wij staan voor je klaar!

Wil je meer weten over videovergaderen met Teams, samenwerken in een gedeelde desktopomgeving of prettiger thuiswerken met hulp van ICT? Bezoek dan onze digitale Exite Break van de Week. In deze wekelijkse sessies gaan we in op alle uitdagingen die thuiswerken door het coronavirus opgeworpen worden. Exite helpt je deze lastige tijd zo goed mogelijk door te komen!

Lees meer van dit soort berichten...
Blogs, nieuws en events. Alles over wat ons inspireert en jou informeert!

IT Governance – Pak de regie

IT Governance – Pak de regie

Beheer de complete IT-omgeving vanuit één besturingsmodel en breng alle ICT spelregels, afspraken, richtlijnen en procedures samen | Pak de regie met een gericht IT-Governance beleid | Strategie & Beveiliging voor risicobeheersing, kostenbesparing & bedrijfscontinuïteit.

Heb je vragen of een super tof idee voor een nieuwe blog? Stuur een mailtje naar marketing@exite.com

Onze klanten, altijd  and running: Dat is ICT met impact!