De beste securitytips voor thuiswerken

Nu je vaak of misschien wel volledig thuiswerkt, doe je dat niet binnen de beschermde kantooromgeving. In een thuissituatie werk je deels met andere technologie dan je normaal gewend bent. Dit zijn de zaken om rekening mee te houden.

14 apr 2020 | Advies, Blog, Cybersecurity, Networking

Auteur:

Kristian van Tuil

Kristian is Digital Consultant bij Exite. In deze hoedanigheid helpt hij klanten in marketingprocessen en verzorgt hij content voor Exite Digital.

Volg Kristian op LinkedIn.

14 apr 2020 | Advies, Blog, Cybersecurity, Networking

Op kantoor is security voor thuiswerkers iets waar je vooral je boerenverstand bij moet gebruiken: je houden aan de regels voor veilig werken en niet klikken op vreemde links of aparte verzoeken. De rest van risico’s kan voor een groot deel door voor gebruikers onzichtbare technologie worden afgevangen.

Dit kan thuis heel anders geregeld zijn. Je hebt immers geen privé IT-beheerder in dienst, dus niemand kijkt nu over je schouder mee of jouw werkproces wel veilig is. Gevaren als datadiefstal door hacking, ransomware en dataverlies blijven nog steeds bestaan.

Dit zijn enkele tips die maken dat je veiliger thuiswerkt:

 

1. Update al je software en apparatuur

Draait je router op de laatste firmware? Gebruik je de laatste versies van je software? Neem even de tijd om de hardware (laptop/pc, smart home apparatuur, router, eventuele NAS) en software die je gebruikt na te lopen om te kijken of er updates aanwezig zijn. Werk je met verouderde versies, dan loop je kans dat cybercriminelen gebruikmaken van bekende lekken.

 

2. Wees extra bedacht op phishing

Phishing is een methode waarbij criminelen je met malafide mailtjes of berichten om de tuin proberen te leiden, zodat je waardevolle gegevens prijsgeeft. Nu zoveel mensen thuiswerken en het nieuws rond het coronavirus flink wat angst en onzekerheid veroorzaakt, neemt phishing een vlucht. Via de hashtag #coronaphishing verzamelen RTL-techjournalist Daniël Verlaan en andere securitywatchers allerlei actuele voorbeelden van phishing. Criminelen worden de laatste tijd hier sowieso handiger in. Vertrouw je iets niet, klik er niet op. Bij twijfel, bel de afzender of het inderdaad klopt dat ze jou een bericht hebben verstuurd. 

 

3. Maak zelf back-ups

Bij veel organisaties is het gebruikelijk om met regelmaat een back-up te maken van de bedrijfssystemen. Nu je thuiswerkt, bewaar je wellicht meer bestanden op je eigen computer. Bescherm jezelf tegen dataverlies door te back-uppen. Bij Exite gebruiken we Office 365. Met dit populaire pakket heb je via het onderdeel OneDrive 1 terabyte opslagruimte in de cloud beschikbaar. Maak hier handig gebruik van!

 

4. Gebruik vertrouwde software

Even een bestandje versturen via Dropbox, even een nieuw tooltje installeren om te (video)bellen of toch even mailen via de persoonlijke Gmail omdat de werkmail traag reageert… We komen soms in de verleiding om voor een alternatieve optie te kiezen nu er niemand naast je zit om iets na te vragen. Toch raden wij met klem aan te blijven bij de software die vanuit de organisatie wordt aangeraden. Waarom? Omdat deze getest is, door de organisatie wordt onderhouden en bestanden/vertrouwde informatie niet op plekken laat landen waardoor dataverlies kan optreden. Twijfel je over het gebruik van bepaalde software? Neem contact op met je IT-beheerder of bel met het Exite Support Team!

 

5. Blijf Windows-toets+L gebruiken

Met de toetscombinatie L+Windows-toets log je uit je bestaande Windows-sessie. Vervolgens moet je voordat je verder kunt je wachtwoord of pincode opnieuw ingeven. Vergeet dit ook niet thuis te doen, aangezien een kind of een huisdier in een moment van onoplettendheid zomaar met je muis of toetsenbord aan de haal kan gaan, met alle rampzalige gevolgen van dien.

 

Thuiswerkvragen? Exite helpt je verder!

Met deze adviezen moet het lukken om komende tijd op een veilige manier vanuit huis te werken. Wil je meer weten over veiliger thuiswerken, neem dan deel aan onze Exite Break van de Week. (Je kunt hier ook eerdere opnamen terugkijken!) Zo gingen we in een eerdere editie met Business Security Consultant Jor Muller in op alle uitdagingen in op een veilige manier thuiswerken die door het coronavirus opgeworpen worden. Exite helpt je deze lastige periode zo goed mogelijk door te komen!

Lees meer van dit soort berichten...
Blogs, nieuws en events. Alles over wat ons inspireert en jou informeert!

IT Governance – Pak de regie

IT Governance – Pak de regie

Beheer de complete IT-omgeving vanuit één besturingsmodel en breng alle ICT spelregels, afspraken, richtlijnen en procedures samen | Pak de regie met een gericht IT-Governance beleid | Strategie & Beveiliging voor risicobeheersing, kostenbesparing & bedrijfscontinuïteit.

Heb je vragen of een super tof idee voor een nieuwe blog? Stuur een mailtje naar marketing@exite.com

Onze klanten, altijd  and running: Dat is ICT met impact!