Het Nieuwe Werken – dat doen we ‘even’?

Als Het Nieuwe Werken leidt tot geïnspireerde werknemers, een gestroomlijnde operatie en innovatie in processen, klinkt dat natuurlijk prachtig. De coronacrisis biedt kansen om nu aan de slag te gaan. Het is geen kwestie van alleen techniek; HNW omvat veel meer. Pak jij de handschoen nu op om nu je bedrijf erop in te richten?

22 apr 2020 | Advies, Blog

Auteur:

Pim Gröniger

Pim is Consultant bij Exite. Hij richt zich op topics als cloud-adoptie, Het Nieuwe Werken en roadmapping.

Volg Pim op LinkedIn.

22 apr 2020 | Advies, Blog

Even terug naar het begin. Wat is Het Nieuwe Werken (HNW) ook alweer? Bij veel mensen dient zich onmiddellijk de associatie met thuiswerken aan. Thuiswerken is zeker een belangrijk onderdeel, maar HNW is nog veel meer. HNW staat voor de flexibilisering van werk, onafhankelijk van tijd en plaats. En een daarbij horende ommekeer in de stijl van leidinggevenden: sturing op resultaat in plaats van aanwezigheid. Minder de focus op controle en meer op onderling vertrouwen.

Een radicaal nieuwe werkmentaliteit

Maar waarom zou je als organisatie veranderen? Als je business nu goed draait, bestaat die noodzaak dan wel? De coronacrisis maakt dat we nu al genoodzaakt zijn onze werkwijze radicaal te veranderen en thuiswerken te omarmen. De vraag is hoe je de ervaringen die je nu opdoet, meeneemt naar een nieuwe situatie post-corona.

Goede werknemers waren al dun bezaaid en de werkdruk (en het daaraan gerelateerde risico van uitval) liep al onder invloed concurrentie hoog op. Maar misschien wel de grootste factor zijn de nieuwere generaties werknemers. Zij kijken totaal anders naar concepten als werktijd, kantoor en de scheiding tussen zakelijk en privé. Als jij niet verandert, zal talent je straks links laten liggen. Ik hoef je niet te vertellen welke gevolgen dit op lange termijn voor jouw bedrijfscontinuïteit heeft.

Opkomende werknemers betreden de werkvloer vanuit een situatie waarin ze gewoon zijn geworden zelf te bepalen hoe ze kennis tot zich te nemen. Ze zijn sterk zelfsturend en zelfredzaam. Dit in tegenstelling tot oudere generaties, die gewend waren hun dagen te slijten in klaslokalen en in docenten nog echt dwingende leraren zagen in plaats van ondersteunende coaches.

 

De nieuwe wereld van werk, een fijne plek voor iedereen?

In de gesprekken met bedrijven merk ik dat HNW weliswaar vragen oproept over de technische ondersteuning ervan, maar minstens zozeer over de ‘softe’ gevolgen voor de organisatie. Als je met met ICT mogelijk maakt dat HNW omarmd kan worden, hoe ga je dan als directie en managementlaag om met medewerkers die niet langer van 8 tot 5 op kantoor zitten, maar zelfsturend zich op productiviteit richten?

Dit is een vraag die in vele organisaties op voorhand lastig te beantwoorden is, maar waarin Exite kan faciliteren bij de invulling. Het zou jammer zijn dat je als organisatie een moderne werkplek kunt faciliteren, hier werknemers gelukkiger en productiever mee maakt, maar dit niet doorvoert omdat je voor je gevoel geen zicht meer hebt op je medewerkers.

Bij Exite hanteren we productievere, gelukkigere mensen als vertrekpunt als we in gesprek gaan over de werkplek van de toekomst. Na inrichting met een Modern Workspace, gestoeld op Office 365 en slim gebruik van clouddiensten, maakt het voor werknemers in feite niet uit waar ze hun werk verrichten. Applicaties en data kunnen overal op eenzelfde manier geopend en behandeld worden als op kantoor.

Jongere werknemers kunnen de verandering en bijkomende vrijheid in werken vaak goed aan. Zij worden productiever en gelukkiger van het werk. Maar wie waarde hecht aan een eigen bureau met fotootjes, een vaste club collega’s in de kamer en het standaard bijpraatmoment om half 10 bij de koffieautomaat… ja, voor die groep kan het lastiger uitpakken om HNW te omarmen. Over de gevolgen voor management én de impact van HNW op werknemers praat ik je graag in een volgende blog verder bij.

Benieuwd hoe jouw organisatie slimmer kan gaan werken? Vul je gegevens in, stel je vraag en Exite neemt contact met je op!

 

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees meer van dit soort berichten...
Blogs, nieuws en events. Alles over wat ons inspireert en jou informeert!

IT Governance – Pak de regie

IT Governance – Pak de regie

Beheer de complete IT-omgeving vanuit één besturingsmodel en breng alle ICT spelregels, afspraken, richtlijnen en procedures samen | Pak de regie met een gericht IT-Governance beleid | Strategie & Beveiliging voor risicobeheersing, kostenbesparing & bedrijfscontinuïteit.

Heb je vragen of een super tof idee voor een nieuwe blog? Stuur een mailtje naar marketing@exite.com

Onze klanten, altijd  and running: Dat is ICT met impact!