Zo haal je de rem van jouw digitale transformatie af

Digitale Transformatie kan voor organisaties zeer uitdagend zijn. Ieder bedrijf zal zijn eigen worstelingen kennen om de stap te maken naar een volledig digitaal bedrijfsproces. Maar wat nu als het probleem niet zozeer zit in technologie of processen, maar in mensen?

11 mei 2022 | Advies, Blog, Innovatie

Auteur:

Jordy Striezenau

Jordy Striezenau is business Developer bij Exite. Hij focust zich op trends & ontwikkelingen in de markt op het gebied van ICT.

Volg hem op LinkedIn.

11 mei 2022 | Advies, Blog, Innovatie

Al ver voor de coronapandemie was het voor vele organisaties een no-brainer om digitaal te gaan transformeren, maar de periode met vele onzekerheden en ontberingen heeft de noodzaak alleen maar doen groeien. De radicale omslag in thuis moeten werken, beperkingen in budgetten en verstoringen in traditionele processen, dwongen bedrijven ertoe een groot beroep te doen op digitale technologie. En dat is met het verdwijnen van de noodsituatie en de maatregelen eigenlijk nog niet veranderd.

Hoewel corona veel negatiefs heeft opgeleverd en de effecten op allerlei manieren nog voelbaar zijn, zijn er ook positieve gevolgen. Zo zijn sommige bedrijven sneller veel gaan experimenteren met technologie als cloud computing, kunstmatige intelligentie (AI), het Internet of Things (IoT) en machine learning om veranderingen de baas te blijven. Maar helaas blijkt niet elk bedrijf ertoe in staat tot zulke experimenten te komen of deze te integreren in het dagelijkse bedrijfsproces.

 

Wel plannen, maar niemand die het uit kan voeren?

Onderzoek van KPN (pdf) liet onlangs licht schijnen op de oorzaak van het achterblijven van digitale transformaties. Misschien niet heel verrassend – of juist wel – is dat driekwart respondenten in een onderzoek onder 650 bedrijven aangeeft dat de grootste rem in het gebruik van nieuwe technologie niet zit in IT of procesmatige uitdagingen, maar in personeel. Personeelsgebrek wordt samen met security genoemd als grootste obstakel, schrijft Dutch IT Channel hierover.

Het onderzoek bevestigd dat digitale transformatie in de bestuurskamers als grote prioriteit wordt gezien. Wensen die genoemd worden zijn het hervormen van het productieproces, het verhogen van service en een complete revisie van het bedrijfsmodel. Maar dat het niet lukt om deze dromen te verwezenlijken, blijkt te komen door een gebrek aan bekwaam IT-personeel om organisaties in deze verandering te begeleiden en digitale omgevingen te onderhouden.

Zoals iedereen merkt, is de krapte op de IT-arbeidsmarkt hoog en neemt deze in 2022 alleen maar verder toe, berichtte AG Connect eerder. De kans dat je er als ambitieuze organisatie in slaagt om dit jaar alsnog een digitale vlucht naar voren te maken door de juiste mensen hiervoor aan te nemen, is dus klein. Maar waarom zijn er dan toch bedrijven die wél slagen met digitale transformatieplannen?

 

Leg mogelijke ICT-partners langs een meetlat

Veel organisaties die gelijke trend kunnen houden met disruptieve ontwikkelingen, maken gebruik van de juiste ICT-partner. In tegenstelling tot de droogte aan technische mensen die voor jouw bedrijf willen werken, is er aan ICT-aanbieders in Nederland geen gebrek. Maar hoe weet je of jouw aanbieder de juiste is? Dit zijn vier zaken om met een ICT-specialist te bespreken:

 

    • Product: Jouw partner kan van alles aanbieden, maar past het ook bij jouw organisatie? Kies een partner die in staat is met sectorkennis en vanuit de ogen van jouw organisatie en mensen naar de technologische behoeften te kijken. Hoewel cloud, AI, IoT en VR prachtige technologieën zijn met potentiële meerwaarde, hoeven ze niet allemaal voor jouw branche en activiteiten interessant te zijn. Er moet niet alleen een match, maar ook begrip bestaan tussen wat een partij aanbiedt en wat jij als organisatie daadwerkelijk nodig hebt.

 

    • Kennis: Jij kunt als organisatie niet alle nieuwe ontwikkelingen op technologisch vlak nauwgezet bijhouden. Van een ICT-partij verwacht je dit wel. Jouw partner hoort de rol van zowel vertrouwd als strategisch adviseur aan te kunnen nemen om relevante kennis over te brengen en jouw digitale reis in perspectief te plaatsen.

 

    • Partnerships: Het is niet alleen van belang dat jij een goede relatie met je ICT-partner onderhoudt, maar ook dat je ICT-leverancier zijn weg kent in het ecosysteem van vendoren. Je wilt een ICT-partij die in projecten een regierol op zich kan nemen, snel kan opschakelen met vendoren en wanneer nodig eventueel kan escaleren. Bij voorkeur werk je daarin het liefst met een partij die werkt volgens een Agile-methodiek, om niet na veel tijd en geld voor verrassingen te komen staan.

 

    • Governance: Nieuwe technologie zorgt voor een hoop extra data en informatieverwerking. Dit moet allemaal worden beveiligd en in goede banen worden geleid. Zorg er daarom voor dat je werkt met een partner die je kan vertellen waar data staat opgeslagen, hoe het wordt beveiligd en aan welke (ISO-)normen wordt voldaan.

 

Kortom, een goede partner in digitale transformatie moet zich kunnen schikken naar de behoeften, eisen, doelstellingen, snelheid en cultuur van jouw organisatie. Ik hoop dat de inzichten in deze blog jou kunnen helpen je huidige partner te beoordelen of de zoektocht naar een geschikte ICT-partij te vereenvoudigen.

Wil jij weten hoe Exite de beperkingen in arbeid en technologie van jouw bedrijf kan wegnemen? En hoe wij op een slimme manier bedrijfsprocessen kunnen digitaliseren? Laat een berichtje achter en ik neem contact met je op!

Wat is jouw vraagstuk?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees meer van dit soort berichten...
Blogs, nieuws en events. Alles over wat ons inspireert en jou informeert!

IT Governance – Pak de regie

IT Governance – Pak de regie

Beheer de complete IT-omgeving vanuit één besturingsmodel en breng alle ICT spelregels, afspraken, richtlijnen en procedures samen | Pak de regie met een gericht IT-Governance beleid | Strategie & Beveiliging voor risicobeheersing, kostenbesparing & bedrijfscontinuïteit.

Heb je vragen of een super tof idee voor een nieuwe blog? Stuur een mailtje naar marketing@exite.com

Onze klanten, altijd  and running: Dat is ICT met impact!