Wat te doen met de toename van cybercrime?
In de voorbije jaren is cybercrime uitgegroeid tot een ware digitale plaag. Iedere organisatie herbergt informatie of informatie die beschermd dient te worden. Maar hoe komt het dat cybercriminelen in toenemende mate kans zien toe te slaan en aan het doorverkopen van data en/of gijzelen van bedrijven grote sommen geld te verdienen? Dat vraagt om actie!
Auteur:
Jor Muller
Jor Muller is ICT Business Consultant / Security Officer bij Exite.
Volg Jor op LinkedIn.
Wie nog niet overtuigd is van het gevaar dat cybercriminaliteit voor organisaties vormt, raad ik aan om deze eens te kijken naar de recente cijfers over 2021. Enkele verontrustende statistieken: ‘Bedrijven ondervonden 50% meer hackaanvallen per week in 2021’, ’66% van mkb-bedrijven heeft afgelopen jaar een aanval meegemaakt’, ’83% van mkb-bedrijven is financieel niet voorbereid op de gevolgen van een cyberaanval’, ‘43% van mkb-bedrijven heeft géén securityplan’ en ’52% van mkb-bedrijven heeft geen IT-expertise op gebied van security in huis’.
Nederland vormt geen uitzondering op deze cijfers. Inmiddels is cybercrime als criminele activiteit bezig de traditionele fysieke inbraak in te halen. Eén op de vijf gemeenten kampt met meer geregistreerde gevallen van cybercrime dan inbraken, zo blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl op basis van recente politiecijfers.Maar waar cybercrime als activiteit toeneemt, nemen ook de investeringen in bestrijding toe. In 2021 werd wereldwijd 12 procent meer uitgegeven aan ICT security en ook voor 2022 wordt een stijging verwacht. Maar waarom lukt het dan toch niet het tij te keren, ondanks een gestage jaarlijkse toename in investeringen?
Dat de plaag van cybercrime niet gestopt lijkt te kunnen worden, heeft te maken met verschillende trends die elkaar versterken, waarvan dit wellicht de drie belangrijkste zijn:
1. Toename in internetapparatuur
Gedreven door de opkomst van het Internet of Things (IoT), komt het aantal met internet verbonden apparaten dit jaar uit op 28,5 miljard devices. Dat zijn ongelooflijk veel apparaten om te beveiligen. Omdat lang niet ieder apparaat braaf voorzien wordt van patches, updates en/of de juiste instellingen (lees ook: wachtwoorden!), zien cybercriminelen hun kans schoon misbruik te maken van openstaande digitale deuren.
Advies: Breng in kaart welke apparaten je als organisatie hebt en welke apparaten met je organisatie contact hebben. Bepaal van apparaten het security-risico en pas je security-maatregelen hierop aan.
2. Toename in data
Met de komst van miljarden extra apparaten per jaar en bedrijven die hun processen digitaliseren, groeit de oceaan aan data die via internet gedeeld worden. Uiteraard geldt ook hier: hoe meer data, hoe meer beveiligd dient te worden.
Advies: Toename in data zorgt voor toename in complexiteit. Automatisering kan hier uitkomst in bieden, maar vereist juiste monitoring en training van personeel in omgang met passende tooling. Vanzelfsprekend vraagt omgaan met data-toename ook passende data security governance.
3. Tekort aan kundig ICT-personeel
Al jaren is het aantal vacatures waarin wordt gezocht naar ICT-personeel met security skills talrijk. Realistisch gezien gaat daar geen verandering in komen. Maar wie gaat er dan voor goede beveiliging zorgen?
Advies: Werken met een goede partner in cybersecurity kan ervoor zorgen dat je ondanks het tekort aan mensen toch de juiste kennis en kunde op gebied van cybercrime in huis haalt.
Exite helpt organisaties om weerbaar te worden tegen cybercriminaliteit. Dat doet zij door preventieve maatregelen te nemen die de beveiliging naar een hoger niveau tillen, door samen met jou na te denken over een goede strategie wanneer er zich incidenten voordoen en waar nodig vanuit een regierol de juiste specialisten aan te laten sluiten. Zo bestaat er een nauwe samenwerking met DataExpert, een expert in forensisch onderzoek na cybercriminaliteit vanuit ons Interstellar-netwerk. Mocht er dus ooit iets gebeuren, dan zitten direct de beste experts aan tafel om jouw organisatie de zorg na een calamiteit uit handen te nemen!
Wil jij veilige en toekomstvaste ICT voor je organisatie? Vul het formulier in en wij nemen z.s.m. contact met je op!
Lees meer van dit soort berichten...
Blogs, nieuws en events. Alles over wat ons inspireert en jou informeert!
Cyberaanval: een kwestie van tijd in de zorg
Cyberaanval - een kwestie van tijd in de zorg Hoe de nieuwe NIS2-eisen gaan bijdragen aan een goed...
IT Governance – Pak de regie
Beheer de complete IT-omgeving vanuit één besturingsmodel en breng alle ICT spelregels, afspraken, richtlijnen en procedures samen | Pak de regie met een gericht IT-Governance beleid | Strategie & Beveiliging voor risicobeheersing, kostenbesparing & bedrijfscontinuïteit.
De digitale zorgwerkplek – de sleutel tot betere zorgkwaliteit
De digitale zorgwerkplek vormt de centrale omgeving voor zorgverleners waar alle applicaties en data beschikbaar zijn voor de uitvoering van haar werkzaamheden.
Heb je vragen of een super tof idee voor een nieuwe blog? Stuur een mailtje naar marketing@exite.com