Iedereen wil adoptie. Maar hoe dan?

De stappen die resulteren in een enthousiast, daadwerkelijk gebruik van de nieuwe technologie noemen we digitale adoptie. Maar hoe realiseer je dit binnen jouw organisatie?

11 jun 2019 | Adoptie, Advies, Blog

Adoptie consultant

Auteur:

Marco Kooiker

Als Adoptie consultant helpt Marco bij het complete verandertraject om ieder individu binnen de organisatie te begeleiden bij de nieuwe manier van werken.

11 jun 2019 | Adoptie, Advies, Blog

Je weet dat jouw organisatie zich continu en steeds sneller moet ontwikkelen. De klant centraal stelt. De beste producten wil maken. Uitmuntende service wil bieden. Dat zij digitaal moet transformeren. En dat jij nog productiever moet worden en slimmer moet gaan werken. Als je dat weet, wil je nieuwe technologie en wijzigingen op de werkplek volop omarmen. Wil je dat ook de hele organisatie zover komt, dan vraagt dit van medewerkers dat zij tijdig worden betrokken, worden geïnformeerd en duidelijk hebben wat wijzigingen als een overstap naar Microsoft 365 hun opleveren. Dit aspect raakt vaak ondergesneeuwd in een migratietraject waarin de technologische verandering leidend is.

Hoe neem je medewerkers mee?

Gelukkig zie ik dat organisaties steeds vaker het belang van de medewerker in transformatieprocessen centraler stellen. Zich realiseren dat het belangrijk wordt om medewerkers te binden en boeien wil technologie slagen. Dat doen ze door een moderne werkplek te bieden. En ook door hen actief te helpen bij het omarmen van nieuwe technologie. Door een andere manier van werken te verweven in processen en de ruimte te bieden om ook tot creatieve en innovatie nieuwe oplossingen voor oude problemen te komen, bereik je resultaat.

De ideale situatie

Na de migratie naar Microsoft 365 zijn alle medewerkers productiever, communiceren zij efficiënter en werken ze optimaal samen. De mailbox ontploft niet meer, omdat efficiënt met Teams wordt gechat en gecommuniceerd. Iedereen weet waar de actuele versie van het document staat. Er worden geen documenten meer rond gemaild, want er wordt samen in documenten gewerkt. Binnen Teams wordt in meerdere projecten efficiënt met collega’s, klanten en partners samengewerkt.  Door online te vergaderen is er een aanzienlijke tijdsbesparing gerealiseerd. Via Yammer delen organisatie en medewerkers interactief nieuws met elkaar. En documenten zijn altijd en overal veilig op alle apparaten beschikbaar.

Deze situatie is heel goed mogelijk, maar voor een vele organisaties blijkt dit ideaalbeeld een brug te ver.

De praktijk

De grote meerderheid van de medewerkers blijft Outlook gebruiken voor het samenwerken en communiceren. Veel medewerkers vragen zich continu af waar documenten staan. En ook hoe deze vervolgens geopend kunnen worden. Notulen worden individueel gemaakt en rondgestuurd. De afgesproken acties uit overleggen en projecten belanden op aparte lijstjes. En een aantal collega’s gebruiken Microsoft 365 op hun telefoon of vanuit huis. Organisaties gebruiken de meeste tools van Microsoft 365 maar matig. Als ze al door medewerkers gebruikt worden.

Hoe komt het nu dat organisaties Microsoft 365 niet optimaal inzetten?

1. Medewerkers willen niet veranderen
Medewerkers die niet snappen waarom zij anders moeten gaan werken en geen kennis hebben van wat verandering voor hen betekent, gaan minder snel met de nieuwe technologie werken.

2. De organisatie heeft de medewerkers onvoldoende geënthousiasmeerd om te veranderen
Organisaties ‘dumpen’ nieuwe technologie vaak bij de gebruiker. Of is er hooguit een korte standaard knoppentraining. Vervolgens mag de gebruiker zelf uitzoeken hoe hiermee op zijn eigen werkplek te werken.

Alleen door in de huid te kruipen van de medewerker en daarmee communicatie, training en begeleiding op verschillende groepen medewerkers gericht aan te bieden, zie je dat medewerkers vanzelf sneller de nieuwe mogelijkheden van Microsoft 365 gaan gebruiken. Dat niet alleen, ze zullen ze ook blijven gebruiken. Wanneer jouw organisatie alle potentiële voordelen maximaal benut, kan volgens Forrester (pdf) in 3 jaar een ROI van 162% worden bereikt, wat een aanzienlijke besparing van kosten en boost in medewerker productiviteit betekent.

Klanten van Exite die adoptie van Microsoft 365 op een succesvolle manier begeleiden, merken een stijging in productiviteit en ervaren dagelijks het gemak van de tooling. Hoe kun jij ervoor zorgen dat ook in jouw organisatie de medewerkers dagelijks zelf alle voordelen van bijvoorbeeld Microsoft Teams ervaren? Hoe kruip je in de huid van jouw gebruikers? Daarover gaat mijn volgende blog.

Een slim ingerichte Inspiratiesessie

Wil jij binnen jouw organisatie Microsoft 365 inrichten of je bestaande licenties slimmer gebruiken? Neem dan contact op. Dan regelen wij een Inspiratiesessie bij jou op kantoor.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees meer van dit soort berichten...
Blogs, nieuws en events. Alles over wat ons inspireert en jou informeert!

IT Governance – Pak de regie

IT Governance – Pak de regie

Beheer de complete IT-omgeving vanuit één besturingsmodel en breng alle ICT spelregels, afspraken, richtlijnen en procedures samen | Pak de regie met een gericht IT-Governance beleid | Strategie & Beveiliging voor risicobeheersing, kostenbesparing & bedrijfscontinuïteit.

Heb je vragen of een super tof idee voor een nieuwe blog? Stuur een mailtje naar marketing@exite.com

Onze klanten, altijd  and running: Dat is ICT met impact!