Verlicht de druk op IT met IAM

Het ICT-landschap van organisaties wordt steeds lastiger begaanbaar doordat steeds meer applicaties en diensten complexe wachtwoorden vereisen. Als je besluit veiliger te gaan werken en daardoor voor elke applicatie en dienst van gebruikers een uniek sterk wachtwoord vereist, weet je één ding zeker: je genereert een bak aan inkomende servicedeskverzoeken van mensen die deze vergeten. Dat wil je niet! Met Identity en Access Management (IAM) neem je de druk op jouw IT-afdeling weg.

24 sep 2021 | Blog, Cybersecurity

Mark Kiffen

Auteur:

Mark Kiffen

Mark is sinds september 2019 Manager Commercial bij Exite. Hij heeft eerder brede ervaring opgedaan in ICT-beheer, ICT-strategie en ICT-consultancy.

Volg Mark op LinkedIn.

24 sep 2021 | Blog, Cybersecurity

Met de digitalisering in volle gang en de toename van thuiswerken, is het voor iedere organisatie noodzaak dat data van werknemers goed beschermd wordt. Het gebruik van sterke en unieke wachtwoorden voor applicaties als diensten verkleint de kans op incidenten. Als extra slot op de deur gebruiken al veel organisaties multi-factor authenticatie (MFA) en wachtwoordmanagers als KeePass en LastPass. Maar daarmee roep je ook weer nieuwe problemen over je af: extra gebruikersmanagement en aanvullende druk op je helpdesk. Met Identity en Access Management maak je jouw ICT-landschap nog een stukje veiliger én verlicht je de druk op ICT-personeel. Bovendien kun je met goed IAM beter voldoen aan geldende wet- en regelgeving doordat precies gelogd wordt wie waartoe gerechtigd is.

 

Digitale regelgeving & grensbewaking

IAM vormt het fundament voor goede cybersecurity voor je gehele organisatie. Het bepaalt de regels en verzorgt de invulling van het digitale hek dat je rondom je organisatie plaatst. Met IAM geef in invulling aan de rollen en privileges van individuele groepen gebruikers en apparaten bij het gebruik van applicaties in de cloud en op je netwerk. Gebruikers kunnen bestaan uit werknemers, maar ook partners en klanten kunnen met IAM beheerd worden.

Het doel van IAM is gebruikers met hun digitale identiteit toegang verschaffen tot bedrijfsbronnen, afhankelijk van de context. Op deze manier is de technologie een tool om onboarding van nieuwe collega’s, klanten en partners (meer geautomatiseerd) te faciliteren, security te vergroten en gebruikers meer controle te geven over hun eigen identiteit, als jouw IAM-oplossing selfservice mogelijkheden biedt.

 

Toepassing voor zowel IT als HRM

In dat faciliteren van onboarden van nieuwe collega’s ligt een voordeel besloten voor de IT-afdeling, maar ook voor HRM. Door HRM te consulteren en hen mede te laten bepalen hoe een onboarding of medewerkerpromotie er wat betreft technische processen en toegang uitziet, kan binnen een goede IAM oplossing het toevoegen van een nieuwe of aanpassen van bestaande medewerker (met alle rechtenstructuren van dien) een fluitje van een cent worden omdat de benodigde acties hiervoor al in het systeem zijn vastgelegd. Hetzelfde geldt voor de uitstroom van collega’s: één druk op de knop en alle rechten voor bronnen worden ingetrokken.

Wij helpen jouw organisatie met het inrichten van een efficiënt proces voor Identity & Access Management (IAM) om zo het IT-beheer op gebruikers veilig en eenvoudig te maken. Met ons selfservice platform beheer je als beheerder alle applicaties, gebruikers en rechten vanuit één systeem. Deze bepaalt op basis van functierollen wie welke rechten & toegang krijgt tot specifieke applicaties, gedeelde mappen en andere bedrijfsgegevens. Ook gebruikers kunnen zelf aan de slag en worden met de oplossing zelfredzaam. Via het selfservice portal vragen zij zelf zelf autorisaties, wijzigingen en wachtwoordresets aan, die volledig of deels geautomatiseerd kunnen worden doorgevoerd. Hiermee wordt voorkomen dat de IT-afdeling wordt overgevraagd. Zo profiteert de gehele organisatie van slimmer gebruikersbeheer en wordt aantonen dat je veilig werkt (compliance) een peulenschil.

Wat is jouw vraagstuk?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees meer van dit soort berichten...
Blogs, nieuws en events. Alles over wat ons inspireert en jou informeert!

IT Governance – Pak de regie

IT Governance – Pak de regie

Beheer de complete IT-omgeving vanuit één besturingsmodel en breng alle ICT spelregels, afspraken, richtlijnen en procedures samen | Pak de regie met een gericht IT-Governance beleid | Strategie & Beveiliging voor risicobeheersing, kostenbesparing & bedrijfscontinuïteit.

Heb je vragen of een super tof idee voor een nieuwe blog? Stuur een mailtje naar marketing@exite.com

Onze klanten, altijd  and running: Dat is ICT met impact!