​Minder druk op zorg? Dat vraagt om slimmere technologie en partnership

Het is geen geheim dat de werkdruk in de huisartsenzorg hoog is. En bij een nieuwe coronagolf blijft deze verder oplopen. Iedereen doet zijn uiterste best, maar is beperkt tot roeien met de riemen die hij/zij heeft. Technologie kan verlichting bieden, maar zal binnen de context van zorg moeten voldoen aan een aantal voorwaarden en toevoegingen.

7 okt 2021 | Advies, Blog, Zorg

Daan Kuiphuis

Auteur:

Daan Kuiphuis

Daan is Customer Succes Manager bij Exite. Zijn specialismen liggen op gebied van zorg, cloud en networking.

Volg Daan op LinkedIn.

7 okt 2021 | Advies, Blog, Zorg

Als er één professie is waarin het werk de afgelopen jaren niet bepaald eenvoudiger is geworden, is het wel de zorg. En in het bijzonder de huisartsenpraktijk. De opkomst van corona behoeft geen verdere uitleg wat betreft toenemende druk. Ook de toename en daarmee gepaard gaande versnippering van informatie is een wijdverspreid probleem geworden en draagt bij aan het gevoel overspoeld te worden.

Lastig werk wordt alleen maar moeilijker gemaakt

Steeds meer patiënten met meer complexere zorgvragen, leiden tot meer werk. Tel daarbij op dat op veel plekken technologie onvoldoende primaire processen ondersteunt. Het ‘pleisters plakken’ met losse oplossingen zorgt voor hoge kosten en het ontbreken van standaardisering – resulterend in korte termijn winst en lange termijn pijn. Gevolg: je zit met een situatie van waaruit het lastig lijkt los te komen en die blijvend frustratie oplevert. Zo’n situatie schreeuwt om een uniforme werkwijze en betere, gestandaardiseerde tools.

Deze problemen raken de ene rol binnen de huisartsenpraktijk harder dan de andere. Vooral in de ondersteunende taken van assistenten en praktijkwerkers zijn bij nadere inspectie veel inefficiënte processen aanwezig. Om nog maar niet te spreken van de securityproblemen die werken met verouderde en versnipperde technologie oplevert…

Vanuit de basis van Microsoft omhoog werken

Eén van de oplossingsrichtingen voor de problemen waar huisartsenpraktijken mee worden geconfronteerd, is het slimmer gebruiken van beschikbare technologie. Een voor de rol passende slimme oplossing kan tijdwinst behalen en de kwaliteit van zorg verbeteren. Op gebied van standaardisatie zien we dat een populaire suite als Microsoft (Office) 365 ook voor de zorg biedt wat van dergelijke software wordt gevraagd: eenvoudig te gebruiken tools voor productiviteit en communicatie die perfect op elkaar aansluiten. Maar met Microsoft 365 heb je nog geen volledig zorgplatform.

Kijk je verder dan wat Microsoft biedt, dan voeg je daar idealiter een schil omheen. Een omgeving waarin snel tussen applicaties, documenten en taken geschakeld kan worden en waarin een goede zoekfunctie bestaat. Het door Exite ICT ontwikkelde X-Space biedt een dergelijke laag en voegt daar bruikbare zorgfunctionaliteit aan toe. Denk aan een Document Management Systeem (DMS) voorbereid op zorgprotocollen, functionaliteit gericht op informatiedeling en verbinding tussen collega’s, een geregistreerd proces voor VIM-meldingen, overdrachtsformulieren en snelkoppelingen naar het HIS.

 

Datgene wat praktijkwerkers nodig hebben, zonder poespas

Door X-Space, in feite een soort intranet voor een HAP, te baseren op een gebruiksinterface (UI) die vanuit onderzoek bewezen gebruiksvriendelijk en effectief werkt, is het portaal voor een ieder toegankelijk opgezet. Geen kostbaar en tijdrovend maatwerk, maar direct bruikbare gestandaardiseerde, passende technologie voor de huisartsenzorg. Bovendien standaard geschikt voor mobiel gebruik en voldoend aan geldende vereisten aan security.

Bij gebruik van een portaal als X-Space zijn alle vereiste data in elk scenario beschikbaar. Deze data blijven ook binnen één domein. Met toenemende vraag naar contact met de huisarts en de vereiste om elk contact veilig te laten plaatsvinden, is het prettig dat deze oplossing is voorbereid op digitale consults. Daarbij neemt de (jongere) cliënt contact met de praktijk op met hetzelfde gemak als hij of zij een Zoom of WhatsApp beeldgesprek start.

 

Het maximale potentieel van technologie benutten

Door te werken volgens Microsoft gedachtegoed en aanpak, met toevoeging van slimme technologie en kennis van en ervaring met zorgprocessen binnen de dagelijkse huisartsenpraktijk, benutten we de factor technologie maximaal. Het gereedschap moet aansluiten op de zorgmedewerkers; zij voeden het primaire proces zorg. Dat staat in onze werkwijze voorop.

Hiermee in een flits alle werkdruk wegnemen van praktijken die chronisch onder een hoge belasting zuchten, is een illusie. Niemand kan deze belofte doen. Wel mogelijk is met een goed uitgedacht technologisch fundament de frustraties voorkomen die van technologie eerder een obstakel dan een hulpmiddel maken. Technologie moet gewoon werken en onderdelen met elkaar laten praten, zonder dat dit hoge eisen stelt aan de gebruiker. Eenvoud first! Vanuit partnership kunnen we samen na de technische invulling ook het zorgproces stapje voor stapje beter maken. Dat brengt uiteindelijk een duurzame oplossing voor de uitdagingen die nu in menig praktijk worden ervaren.

Wat is jouw vraagstuk?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees meer van dit soort berichten...
Blogs, nieuws en events. Alles over wat ons inspireert en jou informeert!

IT Governance – Pak de regie

IT Governance – Pak de regie

Beheer de complete IT-omgeving vanuit één besturingsmodel en breng alle ICT spelregels, afspraken, richtlijnen en procedures samen | Pak de regie met een gericht IT-Governance beleid | Strategie & Beveiliging voor risicobeheersing, kostenbesparing & bedrijfscontinuïteit.

Heb je vragen of een super tof idee voor een nieuwe blog? Stuur een mailtje naar marketing@exite.com

Onze klanten, altijd  and running: Dat is ICT met impact!