Werk aan de winkel voor het moderne garagebedrijf 

Auto’s veranderen in rap tempo. De ontwikkelingen die de ervaring van het rijden in onze ‘heilige koe’ evolueren zijn razend interessant om nauwgezet te volgen. Maar profiteren dealerbedrijven daar ook van? Waar moeten zij het van hebben; waar kan ICT tussen auto en eindklant toegevoegde waarde bieden?

14 jan 2021 | Blog, Business

Auteur:

Kristian van Tuil & Kristel Postel

Kris en Kristel werken binnen Exite samen in het marketingteam. Hij is Content Specialist, zij is Business Developer.

Volg beide Exite'ers op LinkedIn: Kristian van Tuil en Kristel Postel.

14 jan 2021 | Blog, Business

Herinner je nog de tijd dat als iemand een nieuwe smartphone toonde en de uitpakparty altijd gepaard ging met de nodige oeh’s en aah’s? Inmiddels is de smartphone qua baanbrekende functionaliteit redelijk ‘uit-geëvolueerd’. OK, telefoons worden nog steeds slimmer, sneller en fabrikanten doen er alles aan om de accu langer mee te laten gaan. Maar de echte innovatiepiek hebben we gehad. Kijkend naar de kansen, hebben wij het gevoel dat de technologische ontwikkelingen in de automotive nog een tijdje een opwaartse route gaan volgen.

Zoals we nu naar de ontwikkelingen bij nieuwe auto’s kijken, deden we dat ook met de opkomst van smartphones zo’n tien jaar geleden. De smartphone komt voort uit een concept dat draaide om bellen, maar waar innovaties als het aanraakscherm, kleinere & snellere chips en software als apps een nieuwe dimensie aan het mobiele apparaat gaven. Ook de auto is bezig zichzelf opnieuw uit te vinden nu er steeds meer slimme technologie aan wordt toegevoegd.

 

Auto’s nu en in de nabije toekomst: computers met vier wielen

De nieuwe auto die tien jaar geleden in de showroom stond te pronken is wezenlijk anders dan de auto die nu beschikbaar is. Elektrisch rijden, voicecontrol, auto’s die met elkaar communiceren, zelfrijdende auto’s, augmented reality op de voorruit, zonnepanelen op het dak, sensorinformatie over allerlei componenten in de auto en omstandigheden buiten het voertuig; de ontwikkelingen gaan pijlsnel en elke maand is er wel ergens een primeurtje te melden. Wat dat betreft is een nieuwe auto de smartphone van een decennium terug: een statussymbool om anderen te imponeren met baanbrekende innovaties.

Even tot zover de auto zelf; wat is er in de markt voor auto’s aan de hand? Zoals je hebt gemerkt werken we door de COVID-19 pandemie vaker thuis en zitten we minder in de auto. De leasemarkt zit in de knel omdat het aantal zakelijke kilometers afneemt. Mensen zijn minder vaak bereid te investeren in een nieuwe auto en kiezen liever voor een occasion. Kortom boven de automotive branche pakken zich, ondanks geweldige nieuwe technologieën die zich aandienen, door corona donkere wolken samen. Hoe ga je daar als autobedrijf mee om?

Kijken we naar de rol van ICT voor automotive en in het bijzonder het auto/garagebedrijf, dan zien we een aantal ontwikkelingen die buiten de vierwieler zelf vallen en die juist kansen kunnen bieden, ook in een lastige periode als deze tijd.

 

Meer data om mee te dealen

Neem bijvoorbeeld het onderhoud aan een auto. Omdat dankzij oprukkende technologie meer informatie vanuit de auto beschikbaar komt, wordt onderhoud voorspelbaarder en kunnen serviceafspraken langer van te voren gepland worden. Ook kunnen op basis van (nieuwe) informatiebronnen aantrekkelijke nieuwe diensten ontwikkeld worden.

Iets anders is de klantervaring. Door de komst van internet is het bezoek aan showrooms drastisch afgenomen. Corona heeft deze trend verder versterkt. Als een potentiële klant een showroom fysiek bezoekt, is het zaak om een optimale klantervaring te bieden om de slagingskans van een deal te maximaliseren. Digitale middelen kunnen daarin belangrijk zijn, denk bijvoorbeeld aan het maken van een afspraak via de website en het herkennen van een bezoeker in jouw pand, waarop de showroom-beleving wordt afgestemd.

 

Verkoop als slechts één van de mogelijke businessmodellen

Een cruciale trend die door een Exite-klant als Huiskes-Kokkeler wordt genoemd, is de transformatie van dealerships in mobiliteit-specialisten. Het hierbij horende verschil in denken, dat je als garagebedrijf niet langer auto’s verkoopt maar oplossingen biedt om van A naar B te komen, resulteert erin dat nieuwe wegen worden ingeslagen als (kortetermijn)verhuur, private leaseconstructies, proefritten aan huis, shared mobility en virtuele auto-bezichtigingen.

Het is daarom logisch dat veel echte technologieliefhebbers tegenwoordig nieuwsgieriger zijn naar nieuwe auto’s dan naar nieuwe smartphones. Ook zijn wij razend benieuwd naar hoe jij als brancheprofessional de toekomst van automotive ziet. Waar zie jij kansen en waar de hobbels op de weg? Vanuit een ICT-invalshoek helpen we je hierin graag navigeren.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees meer van dit soort berichten...
Blogs, nieuws en events. Alles over wat ons inspireert en jou informeert!

IT Governance – Pak de regie

IT Governance – Pak de regie

Beheer de complete IT-omgeving vanuit één besturingsmodel en breng alle ICT spelregels, afspraken, richtlijnen en procedures samen | Pak de regie met een gericht IT-Governance beleid | Strategie & Beveiliging voor risicobeheersing, kostenbesparing & bedrijfscontinuïteit.

Heb je vragen of een super tof idee voor een nieuwe blog? Stuur een mailtje naar marketing@exite.com

Onze klanten, altijd  and running: Dat is ICT met impact!