Wordt de zorgmedewerker een ICT’er?

Door toedoen van de coronacrisis zijn tools als Teams, Slack, Zoom en Skype voor veel professionals de gewoonste zaak van de wereld geworden. Ook in de zorg. Maar hoe wenselijk is de toename van technologische afhankelijkheid voor zorgmedewerkers? En worden zij daarmee techneuten?

10 dec 2020 | Blog, Zorg

Auteur:

Bas van de Griek & Bas Haarhuis

Bas en Bas richten zich beiden vanuit Exite op de Care markt. Bas van de Griek is Strategic Portfolio Developer & Innovation Lead. Bas Haarhuis is Consultant.

Volg beide heren op LinkedIn: Bas van de Griek en Bas Haarhuis.

10 dec 2020 | Blog, Zorg

De wereldwijde coronapandemie heeft voor een revolutie in kijken naar en het omgaan met werk gezorgd. Door het thuiswerken is even bellen met Skype of Facetime om te overleggen of samenwerken binnen een omgeving als Microsoft Teams de gewoonste zaak van de wereld geworden. Ook werd de interne ICT’er in veel professionals in de zorg aangesproken: “Regel zelf maar dat je laptop en de software die erop draait werkt.” Er was soms even geen IT-afdeling om je op je logeer- of zolderkamer uit de brand te helpen en letterlijk over je schouder mee te kijken.

Dit versnelde leerproces in omgaan met digitale tooling en zelfredzaamheid in technologie heeft gelukkig veelal goed uitgepakt en betekent voor veel organisaties een reuzenstap in effectief modern werken. Gelukkig maar.

 

Tool-boel

Maar zulke ongeplande grootschalige experimenten doen bij mij wel de vraag rijzen of het ook wenselijk is dat er steeds meer technologische know-how en expertise van zorgmedewerkers wordt verwacht. Ook wij zien dat de zorgverlening een digitale vlucht neemt met online consults en meer tooling om het zorgproces te faciliteren. Echter, daar wordt het werk niet altijd effectiever en efficiënter van.

De introductie van meer tooling qua online applicaties en een toenemend beroep op online samenwerking, maken dat de omgeving waarin zorgmedewerkers hun werk moeten doen functioneel complex en versnipperd raakt. Dat maakt het verlenen van zorg, het ‘core proces’ van zorgverleners, niet per se makkelijker en leuker. Zorgverleners zitten niet te wachten op een overvloed aan data, ingewikkelde processen voor kwaliteitsborging en aanvullende handelingen en registraties in het werken met cliënten. Hun passie zit in het helpen en beter maken van mensen, dát is wat hun hart sneller doet kloppen.

 

Technologie, en dan…?

Met alleen een digitale werkplek als schil rond zorgtechnologie – de applicaties en data die een medewerker voor het verlenen van goede zorg nodig heeft – ben je er nog niet. Het gaat ook om de bedrijfskundige- en proceskennis van de ICT-leverancier die inrichting en de adoptie van een digitale werkplek weet te vertalen naar wat een specifieke doelgroep binnen de zorg nodig heeft. Welke processen bestaan er, welke afhankelijkheden bestaan daarin, wat zijn uitdagingen, wat maakt precies dat je huidige omgeving niet doet wat het wel zou moeten doen?

 

Blijven doen wat je het beste kan: zorg!

Dankzij moderne technologie wordt productiviteit altijd en overal mogelijk gemaakt. In onze visie is het niet de taak van een zorgaanbieder om zijn professionals op te leiden tot ICT’er. Wij vinden dat een zorgmedewerker ook zonder ICT kennis met veel aandacht, goede kwalitatieve zorg moet kunnen bieden.

 

Natuurlijk groeit de rol van ICT in de zorg, maar het zorgproces blijft voorop staan. Zaken als cloud-inrichting, security, compliance, governance; uiteraard zijn deze van groot belang. ICT’ers kunnen hierin organisaties volledig ontzorgen, mits ze weten wat de impact is van de technische inrichting aan de achterkant voor de voorkant bij het verlenen van zorg. Het gaat er tenslotte om dat de zorgprofessional zo eenvoudig en effectief mogelijk kan werken.

 

Meer weten over wat Exite in de Care-markt doet? Reageer via LinkedIn of vul hieronder je gegevens in om binnenkort (digitaal) samen een kop koffie te drinken.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Lees meer van dit soort berichten...
Blogs, nieuws en events. Alles over wat ons inspireert en jou informeert!

IT Governance – Pak de regie

IT Governance – Pak de regie

Beheer de complete IT-omgeving vanuit één besturingsmodel en breng alle ICT spelregels, afspraken, richtlijnen en procedures samen | Pak de regie met een gericht IT-Governance beleid | Strategie & Beveiliging voor risicobeheersing, kostenbesparing & bedrijfscontinuïteit.

Heb je vragen of een super tof idee voor een nieuwe blog? Stuur een mailtje naar marketing@exite.com

Onze klanten, altijd  and running: Dat is ICT met impact!