3 opties na stoppen support Windows 7

Het is officieel, Microsoft stopt vanaf vandaag met het ondersteunen van Windows 7. Na het afscheid illustere voorgangers als Windows 95, Windows XP en Windows Vista gaat opnieuw een veelgebruikt besturingssysteem met een welverdiend pensioen. Maar wat doe je als je nog pc’s met Windows 7 hebt draaien?

14 jan 2020 | Nieuws, Technologie

Futureproof

Exite kan helpen met de overstap naar Windows 10. Neem via de button onderop het artikel contact op voor een vrijblijvende afspraak!

14 jan 2020 | Nieuws, Technologie

14 januari 2020. Deze datum hing lange tijd als een zwaard van Damocles boven organisaties die op Windows 7 vertrouwen in dagelijkse operaties. Nu is het echt zover en ontvangt het besturingssysteem vanaf deze dag niet langer officiële updates. Dit lijkt misschien onschuldig, maar het passeren van deze deadline heeft grote gevolgen voor de circa 15 procent van pc’s in Nederland die nog op Windows 7 draaien. Wat zijn de opties in het post-Windows 7 tijdperk?

1. Blijven, met risico

Na tien jaar stopt de support op Windows 7. Waarom?  Simpel. Door te stoppen met de ondersteuning van Windows 7 bespaart Microsoft op mankracht, tijd en geld. Dit betekent dat beveiligingsissues niet langer worden opgelost; hackers, virussen en ransomware krijgen zo meer kans om computers met Windows 7 te infecteren. Een up-to-date firewall of antivirus oplossing helpt, maar biedt geen 100 procent garantie op een veilige omgeving.

Bedenk je ook dat gebruik van Internet Explorer onveiliger wordt. De standaard browser van Windows 7 zal niet langer bescherming bieden tegen onveilige websites. Computers met Windows 7 zijn in feite alleen nog veilig te gebruiken zonder internetverbinding. In bepaalde situaties is dit prima voor een losstaande computer die een machine aanstuurt, maar het is voor de werkstations bij bedrijven geen optie. Exite acht het risico onaanvaardbaar groot dat werkbestanden en databases met bedrijfsinformatie worden gecompromitteerd.

2. Blijven, zonder risico

Met het programma voor ‘Extended Security Updates’ (ESU) biedt Microsoft een uitweg voor organisaties die om welke reden dan ook Windows 7 willen blijven gebruiken.

De gemeente Amsterdam is één van de organisaties die ervoor kiest om tegen een flink bedrag de support, en daarmee het ontvangen van beveiligingsupdates, te verlengen. Een keuze die gemaakt is ondanks een negatief advies vanuit zowel Microsoft als de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

De prijzen voor verlengde ondersteuning bedragen minimaal 20 euro per pc voor het eerste jaar. Opvolgende jaren verdubbelen de prijzen. Kortom, blijven met ESU is een optie, maar wel een kostbare maatregel.

3. Overstappen op Windows 10

Hoe prettig het werken met Windows 7 ook geweest is, inmiddels zijn met we met de releases van Windows 8, Windows 8.1 en Windows 10 drie versies verder. Net als dat bedrijven in Windows Vista een interessante vervanger voor Windows XP zagen, geldt ook voor Windows 8(.1) dat dit een editie is die door de meesten wordt overgeslagen.

Weliswaar biedt Windows 8.1 verbeteringen en blijft de ondersteuning tot 10 januari 2023 actief, toch raden we bedrijven niet aan deze stap te zetten. Windows 10 lijkt in gebruik veel meer op Windows 7 en biedt onder de motorkap veel nieuwere technologie. Vooral ook op gebied van beveiliging en beheersbaarheid.

Windows 10 koppelt gemakkelijk met diensten in de cloud en laat zowel pc’s als mobiele apparaten eenvoudig beheren via Microsoft Intune. Ook weet je jezelf bij gebruik van Windows 10 zeker dat je nog minimaal tien jaar ondersteuning ontvangt. Wel zo’n prettig idee.

Exite kan helpen met de overstap naar Windows 10 of Windows 11. Door een analyse van mens, proces en techniek kunnen we een passende oplossing adviseren, waarmee jouw organisatie op veilige manier digitaal laat excelleren. Neem via onderstaande button contact op voor een vrijblijvende afspraak!

Blijf op de hoogte, lees de nieuwste updates...
Blogs, nieuws en events. Alles over wat ons inspireert en jou informeert!

Heb je vragen of een super tof idee voor een nieuwe blog? Stuur een mailtje naar marketing@exite.com

Onze klanten, altijd  and running: Dat is ICT met impact!