5G-technologie is er klaar voor, jij ook?

Voor iedereen die met data te maken heeft, betekent de introductie van 5G-technologie een golf aan nieuwe mogelijkheden en daarmee kansen.

24 apr 2020 | Advies, Blog, Innovatie, IoT

Auteur:

Job Leemreize

Job Leemreize is Principal Consultant bij Exite​. Hij heeft een commerciële focus op de ontwikkeling van Business Consultancy en de sales- en marketingactiviteiten van het Digital team binnen Exite.

Volg Job op LinkedIn.

24 apr 2020 | Advies, Blog, Innovatie, IoT

Iedere introductie van een nieuwe generatie mobiel netwerken heeft organisaties anders laten werken. We zijn met 1G en 2G van PDA’s naar WAP-telefoons gegaan en van daaruit naar smartphones, tablets embedded devices en sensoren met de komst van 3G en 4G. Nu met 5G gaan we weer een stap vooruit. 5G-technologie belooft minder vertraging (latency), meer stabiliteit, meer bandbreedte en kan verbinding maken met meer apparaten tegelijkertijd. Dit zijn zeer welkome eigenschappen die een impuls zullen geven aan gebruik van mobiele cellulaire technologie in organisaties.

 

Waarom 5G perfect aansluit op AI, big data en IoT

Een uitdaging in de toepassing van 5G is het daadwerkelijk gebruik ervan. Verreweg de meeste organisaties zien nog niet in welke deuren 5G voor ze opent. Een gemiste kans. Belangrijke opportunity’s met 5G liggen in het verlengde van andere nieuwe, vaak onderbenutte technologieën, namelijk die van automatisering, kunstmatige intelligentie (AI) en (big) data analytics. Ik leg je graag uit waarom.

Zoals aangegeven treedt met 5G aanzienlijk minder vertraging in communicatie op. In vergelijking met 4G reageert 5G minimaal twee keer zo snel. Snellere reactie van een apparaat betekent betere sturing en meer controle. De extra betrouwbaarheid – omdat 5G exclusief gebruik van netwerkverkeer kan claimen – maakt dat de technologie vooral in productieprocessen van pas komt. Hier zijn snelheid en betrouwbaarheid cruciaal. Denk maar aan het automatiseren van machines en het benutten van de mogelijkheden tot robotisering; wat beide uiteraard feilloos moet gebeuren. Ook het toepassen van machine learning en kunstmatige intelligence in gebruik van apparaten die je gebruikt voor bijvoorbeeld fysieke beveiliging, productmonitoring en voorraad- en gebouwbeheer. Kortom, de mogelijkheden zijn talrijk.

De data die deze nieuwe toepassingen oplevert, zal moeten worden beheerd in een krachtige, eenduidige database. Ook wil je op deze data kunnen sturen door snel slimme, geïnformeerde (geautomatiseerde) beslissingen te maken. Data-analytics inrichten op zo’n manier dat het je bedrijfsdoelstellingen ondersteunt of zelfs nieuwe businessmodellen mogelijk maakt, betekent dat in het realiseren van 5G-ambitites een goede datastrategie en een beleid voor datagovernance niet mag ontbreken.

 

Partnernetwerk verbonden met het Exite Lab

5G wordt vooral in verband gebracht met telecomoperators, maar ook een nieuwe generatie indoor 5G-netwerken staan te trappelen om hun intrede te doen binnen Nederlandse bedrijfsmuren. Wij volgen de strijd tussen 5G en Wi-Fi 6 volop. Deze nieuwe technologieën kunnen elkaar versterken en de droom van een Internet of Things (IoT) naar een hoger niveau tillen. In ons Exite Lab kijken we naar de mogelijkheden vanuit onze expertise en betrekken hoogwaardige partners om naar baanbrekende toepassingen voor jouw organisatie te kijken.

 

Start nu met slimmere connectiviteit

In elke bedrijfstak staan organisaties vroeg of laat voor de vraag op welke manier ze 5G gaan toepassen. Dat de technologie vaste voet aan de grond krijgt is een zekerheid. Met welke partners ga je in het 5G-tijdperk samenwerken en kansen verzilveren? Voor de komst van 4G had niemand nog gehoord van Lyft, Uber en Airbnb. Op dezelfde wijze als deze diensten in snel tempo wereldfaam vergaarden, zal ook 5G de basis vormen van een grote reeks impactvolle services en applicaties.

Graag ga ik met je in gesprek om te ontdekken waar jouw kansen liggen. Via het formulier hieronder, kom je eenvoudig met mij in contact.

 Vul je gegevens in, stel je vraag en wij zullen contact met je opnemen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees meer van dit soort berichten...
Blogs, nieuws en events. Alles over wat ons inspireert en jou informeert!

IT Governance – Pak de regie

IT Governance – Pak de regie

Beheer de complete IT-omgeving vanuit één besturingsmodel en breng alle ICT spelregels, afspraken, richtlijnen en procedures samen | Pak de regie met een gericht IT-Governance beleid | Strategie & Beveiliging voor risicobeheersing, kostenbesparing & bedrijfscontinuïteit.

Heb je vragen of een super tof idee voor een nieuwe blog? Stuur een mailtje naar marketing@exite.com

Onze klanten, altijd  and running: Dat is ICT met impact!