Back-up in Office 365: laat je niet foppen!

Bij gebruik van Office 365 gaan veel organisaties er bijna blind vanuit dat reservekopieën van de data door de organisatie door Microsoft in haar cloud worden opgeslagen. Ai! Office 365 beschikt namelijk niet over ingebouwde back-up mechanismen zoals je deze van andere tooling wellicht gewend bent.

30 jun 2022 | Advies, Blog

Stefan Nordkamp

Auteur:

Stefan Nordkamp

Stefan is Business Architect & Presales Consultant bij Exite. Hij adviseert klanten over o.a. Microsoft 365, Modern Workplace & Security.

Volg Stefan op LinkedIn.

30 jun 2022 | Advies, Blog

Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over wat voor voorzieningen er zijn geregeld vanuit Microsoft wat betreft de back-up van data in Office 365. Organisaties gaan er vanuit dat wat ze in de cloud plaatsen automatisch te herstellen is. Helaas is dat slechts ten dele waar.

 

Wat Microsoft wel & niet doet

Microsoft biedt namelijk beperkt back-updiensten aan voor Office 365. De scope van deze diensten beperkt zich tot een gedeeld verantwoordelijkheidsmodel. Binnen dit model valt:

 • Fysieke beveiliging van Microsoft datacenters
 • Er wordt verdeelde dataopslag en redundantie geboden
 • Er is sprake van gegarandeerde uptime en privacy-beheer voor klanten
 • Microsoft beschermt haar klanten tegen natuurlijke rampen die van invloed zijn op haar datacenters, tegen hard- en softwarefouten en stroomstoringen.

 

In de praktijk betekent dit lijstje dat Microsoft een voorziening heeft om jouw gehele Office 365 omgeving terug te zetten via Disaster Recovery-procedures. Zij maken elke 12 uur een complete back-up die ze 14 dagen vasthouden. Heb je zo’n volledig herstelbestand nodig, dan kan het enkele dagen duren voordat dit verzoek wordt ingewilligd en tegen een bepaalde kostprijs, afhankelijk van de grootte van je omgeving en het type abonnement.

Door gebruikers weggegooide bestanden worden daarnaast standaard in een digitale prullenbak vastgehouden. Voor de meeste producten en abonnement typen is dit voor de duur van 180 dagen, maar voor SharePoint is het 90 dagen en e-mail (Exchange/Outlook) is het slechts 30 dagen. Ook is het vaak ingewikkeld om de juiste data terug te halen, zo moet je het exacte moment van verwijdering weten, anders moet de hele omgeving hersteld worden.

 

Deels eigen verantwoordelijkheid

Genoemde maatregelen binnen het ‘shared responsibility model’ zorgen er verder kortgezegd voor dat in de klant-leveranciersrelatie die je met Microsoft onderhoudt, zij verantwoordelijkheid nemen voor wat er aan de leverancierskant van de geleverde Office 365 kan misgaan. Ze houden geen rekening met calamiteiten aan de klantkant. Daar moet je zelf voor zorgen.

Wat kan er aan de klantkant verkeerd gaan? Heel veel. Zo kan data verloren gaan door menselijke fouten, misconfiguraties en hackeraanvallen, ransomware & virussen op jouw organisatie en/of devices. Je moet precies weten wat je wilt herstellen (per bestand) of een complete back-up voor de hele omgeving terugzetten. Zonder goede Office 365 back-up oplossing wordt dit een tijdrovende, daarmee kostbare zaak en mogelijk ben je de mogelijk data kwijt!

Een ander probleem met de standaard back-upvoorziening draait om inactieve Office 365 gebruikers. Er is namelijk een actieve licentie van een Office 365 account vereist om bestanden binnen dit account te benaderen. Dus stel: jouw marketeer heeft content van de organisatie binnen Office 365 opgeslagen, vertrekt, maar is vergeten een en ander over te dragen. Ondertussen is zijn/haar account al gesloten. Deze data ben je in zo’n geval bij Microsoft kwijt.

 

Zorg voor echte zekerheid

Idealiter voorziet een back-upvoorziening voor Office 365 in zaken als:

 • Zelf bepalen waar de back-ups worden opgeslagen
 • Instelbare opslagperioden per Office 365 product
 • Eenvoudige terughaalmogelijkheden
 • Eenvoudig back-upbeheer
 • Zoekfunctionaliteit
 • Overzichten

 

Door je Office 365 back-up via Exite te regelen, verkrijg je naast bovenstaande voordelen een retentietijd van liefst 7 jaar. Wil je meer over de herstelmogelijkheden van Office 365 via Exite? Neem contact met ons op via onderstaand formulier.

 

Wat is jouw vraagstuk?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees meer van dit soort berichten...
Blogs, nieuws en events. Alles over wat ons inspireert en jou informeert!

IT Governance – Pak de regie

IT Governance – Pak de regie

Beheer de complete IT-omgeving vanuit één besturingsmodel en breng alle ICT spelregels, afspraken, richtlijnen en procedures samen | Pak de regie met een gericht IT-Governance beleid | Strategie & Beveiliging voor risicobeheersing, kostenbesparing & bedrijfscontinuïteit.

Heb je vragen of een super tof idee voor een nieuwe blog? Stuur een mailtje naar marketing@exite.com

Onze klanten, altijd  and running: Dat is ICT met impact!