Even een pc’tje overzetten? Migreren is vakwerk!​

Het is intussen een keiharde computerwet: als je op een oudere computer traagheid bemerkt, kan het vervangen van de harde schijf met een SSD wonderen doen. Zo kreeg ik onlangs van mijn stiefvader de vraag om zijn zakelijke pc “sneller te maken”. Even een SSD’tje bijprikken dan maar?

27 aug 2021 | Advies, Blog

Auteur:

Kristian van Tuil

Kristian is Digital Consultant bij Exite. In deze hoedanigheid helpt hij klanten in marketingprocessen en verzorgt hij content voor Exite Digital.

Volg Kristian op LinkedIn.

27 aug 2021 | Advies, Blog

Iedereen die zich weleens aan een upgrade van een oudere pc of laptop heeft gewaagd, weet intussen dat de harde schrijf vervangen door een SSD één van de slimste manieren is om snelheid verhogen. Met dit in het achterhoofd ging ik recent aan de slag aan een upgrade van het ongeveer 7 jaar oude werkstation van mijn stiefvader. Mijn eigen miniprojectje. Het plan was een SSD te plaatsen en het interne geheugen te verdubbelen voor snelheidswinst. Dat lijkt op papier een eenvoudige klus, maar het kan lastiger blijken dan vooraf ingeschat.

Computers functioneren optimaal als de hard- en software in balans is. De software moet de werkbehoeften van de gebruiker ondersteunen en met de juiste onderliggende hardware maak je dit mogelijk. Als de software meer vraagt dan de hardware kan leveren, loop je onherroepelijk tegen lange wachttijden, crashes en compatibiliteitsproblemen aan. Omgekeerd zorgt gebrekkige software voor onbenutte hardware, waarmee nieuwe technologie niet tot zijn recht zal komen.

 

Geen gebrek aan goede bedoelingen

Met een volgepakt koffertje met gereedschap, een nieuwe SSD, geheugen, kabeltjes, software en enkele reserveonderdelen is het verleidelijk om direct de daad bij het woord te voegen en een oudere pc direct te voorzien van krachtiger technologie. Maar waar voor grote migratietrajecten geldt dat een goede voorbereiding essentieel is, gold dat ook voor dit klusje. Ik vroeg dan ook netjes van tevoren uit welke software mijn stiefvader gebruikte, wat hij verstond onder prettig kunnen werken en wat hij van de upgrade verwachtte. Dit deed ik om te weten wat ik qua software over zou moeten zetten en configureren, maar ook op zijn verwachtingen aan te laten sluiten bij wat de upgrade inhield. (Zou hij namelijk meer verwachten dan met een paar relatief goedkope ingrepen realistisch mogelijk waren, dan kon ik hem immers beter een nieuwe pc of laptop adviseren.)

Voor ik de computer openschroefde, stelde ik daarom keurig op schrift welke software hij gebruikte, welke bestanden overgezet moesten worden en welke bijzonderheden ik nog meer aantrof in de installatie zoals deze eerder op de computer actief was. Op basis daarvan plaatste ik de SSD, het extra geheugen, installeerde het besturingssysteem en de vereiste software en zette ik bestanden over van de HDD naar de SSD om het daarna met de configuratie tot een goed functionerend geheel te maken.

Teruggekomen van een broodje eten en looprondje, zette mijn stiefvader zijn computer aan en constateerde hij tevreden dat de pc een stuk sneller werkte en wat hij gewend was op zijn bureaublad te zien daar ook keurig netjes stond. Samen doorliepen we nog even de configuratie van verschillende softwarepakketten en wachtwoordinstellingen van webapplicaties en zo leek het klusje vlot geklaard.

 

Ai, toch wat vergeten?

Toch ging ’s avonds de telefoon. Hij bleek problemen te hebben met het dicteren en transcriberen van geluidsopnames en ook de integratie van zijn eigen software met specialistische webapps op afstand verliep niet lekker. Op basis van enkele aanwijzingen en even meekijken via TeamViewer kon ik een en ander aanpassen, maar ik baalde. Als ik namelijk van tevoren nog beter zijn werkzaamheden had uitgevraagd, had ik mezelf deze extra werkzaamheden kunnen besparen.

Enkele dagen later had ik hem opnieuw aan de lijn. Er waren ditmaal problemen met het videovergaderen: het beeld stotterde en gesprekken vielen soms weg. Waar ik geen rekening mee had gehouden, was dat door de upgrade videogesprekken in een hogere resolutie verliepen en deze te veel van de wifi-verbinding vroegen. Ditmaal kon ik op afstand geen oplossing bieden en moest ik toch even noodgedwongen langs om een snellere wifi-adapter te plaatsen. Opnieuw balen, want ook dit had ik met uitgebreider testen kunnen voorkomen. (‘Had ik maar dit…’, ‘had ik maar dat…’)

Waarom vertel ik je dit verhaal? Je hebt al door dat ik dit niet opschrijf om mijn eigen skills te promoten. Als marketeer heb ik geen ambities voor Exite de schroevendraaier ter hand te nemen. Wat ik op computergebied technisch uitspook, doe ik puur hobbymatig. Maar ik wil het wel vertellen om aan te geven dat een migratie meer is dan alleen techniek. Het is altijd megabelangrijk is om bij een migratie exact uit te zoeken hoe de klant werkt, uit te vragen wat hij verwacht en een plan gereed te hebben over omgaan met onvoorziene omstandigheden. Want hoe vaak je zo’n klus ook verricht, iedere organisatie is anders en waar iets voor de ene gebruiker probleemloos functioneert, kan de andere issues ervaren. (Vaak vormt de techniek geen probleem, maar zijn het juist de lastiger te kwantificeren factoren mens en proces die uitdagingen opwerpen voor de uitvoerder.)

 

Kies voor een complete projectaanpak

Goede migraties zijn vakwerk. In onze aanpak voor migraties, definiëren we daarom bij Exite vier heldere fasen in elke transformatie die we bij onze klanten doen. We onderzoeken, ontwerpen, voeren het project uit, nemen wat we hebben opgeleverd in beheer en kijken in samenspraak met de klant naar verbeteringen. Ondertussen zorgen we gedurende het hele traject voor de juiste begeleiding in adoptie. Samenwerken, van elkaar leren, transparantie en duidelijke communicatie vormen de basis voor ons succes. Door deze werkwijze krijgt de klant altijd een oplossing die past het bedrijf en de medewerkers. Een dergelijke manier van werken voorkomt de verrassingen die normaliter veelal tijdens of na een implementatie naar boven komen.

Wil je meer te weten komen over onze projectmatige werkwijze en hoe wij deze aanpak succesvol bij klanten hebben ingezet? Stel hieronder je vraag!

Wat is jouw vraagstuk?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees meer van dit soort berichten...
Blogs, nieuws en events. Alles over wat ons inspireert en jou informeert!

IT Governance – Pak de regie

IT Governance – Pak de regie

Beheer de complete IT-omgeving vanuit één besturingsmodel en breng alle ICT spelregels, afspraken, richtlijnen en procedures samen | Pak de regie met een gericht IT-Governance beleid | Strategie & Beveiliging voor risicobeheersing, kostenbesparing & bedrijfscontinuïteit.

Heb je vragen of een super tof idee voor een nieuwe blog? Stuur een mailtje naar marketing@exite.com

Onze klanten, altijd  and running: Dat is ICT met impact!