Pentesting maakt van veiligheid een zekerheid

Er is vrijwel geen bedrijf te vinden dat kan bestaan zonder cybersecuritymaatregelen. Firewalls, antivirus, anti-spam en MFA zijn allemaal voorbeelden van maatregelen die in meer of mindere mate door organisaties toegepast worden. Sinds enige jaren hoort ook pentesting tot de logische securitymix van standaard beveiligingsmaatregelen. Wat maakt deze activiteit zo krachtig en effectief?

24 feb 2022 | Blog, Cybersecurity

MartMoekotte

Auteur:

Mart Moekotte

Mart is IT Business & Security Consultant bij Exite. Zijn specialismen liggen op gebied van security asssessments, roadmapping en ISO 27001-certificering.

Volg Mart op LinkedIn.

24 feb 2022 | Blog, Cybersecurity

Pentesting is een beproefd cybersecurityproces om hackers voor te blijven. Door een pentest uit te voeren zoekt een ethisch hacker of een team van zogenaamde ‘white hat hackers’ naar kwetsbaarheden in je applicaties, netwerk en/of systemen, worden bevindingen aan jou gerapporteerd en kun je zelf (of samen met je IT-securitypartner) aan de slag om mogelijke issues op te lossen voordat ze worden misbruikt.

Met steeds meer digitale processen binnen onze organisaties is het eenvoudig grote en kleine risico’s van deze digitalisering over het hoofd te zien. Veel IT-organisaties gaan er zonder meer van uit dat ze een veilig landschap hebben gecreëerd dat dankzij updates van leveranciers ook veilig blijft. Toch is de kans dat een hacker een kwetsbaarheid vindt altijd aanwezig als je niet test of je omgeving daadwerkelijk veilig is. Dus je kunt maar beter zelf de eerste zijn.

 

Meer redenen voor een jaarlijkse pentest

Er zijn meer redenen waarom ook jouw organisatie met regelmaat zou moeten pentesten. Denk maar eens aan compliance. Als je werkt met data die moet voldoen aan wet- en regelgeving, dan is security testing vaak één van de voorwaarden om compliant te zijn.

Een andere belangrijke aanvullende reden is het creëren van vertrouwen en goodwill onder je klanten en gebruikers. Je kunt het resultaat van een pentest gebruiken als bewijs van een werkelijk goed en veilige ingerichte ICT-omgeving.

 

Blijven testen

Met de snelheid waarin technologie zich ontwikkelt, kan een systeem dat je vandaag veilig opbouwt binnen de kortste keren onveilig blijken. Kwetsbaarheden kunnen onder meer zitten in gebruikte instellingen, loginmethoden, gedateerde softwareversies en onveilig toegepaste protocollen waarmee applicaties en systemen met elkaar communiceren. Daarom is het belangrijk om minimaal jaarlijks de security van je organisatie op de proef te stellen.

Als je op zoek bent naar gekwalificeerde experts om jouw organisatie te helpen met onderzoek naar kwetsbaarheden, ben je bij Exite ICT aan het goede adres. Samen met onze partner Pinewood bieden wij flexibele pentest-oplossingen voor organisaties en kunnen bij jou ter plekke en op afstand de veiligheid van je systemen testen op een manier die voor jou altijd prettig en vertrouwd zal zijn.

 

Hoe verloopt een pentest?

Een goede pentest kun je zien als een second opinion voor je security. Als je de keuze hebt gemaakt voor een vertrouwde, gespecialiseerde partij om met een pentest aan de slag te gaan, geef je deze de ruimte om hack-aanvallen op je ICT-omgeving te simuleren. Goede ethische hackers voeren deze test zowel via geautomatiseerde tools als handmatig uit, brengen zelf geen wijzigingen aan en documenteren hierbij elke stap die ze nemen, zodat je bij een kwetsbaarheid precies weet waar deze zit en geven je advies in het veiliger maken van jouw ICT-landschap.

 

Wat is jouw vraagstuk?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees meer van dit soort berichten...
Blogs, nieuws en events. Alles over wat ons inspireert en jou informeert!

IT Governance – Pak de regie

IT Governance – Pak de regie

Beheer de complete IT-omgeving vanuit één besturingsmodel en breng alle ICT spelregels, afspraken, richtlijnen en procedures samen | Pak de regie met een gericht IT-Governance beleid | Strategie & Beveiliging voor risicobeheersing, kostenbesparing & bedrijfscontinuïteit.

Heb je vragen of een super tof idee voor een nieuwe blog? Stuur een mailtje naar marketing@exite.com

Onze klanten, altijd  and running: Dat is ICT met impact!