FAQ: antwoord op alle vragen rond Windows 11

In oktober begint Microsoft met het uitrollen van Windows 11, de nieuwste versie van het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld voor desktops en laptops. In dit vraag-antwoord artikel lees je meer over Windows 11 en hoe wij als Exite omgaan met deze upgrade.

30 sep 2021 | Nieuws, Technologie

Nieuw: Android apps in Windows 11

Een nieuwe functionaliteit in Windows 11 is de ondersteuning van Android apps. Je kunt je favoriete mobiele applicaties toevoegen via de Amazon App Store, die voortaan geïntegreerd is in de Microsoft Store.

30 sep 2021 | Nieuws, Technologie

 

(Deze FAQ is voor het laatst geüpdatet op 5 oktober 2021. Binnenkomende vragen zullen we later aan dit artikel toevoegen.)

 

Wat is Windows 11?

Windows 11 is 6 jaar na het uitbrengen van Windows 10 de laatste versie van het besturingssysteem dat op de meeste (zakelijke) pc’s, laptops en Microsoft Surface devices draait. In deze 6 jaar heeft Microsoft Windows 10 continu updates en aanvullende functionaliteit gegeven, maar die innovatie ga je voortaan alleen in Windows 11 vinden.

 

Wat zijn de voordelen van het upgraden van Windows 10 naar Windows 11?

In dit Exite artikel je meer over de vernieuwingen van Windows 11. De belangrijkste vernieuwingen zitten in het uiterlijk en onder de motorkap wat betreft security. Doordat Windows 11 hardwarematige beveiligingen als Windows Hello, Apparaat-encryptie, virtualisatie gebaseerde security (VBS), hypervisor-protected code integrity en Secure Boot beter weet aan te spreken, houden Windows 11-apparaten tot 60% van malware tegen.

Voor de gebruiker zijn het vooral de uiterlijke vernieuwingen die in het oog springen. Zo vind je in Win 11 een nieuw centraal gepositioneerd Startmenu, meer afgeronde hoeken en nieuwe opties om vensters te organiseren. Ook worden nieuwe widgets toegevoegd.

 

Hoeveel kost Windows 11?

Voor bestaande Windows 10 gebruikers is de upgrade gratis. Zolang je beschikt over een geldige licentie, kun je in ieder geval de eerste 6 maanden na 6 oktober de upgrade doorlopen. Of die 6 maanden verlengd worden en voor welke duur, is nog niet bekend. Ook is niet bekend wat Windows 11 na de gratis overstapperiode gaat kosten.

 

Hoe gaat de upgrade in zijn werk?

Microsoft begint met het aanbieden van Windows 11 vanuit Windows Update op 6 oktober. Net zoals voor gebruikelijke updates geldt, vindt het upgraden naar Windows 11 automatisch plaats (tenzij je omgeving via Exite wordt beheerd via Endpoint Manager, dan kunnen wij de upgrade initiëren). Zoals gebruikelijk zul je niet tijdens kantoortijden hoeven herstarten om de upgrade te voltooien, maar zal deze geïnstalleerd zijn nadat je zelf de computer (de volgende dag) nieuw gestart hebt.

 

Wanneer krijg ik de melding dat ik naar Windows 11 kan overstappen?

Dat weten we helaas niet precies. Wat we wel weten is dat de upgrade voor nieuwe apparaten (zie systeemvereisten) sneller doorgevoerd zal worden dan voor oudere pc’s en laptops. Het kan zijn dat je op 6 oktober of kort daarna geüpgraded wordt, maar het kan ook pas rond de jaarwisseling of later plaatsvinden. (Of helemaal niet, als je pc of laptop niet aan de systeemvereisten voldoet.)

 

Wat zijn de systeemvereisten aan Windows 11?

De meeste recente computers zullen zonder problemen over kunnen stappen op Windows 11. Windows 11 vereist ongeveer dezelfde systeemcomponenten als Windows 10: een 1 GHz of snellere 64-bit processor, 4GB RAM-geheugen en 64GB of meer beschikbare opslagcapaciteit. Voor wat oudere pc’s en laptops kan de vereiste van een Trusted Platform Module (TPM) 2.0 roet in het eten gooien. Deze chip is niet altijd aanwezig of niet in de firmware van de computer geactiveerd. Eventueel kun je testen of je computer compatibel is met behulp van de Microsoft PC Health Check app. Heb je hier vragen over, neem dan via onderstaand formulier contact op.

 

Wat gebeurt er bij een upgrade met mijn applicaties, instellingen en bestanden?

Geen zorgen, deze gaan in het geheel over naar de nieuwe installatie van Windows 11. Applicaties zullen blijven werken, ook oudere 32-bits programmatuur. We hebben bij Exite uitvoerig getest met Windows 11 en veelgebruikte apps en zijn daarin geen eigenaardigheden of issues tegengekomen. Wil je zeker zijn dat jouw bedrijfssoftware werkt, neem dan voor de zekerheid even contact met ons op.

 

Moet ik upgraden?

Nee, je hoeft niet te upgraden. Als je omgeving beheerd wordt door Exite, ga je niet automatisch over op Windows 11. Wil je dit wel, neem dan via onderstaand formulier contact met ons op.

 

 

Ik heb spijt van mijn upgrade naar Windows 11, wat nu?

Geen punt. Je kunt individuele computers en complete domeinen tot 10 dagen na de upgrade terugzetten naar Windows 10, met behoud van alle bestanden en applicaties. Voor specifieke klantomgevingen kan een andere periode geconfigureerd zijn. Neem via onderstaand formulier contact met ons op als je vragen hebt.

 

Hoe lang wordt Windows 10 nog ondersteund?

Wie besluit niet te upgraden, kan tot zeker 2025 nog gebruik maken van Windows 10. Ook na deze datum brengt Microsoft naar alle waarschijnlijkheid nog beveiligingsupdates voor Win 10 uit. Bestaande applicaties en apparatuur zullen het gewoon zoals je gewend bent blijven doen.

 

Ik heb een andere vraag over Windows 11, wat nu?

Stel je vraag in onderstaand contactformulier om in contact te treden met het Exite Windows 11 Team. We doen ons best om je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden!

Wat is jouw vraagstuk?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees meer van dit soort berichten...
Blogs, nieuws en events. Alles over wat ons inspireert en jou informeert!

IT Governance – Pak de regie

IT Governance – Pak de regie

Beheer de complete IT-omgeving vanuit één besturingsmodel en breng alle ICT spelregels, afspraken, richtlijnen en procedures samen | Pak de regie met een gericht IT-Governance beleid | Strategie & Beveiliging voor risicobeheersing, kostenbesparing & bedrijfscontinuïteit.

Heb je vragen of een super tof idee voor een nieuwe blog? Stuur een mailtje naar marketing@exite.com

4.4/5 - (5 stemmen)
Onze klanten, altijd  and running: Dat is ICT met impact!