Windows 11 binnenkort als gratis upgrade beschikbaar

Sneller dan verwacht kunnen particulieren en bedrijven overstappen op het nieuwe Windows 11. Microsoft brengt al over enkele weken, op 5 oktober 2021, de upgrade voor Windows 10 op de markt. Tot medio 2022 is de upgrade gratis, daarna zal er een nog onbekend bedrag per licentie betaald moeten worden. In deze nieuwsupdate lees je wat we nu van Windows 11 weten.

Ook vanuit de Azure cloud

Windows 11 is ook beschikbaar binnen Azure Virtual Desktop. Daarmee kun je op afstand veilig en snel overal dezelfde cloudcomputer gebruiken.

Het hing al even in de lucht, maar is nu officieel bevestigd. Ruim voor het einde van dit jaar brengt Microsoft de opvolger van Windows 10 op de markt. Windows 11 zal vanaf 5 oktober beschikbaar zijn. Sowieso als standaard geïnstalleerd besturingssysteem op nieuwe pc’s en laptops, later ook als optie voor huidige gebruikers van Windows 10. Op dit moment is bekend dat Windows 10-gebruikers tot in ieder geval halverwege 2022 gratis kunnen upgraden, mits wordt voldaan aan de hardware-vereisten (zie kader onderaan).

 

Vernieuwingen rechtvaardigen nieuw versienummer

Windows 11 kent vele vernieuwingen. Er zijn te veel veranderingen om deze in detail te bespreken, maar hieronder gaan we in op de voornaamste wijzigingen. Onderstaande trailer geeft een goede indruk van de veranderde ‘look-and-feel’ in het operating system (OS).

 

De visuele aanpassingen vormen de opvallendste veranderingen. De startknop en de taakbalk zijn verplaatst naar het midden van het scherm en vastgemaakte applicaties worden op een prominentere plek gepresenteerd. Daarnaast gaat Windows 11 intensiever gebruikmaken van kunstmatige intelligentie en zal het je slim applicaties en bestanden suggereren om te gaan gebruiken.

windows 11 taalbalk startmenu

Het werken met meerdere applicaties, multitasking, wordt in Windows 11 handiger gemaakt omdat je via een submenu kunt kiezen waar deze op het scherm verschijnen.

windows 11 venster opties

Terugkeer van widgets, zoals je deze kent van mobiele devices

Widgets kennen we nog uit eerdere versies van Windows, maar waren in versie 10 naar de achtergrond verdreven. In Windows 11 komen deze invoegtoepassingen weer helemaal terug. Een speciale widgets-knop leidt je naar een overzicht waarin je mini-apps kunt instellen voor weers- en verkeersinformatie, nieuws, sportuitslagen of bijvoorbeeld je to-do lijst.

In het oog springt ook de nieuwe Chat app in de taalbalk waarmee je direct via Teams berichten en bestanden met collega’s, klanten vrienden en familie uitwisselt. Ook is Teams op andere manieren in Windows 11 geïntegreerd. Zo kun je eenvoudig scherminformatie delen in een Teamsgesprek of je microfoon of camera aan/uitzetten via de Windows systeemicoontjes rechts onderin.

 

Makkelijker gebruik met vingers en pen

Wie Windows 11 op een tablet of tablet-achtig device met een aanraakscherm gebruikt, zoals de Microsoft Surface, krijgt met het nieuwe OS een prettigere gebruikservaring voorgeschoteld. Knopjes om een venster te minimaliseren of maximaliseren zijn vergroot en er zijn nieuwe vingerbewegingen toegevoegd om apps snel te sluiten of te multitasken. Ook gebruikers van de Surface Pen worden bediend. Zij kunnen in Windows 11 precies configureren hoe de pen zich gedraagt bij bijvoorbeeld een dubbele of vastgehouden aanraking met het scherm.

De laatste reden om je op Windows 11 te verheugen, betreft wel de integratie met Android apps. Door een samenwerking met Amazon kun je vanaf begin 2022 in het besturingssysteem apps als Instagram, Tiktok of Snapchat gebruiken. Dus vind je de mobiele versie van een app prettiger werken dan de desktop-variant? Geen probleem, je kunt deze direct installeren.

 

Overstap zal geleidelijk verlopen

Gezien de wijdverspreide populariteit van Windows 10, is het geen uitgemaakte zaak dat iedereen direct naar Windows 11 overstapt en het bestaande Windows de wacht aanzet. Windows 10 is sinds 2015 beschikbaar en draait op meer dan 1,3 miljard apparaten. Microsoft en Exite blijven het besturingssysteem tot minimaal 2025 ondersteunen. Een noodzaak om over te stappen is er niet. Wel zijn binnen Exite zijn verschillende specialisten momenteel druk bezig Windows 11 uitvoerig te testen. Wij kijken reikhalzend uit naar de uitrol en updaten jou binnenkort met meer informatie.

Check de hardware-eisen

Wat betreft de hardware-vereisten stelt Microsoft relatief hoge eisen. Zo wordt van Intel-processoren verwacht dat zij niet ouder zijn dan de zevende generatie (verschenen in 2016). Mocht je apparaten hebben draaien op AMD-processoren, dan is minimaal een Ryzen van de tweede generatie benodigd (uitgebracht vanaf 2018). Hoewel het mogelijk is Windows 11 op oudere hardware te installeren, garandeert Microsoft niet dat dit altijd probleemloos werkt. Ook komen updates mogelijk niet (automatisch) binnen. Wil je zeker weten dat jouw pc(‘s) voldoen aan de geldende eisen? Via deze site kun je na inloggen met een Microsoft-account de PC Health Check Application downloaden. Deze software loopt geautomatiseerd de checklist van vereisten op je computer na.

Wat is jouw vraagstuk?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees meer van dit soort berichten...
Blogs, nieuws en events. Alles over wat ons inspireert en jou informeert!

IT Governance – Pak de regie

IT Governance – Pak de regie

Beheer de complete IT-omgeving vanuit één besturingsmodel en breng alle ICT spelregels, afspraken, richtlijnen en procedures samen | Pak de regie met een gericht IT-Governance beleid | Strategie & Beveiliging voor risicobeheersing, kostenbesparing & bedrijfscontinuïteit.

Heb je vragen of een super tof idee voor een nieuwe blog? Stuur een mailtje naar marketing@exite.com

Onze klanten, altijd  and running: Dat is ICT met impact!